Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Kephaloidion - Coephaledium - Cefalu



Το επιβλητικό κάστρο, στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται σήμερα ήταν Cefalu από τα αρχαία στρατηγικό σημείο αναφοράς σε όλη την Τυρρηνική ακτή.

 Η ελληνική πόλη ιδρύθηκε πιθανότατα τις τελευταίες δεκαετίες του πέμπτου αιώνα π.Χ. όπως phrourion - ή οχυρή θέση - το κοντινό Ιμέρα και στη συνέχεια τέθηκε υπό τον έλεγχο Punic. Η ελληνική-ρωμαϊκή πόλη κατέλαβαν την περιοχή του ιστορικού κέντρου της σημερινής της Cefalu, συμπεριλαμβανομένων μέσα σε ένα επιβλητικό τείχη των οποίων παραμένουν στην άποψη ορισμένων τμημάτων, και είχε μια τακτική σχεδίου, που βασίζεται σε μια μεγάλη βορρά-νότου δρόμος που διανθίζονται με Crossroads δηλαδή από τους πρόποδες του φρουρίου αναπτύχθηκαν προς τη θάλασσα. Υπό το φως της αρχαίας πόλης είναι μερικά απομεινάρια: οι ανασκαφές που μας επέτρεψαν να διερευνήσει κατά πόσον οι αρχικοί τους δρόμους και τα σπίτια της ελληνιστικής και ρωμαϊκής καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τις δομές και σύγχρονους δρόμους. Δεν γνωρίζω τη θέση από τα κυριότερα μνημεία και agora-τρύπα. Περισσότερο γνωστή είναι η νεκρόπολη, των οποίων τα υλικά είναι εν μέρει ορατή στην Antiquarium των Ιμέρα ή να συγχωνευθούν σε τοπικό καθεδρικό ναό Cefalu, η οποία στην πραγματικότητα συλλέγει πολύτιμα ευρήματα αγγείων και νομισματολόγους από το ήμισυ της Σικελίας. Η πόλη είχε μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν είναι είδηση ​​για τη ρωμαϊκή εποχή. Εντός και εκτός συνέχισε να ζει ακόμα και σε βυζαντινά και μεσαιωνικά, έρχονται σε μας, με ένα μεγάλο μέρος του αστικού ιστού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, παρά τα αμέτρητα και συνεχή επικάλυψη
ΠΗΓΕΣ





ΚΑΙ  
 Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας

2 σχόλια:

  1. Που τα βρίσκεις ορέ Poros λες να αρχίσουνε και εκείνοι οι Κολομπαίοι να ψάχνουνε αφού βρήκανε τον Οδυσσέα, ότι μετά τη καταγωγή τους σα Θιακοί είναι και Αφρικανοί?
    Γιατί το λέω θα μου πείς?
    Λοιπόνε εκεί στη παλιά Μαυριτανία (σήμερα Μαρόκο) καμιά 30 χιλιόμετρα από τη Ταγγέρη προς τα Ν.Δ. έχει μια παλιά Ρωμαϊκή πόλη (μόνο ερείπια) Λίξουρ ονόματι.
    Αυτή τη πόλη την είχανε φτιάξει (όπως και κάνα δυό άλλες) ο Ιούλιος καίσαρας μαζί με το Γάιο Αντώνιο σα κολέηδες όταν κυριέψανε τη περιοχή.
    Αυτή η πόλη είναι στις όχθες ενός ποταμού όχι μακριά από τον Ατλαντικό.
    Όταν λοιπόν ήρτε για «διακοπές» στη Παλική ο Αντωνάκης που τον ξαπόστειλε ο κολέας του άρχισε να χτίζει πάνω στο Παλιξιάνικο ποτάμι το νέο Luxuri ένεκα αναμνήσεων προφανώς, ή οι Παλιξιάνοι ήτανε κατίμαυροι και του θυμίζανε τη Νορθ Άφρικα. Άλλες πληροφορίες λένε ότι εκεί κάτου είχε ο Αντώνιο μια μαυριδερή γκόμενα Αφρικανοληξουραία).
    Αλλά αποδήμησε με το ζόρι προς Άδη ο Καίσαρας, την έκαμε και ο Αντώνιο για Ρώμη και άφησε το έργο στα θεμέλια, το όνομα Ληξούρι όμως παρέμεινε.
    Να δείς που θα μας βγούνε και Μαροκινοί οι Ληξουραίοι! Χα χα χα χα χα.

    Υ.Π.
    Έχω και για τσου Αργοστολιώτες να γράψω μη χαίρουνται, που μας έχουνε πρήξει με το όνομα τση πόλης, ( πόλη του φωτός και άλλες τρίχες κατσαρές)!

    Χουά χα χα χα χα χα. Άρης θεός του πολέμου! (Μπουμπουνητά οσφραίνομαι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ορέ δε πάει εκειός ο Μίλμακ εκεί κάτου να φωτογραφίσει τσι μούρες τους να κάμουμε σύγκριση, γιατί με τρώει η περιέργεια.!

    Χουά χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή