ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κέρκυρα 9 Μαΐου 2011
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού
49100, Κέρκυρα
Τηλ: 26610 – 26523
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Περιφερειακή Ενότητα Ιθάκης
Παρέμβαση στο 4ο Συνέδριο Μικρών Νησιών, στο Μεγανήσι, από την αντιπεριφερειάρχη Σμαράγδα Σαρδελή
Επέδωσε υπομνήματα στους υφυπουργούς, Ρήγα και Ντόλιο
Με παρέμβαση αλλά και υπομνήματα που επέδωσε στους υφυπουργούς Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παν. Ρήγα και Εσωτερικών, Γιάννη Ντόλιο, έδωσε το παρών της στο 4ο Συνέδριο Μικρών Νησιών, που έγινε στο Μεγανήσι, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Μικρών Νησιών, Σμαράγδα Σαρδελή.
Η παρέμβαση
Μικρά νησιά, πανέμορφα νησιά της πατρίδας μας, απλωμένα σαν μικρά, πολύτιμα πετράδια στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου και του Αιγαίου πελάγους. Μικρά νησιά που έχουν καθένα τη δική του ιστορία, το δικό του πολιτισμό και τη δική του φυσική ομορφιά.
Είναι γεγονός ότι οι αναπτυξιακές δυνατότητες των Μικρών Νησιών είναι τεράστιες, όσο τεράστιες και χρόνιες παραμένουν και οι ανάγκες τους.
Γι’ αυτό το Κράτος, με την ενίσχυση και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και η ίδια η εκάστοτε τοπική κοινωνία, επιβάλλεται να δώσουν κίνητρα αλλά και να αξιοποιήσουν όλες αυτές τις αναπτυξιακές δυνατότητες των Μικρών Νησιών οι οποίες θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της Βιώσιμης Ανάπτυξης των νησιών μας.
- Θα πρέπει να αναδειχθούν και να προωθηθούν ανάλογα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μικρού νησιού όπως ιστορία, πολιτισμός, τουριστικά κίνητρα αλλά και φυσική ομορφιά.
- Να εξεταστούν και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα τα οποία αποτελούν τα γενεσιουργά αίτια της υποανάπτυξης των Μικρών Νησιών αλλά και των συντελεστών που την αναπαράγουν (έλλειψη υποδομών, συγκοινωνίες κλπ).
- Θα πρέπει να εξεταστεί και να στηριχθεί, ιδιαίτερα για τη χειμερινή περίοδο, η αξιοποίηση και δραστηριοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων των Μικρών Νησιών.
- Να αναζητηθούν αναπτυξιακές στρατηγικές και τα κατά τόπους πλεονεκτημάτων να μετατραπούν σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
- Να θεσμοθετηθεί ο κοινωνικός διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των οργανωμένων φορέων σε κάθε Μικρό Νησί με σκοπό την κοινή αναπτυξιακή κατεύθυνση (οικονομικοκοινωνική).
- Στον τομέα Υγεία – Υγειονομικές Υπηρεσίες επιβάλλεται η καλύτερη επάνδρωση των τοπικών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας με ιδιαίτερη μεταχείριση και αντιμετώπιση ως προς την κάλυψη προσωπικού ή Ιατρικών Υποδομών.
- Πρέπει να εξεταστούν και να εφαρμοστούν, ανάλογα με το χαρακτήρα του κάθε μικρού νησιού, εναλλακτικές μορφές τουρισμού και να γίνει αξιοποίηση του πολιτιστικού, ιστορικού και φυσικού κάλλους και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Να εφαρμοστεί σωστή αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων όπως: η μόλυνση του περιβάλλοντος, ο εμπλουτισμός του, η σωστή λύση διαχείρισης των απορριμμάτων, λυμάτων και η υδροδότηση κάθε νησιού.
- Να συνεχιστεί είτε μέσα από το Συνέδριο των Μικρών Νησιών, είτε με κάθε άλλη επικοινωνιακή επαφή μεταξύ των νησιών μας, η εφαρμογή μιας αδιάβλητης μορφής συνεργασίας και πολιτικής με κοινούς στόχους έτσι ώστε να προβούμε σε στρατηγικές λύσεις αντιμετώπισης κοινών προβλημάτων και αξιοποίησης κοινών στόχων στα πλαίσια μιας ενιαίας νησιωτικής πολιτικής που να είναι πλέον κοινή για τα Μικρά Νησιά Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους.
Είμαι πραγματικά υπερήφανη που εκπροσωπώ ως Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων τα Μικρά Νησιά, μια που κατάγομαι από ένα μικρό αλλά ξακουστό παγκοσμίως νησί, την Ιθάκη, την πατρίδα του Οδυσσέα.
Καλλικράτης και Μικρά Νησιά
«Ταξιδεύοντας με τον Καλλικράτη στα Μικρά Νησιά» είναι το θέμα της πρόσκλησης για το φετινό Συνέδριο των Μικρών Νησιών.
Ένα ταξίδι που εμένα προσωπικά μου θυμίζει το ταξίδι του πολυμήχανου Οδυσσέα, όταν μας παρουσιάζεται με τόσες διοικητικές ατέλειες, αστοχίες όσες και οι αντιξοότητες – μυθικά τέρατα στην Οδύσσεια.
Ένας Νομικός – Διοικητικός κινητήριος μοχλός που πραγματοποιήθηκε με την ελπίδα ότι θα επιφέρει σημαντικές θετικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Διοίκησης, αλλά βλέπω ότι η εφαρμογή του είναι ιδιαίτερα προβληματική και δύσκολη, ιδιαίτερα στα Μικρά Νησιά.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ιθάκη, η οποία αναφέρεται στο κεφάλαιο Β΄, άρθρο 3, παράγραφος στ΄ του Νόμου ως εξής: «Ειδικά ο δήμος Ιθάκης αποτελεί αυτοτελή περιφερειακή ενότητα»
Τι σημαίνει αυτό; Αντί να σημαίνει και διοικητική αυτοτέλεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σημαίνει (άκουσον – άκουσον) μόνο εκλογική αυτοτέλεια, δηλαδή την εφαρμογή εκλογής μόνο ενός εκλογικού αντιπροσώπου (Περιφερειακού Συμβούλου), ο οποίος αν δεν υπήρχε η καλή πρόθεση αξιοποίησης από τον Περιφερειάρχη μας κ. Σπύρου δε θα ήταν ούτε Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και ούτε η Ιθάκη αλλά ούτε και τα άλλα Μικρά Νησιά του Ιονίου θα είχαν τόσο δραστική συμμετοχή και παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων. Σε αντίστοιχα μικρά νησιά του Αιγαίου υπάρχει πρόβλημα.
Η μέχρι 31/12/2010 λειτουργία των Επαρχείων στα 13 ελληνικά μικρά νησιά βοηθούσε κατά πολύ στην εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών αλλά και στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούσαν κάθε νησί. Η κατάργηση των Επαρχείων επέφερε ένα σωρό δυσεπίλυτα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν από τα Μητροπολιτικά νησιά. Και στα μητροπολιτικά νησιά όμως προέκυψαν εξίσου (με την εφαρμογή του Καλλικράτη) πολλές διοικητικές δυσλειτουργίες οι οποίες θα κάνουν σημαντικό χρονικό διάστημα για να ξεπεραστούν.
Η κατάργηση των Επαρχείων δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα μηδενισμού και αποδυνάμωσης των Μικρών Νησιών μας, ουσιαστική και διοικητική εξάρτηση από τα μεγάλα νησιά. Όλα αυτά θα μεγαλώσουν το χάσμα μεταξύ Μικρών Νησιών και Περιφέρειας.
Σε κάποια νησιά του Αιγαίου που λειτουργούσαν Επαρχεία γνωρίζω ότι έχουν δοθεί άτυπα κάποιες αρμοδιότητες μόνο και μόνο για να ελαχιστοποιηθεί το χάσμα που δημιουργείται από την έλλειψη Επαρχείου, Επάρχου και Επαρχιακού Συμβουλίου.
Υπάρχει μια συνεργασία από τη δική μου πλευρά του Ιονίου, σαν πρώην Επαρχείο, και από τους Εκπροσώπους – Περιφερειακούς Συμβούλους των πρώην Επαρχείων Αιγαίου. Με ένα κοινό ψήφισμα και με μια φωνή το Φεβρουάριο, ζητήσαμε από τον κ. Ραγκούση την αναβάθμιση των Περιφερειακών Ενοτήτων με ουσιαστική Διοικητική Αυτοτέλεια και Αντιπεριφερειάρχη για κάθε Περιφερειακή Ενότητα Μικρού Νησιού, έτσι ώστε να αντιπροσωπεύονται πιο δυναμικά τα Μικρά Νησιά στα Περιφερειακά Συμβούλια.
Αυτό θα πρέπει να ισχύσει για όλα τα Μικρά Νησιά Αιγαίου και Ιονίου που λειτουργούσαν ως Επαρχεία και μετέπειτα σαν Περιφερειακές Ενότητες (και Μεγανησίου και Παξών που ψηφίσαμε να αναγνωριστούν ως Περιφερειακές Ενότητες). Αυτό είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει ανάπτυξη στα νησιά μας και θα αποτρέψει το μηδενισμό και την υποβάθμισή τους. Θεωρώ ότι ο Καλλικράτης θα πρέπει να λάβει τις απαραίτητες τροποποιήσεις για να αποτελεί πλέον θετικό καινοτόμο εργαλείο στον Τομέα της Αυτοδιοίκησης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου