Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Γεωργικά τριετή Λύκεια με δωρεάν σίτιση - στέγαση


EΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΑΠΟ  ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ  ΛΟΡΕΤΖΑΤΟ

georgiki.jpgΤην ίδρυση Αγροτικών Τεχνολογικών Λυκείων ή αλλιώς Γεωργικών Σχολών στην περιφέρεια προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την Οργάνωση και Λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα». Σύμφωνα με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος θα μπορούν να δημιουργούνται Γεωργικές Σχολές τριετούς φοίτησης. Οι απόφοιτοι των Σχολών αυτών θα παίρνουν κανονικά απολυτήριο, αντίστοιχο με αυτό που λαμβάνουν οι συμμαθητές τους στα τεχνολογικά λύκεια, καθώς επίσης και Πράσινο Πιστοποιητικό, το αποτελεί βεβαίωση για τις γνώσεις που απέκτησαν πάνω στην ειδικότητα που ακολούθησαν.
Κάθε Γεωργική Σχολή θα έχει συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, με στόχο την εκπαίδευση και την κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ασχοληθούν με το επάγγελμα του αγρότη. Την ευθύνη για τον καθορισμό των προγραμμάτων σπουδών αλλά και των διδακτικών βιβλίων θα
έχει το υπουργείο Παιδείας, ενώ τα παιδιά που φοιτούν στα Αγροτικά Τεχνολογικά Λύκεια θα διδάσκονται και μαθήματα γενικής παιδείας. Για τον λόγο αυτόν θα αποσπώνται στις Γεωργικές Σχολές καθηγητές γενικών λυκείων, για να καλύψουν τη διδακτέα ύλη των μαθημάτων γενικής παιδείας. Οσον αφορά τη διδασκαλία των εξειδικευμένων μαθημάτων που σχετίζονται με τα αγροτικά επαγγέλματα και την παρακολούθηση της πρακτικής άσκησης, θα την αναλάβουν πανεπιστημιακοί και καθηγητές ΤΕΙ, οι οποίοι θα αποσπώνται από Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Οσοι μαθητές αποφασίσουν να φοιτήσουν στα Αγροτικά Τεχνολογικά Λύκεια, θα έχουν δωρεάν στέγαση και σίτιση εντός των Σχολών, ενώ δικαίωμα εγγραφής έχουν και αλλοδαποί πολίτες, οι οποίοι προέρχονται μόνο από χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για να φοιτήσουν, όμως, στις Γεωργικές Σχολές θα πρέπει να καταβάλουν δίδακτρα υπό τη μορφή του τέλους εγγραφής, το κόστος της οποίας θα καθοριστεί από τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των αλλοδαπών μαθητών δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού που φοιτά σε κάθε Αγροτικό Τεχνολογικό Λύκειο.
Εύη Πανταζοπούλου - Δημοκρατία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου