Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Τί είναι οι Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης «ΕΡΑΤΩ



ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ με διακριτικό τίτλο “ΕΡΑΤΩ ΣΥΝ.Π.Ε.”

Τί είναι οι Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης «ΕΡΑΤΩ» και πότε ιδρύθηκε;

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης των Τραγουδιστών – Ερμηνευτών είναι ένας οργανισμός που έχει συσταθεί από τους ίδιους τους τραγουδιστές και λειτουργεί σύμφωνα με το Ν. 2121/1993, κεφ. Ένατο, άρθρα 54 επ, περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων.

Έχει τη νομική μορφή του αστικού μη κερδοσκοπικού συνεταιρισμού (όπως προβλέπεται από τον Ν. 1667/1986) και το διακριτικό τίτλο «ΕΡΑΤΩ». Ιδρύθηκε το 1997, το καταστατικό του εγκρίθηκε με την υπ’ αριθ. 4/23.03.1997 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών και καταχωρήθηκε στο οικείο μητρώο Συνεταιρισμών. Χορηγήθηκε η έγκριση για τη λειτουργία του, σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ.4, Ν.2121/93 από τον Υπουργό Πολιτισμού με την υπ’ αριθ. Πρωτ. 11089/05.12.1997 απόφασή του. Είναι ο μόνος και αντιπροσωπευτικός οργανισμός της κατηγορίας των ερμηνευτών – τραγουδιστών, ο οποίος σύμφωνα με το καταστατικό του διαχειρίζεται και προστατεύει τα συγγενικά δικαιώματα των μελών – δικαιούχων του. Ιδρυτικά μέλη του είναι oι Δήμητρα Γαλάνη , Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρόνης Αιδονίδης, Λήδα Χαλκιαδάκη, Ειρήνη Παππά, Κωνσταντίνα, Δανάη, Καίτη Γκρέυ, Αντύπας, Άλκιστις Πρωτοψάλτη, Λίτσα Διαμάντη, Γλυκερία, Αντζελα Δημητρίου, Στάθης Αγγελόπουλος, Ελένη Δήμου, Καίτη Γαρμπή, Λευτέρης Πανταζής, Δόμνα Σαμίου, Σταμάτης Γονίδης, Κατερίνα Στανίση, Σοφία Βόσσου, Χρήστος Δάντης, Ηλίας Κλωναρίδης, Μαρινέλλα,Μανόλης Μητσιάς, Νένα Βενετσάνου, Νίκος Καρβέλας, Άννα Βίσση, Νάνα Μούσχουρη, Θέμης Αδαμαντίδης, Πίτσα Παπαδοπούλου, Κατερίνα Κόρου, Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Μαρία Φαραντούρη Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Τάνια Τσανακλίδου, Πόλυ Πάνου.



Είναι αυτοδιαχειριζόμενος οργανισμός και το διοικητικό του συμβούλιο αποτελείται από τους ίδιους τους τραγουδιστές. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι:

Δήμητρα Γαλάνη: Πρόεδρος
Χάρις Αλεξίου: Αντιπρόεδρος
Αναστασία Μουτσάτσου: Γενική Γραμματέας
Γιάννης Θωμόπουλος: Ταμίας
Ρόμπερτ Ουίλλιαμς: Μέλος
Γιώργος Γερολυμάτος: Μέλος
Αγνή Χατζηκοτάκη: Μέλος

ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΜΗΝΕΥΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ

- Τί είναι το ΣΥΓΓΕΝΙΚΟ δικαίωμα;

ΣΥΓΓΕΝΙΚΟ είναι το δικαίωμα που αναγνωρίζει ο νόμος στους ερμηνευτές – εκτελεστές καλλιτέχνες (ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς) για την προστασία της ερμηνείας – καλλιτεχνικής εισφοράς τους. Παλαιότερα δεν υπήρχε η τεχνική δυνατότητα εγγραφής της καλλιτεχνικής ερμηνείας σε κάποιο υλικό φορέα ήχου ή ήχου και εικόνας (π.χ δίσκο, κασέτα, cd, βιντεοταινίες, μαγνητικές ταινίες κ.λ.π.). Η κατάσταση όμως σύντομα άλλαξε με την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας και τον πολλαπλασιασμό των τρόπων και των τεχνικών μέσων εκμετάλλευσης των ερμηνειών των καλλιτεχνών. Η ανάγκη προστασίας των καλλιτεχνών ήταν πια επιτακτική, οι οποίοι έβλεπαν τις ερμηνείες τους να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση μέχρι τις καφετέριες, τα μπαρ, τα ξενοδοχεία και όπου αλλού γίνεται δημόσια εκτέλεση των ερμηνειών τους.
Το 1993 λοιπόν, εκδόθηκε ο Νόμος 2121/1993 για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, ο οποίος αναγνώρισε αποκλειστικά δικαιώματα υπέρ των ερμηνευτών – εκτελεστών καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων είναι:

α) το δικαίωμα να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν την εγγραφή της ζωντανής ερμηνείας ή εκτέλεσής τους σε δίσκο, κασέτες , cd, βιντεοταινίες,
β) το δικαίωμα να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση αναπαραγωγή της εγγραφής της ερμηνείας τους,
γ) το δικαίωμα να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο, -όπως ηλεκτρομαγνητικά κύματα, δορυφόρους, καλώδια,- της ζωντανής ερμηνείας ή εκτέλεσης τους, εκτός αν η μετάδοση αυτή αποτελεί αναμετάδοση νόμιμης μετάδοσης,
δ) το δικαίωμα να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν την παρουσίαση στο κοινό της ζωντανής ερμηνείας τους που γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο, εκτός από τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση.

Πέρα από τα ως άνω αποκλειστικά δικαιώματα ο νόμος αναγνώρισε υπέρ των ερμηνευτών – εκτελεστών καλλιτεχνών και ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ δικαιώματα, όπως

α) το δικαίωμα εύλογης αμοιβής για τις αναρίθμητες - από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τη δημόσια εκτέλεση- αναμεταδόσεις των ερμηνείων τους (άρθρο 49 παρ. 1 του. Νόμου 2121/1993). Το δικαίωμα αυτό εύλογης αμοιβής εξασφαλίζει στους καλλιτέχνες μια αμοιβή για κάθε ραδιοτηλεοπτική μετάδοση της ερμηνείας τους, πέρα από την αρχική και αφορά σε κάθε επανάληψη της μετάδοσης της ερμηνείας τους. Όταν π.χ. σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό παίζεται ένας δίσκος, ο τραγουδιστής και ο μουσικός δικαιούται εύλογης αμοιβής, ή όταν σε ένα τηλεοπτικό σταθμό παίζεται μία ταινία, ο ηθοποιός δικαιούται μιας εύλογης αμοιβής.

β) Το δικαίωμα εύλογης αμοιβής για την ιδιωτική αντιγραφή των έργων (η λεγόμενη αμοιβή για τη «λευκή» ή «άγραφη» κασέτα).

Η εύλογη αυτή αμοιβή καταβάλλεται βάσει του νόμου για την ιδιωτική αναπαραγωγή των έργων και ορίζεται στο 6% της αξίας των τεχνικών μέσων που χρησιμοποιούνται για την αναλογική ή/και ψηφιακή αναπαραγωγή, όπως βίντεο, DVD, CD, κασετόφωνα κ.λ.π. Οφειλέτης της εύλογης αυτής αμοιβής είναι ο εισαγωγέας ή έμπορος των συσκευών εγγραφής ήχου ή ήχου και εικόνας. Η ιδιωτική αντιγραφή των έργων έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στα συμφέροντα των ερμηνευτών – εκτελεστών καλλιτεχνών, και αυτό γιατί μειώνονται σημαντικά οι πωλήσεις δίσκων, κασετών, cd, βιντεοταινιών.

Πρέπει σε αυτό το σημείο να τονισθεί ότι το συγγενικό δικαίωμα δε δίνει στους ερμηνευτές – εκτελεστές καλλιτέχνες και παραγωγούς εξουσία απαγόρευσης (όπως δίνει το πνευματικό δικαίωμα στους δημιουργούς –συνθέτες και στιχουργούς) εγγραφής της ερμηνείας τους, παρά μόνον αν πρόκειται για παράνομη εγγραφή (δηλ. χωρίς τη άδεια του ερμηνευτή – εκτελεστή). Δίνει μόνον αξίωση εύλογης αμοιβής. Πέρα όμως από τα ως άνω περιουσιακά δικαιώματα ο νόμος αναγνωρίζει στους καλλιτέχνες και ηθικό δικαίωμα. Οι ερμηνευτές – εκτελεστές καλλιτέχνες έχουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους το δικαίωμα αναγνώρισης και προβολής της πατρότητας πάνω στην ερμηνεία τους, καθώς και το δικαίωμα απαγόρευσης κάθε παραμόρφωσης της ερμηνείας αυτής.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Ο Νόμος 2121/93 προβλέπει υποχρεωτική συλλογική διαχείριση των συγγενικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών με τη σύσταση οργανισμών των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης.

- Ποιές είναι οι αρμοδιότητες τους;

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Η διαχείριση και είσπραξη των ως άνω εύλογων αμοιβών ανατίθενται υποχρεωτικά -βάσει του νόμου 2121/93 για την προστασία των συγγενικών δικαιωμάτων- στους ανωτέρω οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και προστασίας, οι οποίοι έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

1) Να καταρτίζουν συμβάσεις και να διαπραγματεύονται με τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς (τους λεγόμενους χρήστες ) για το ύψος της εύλογης αμοιβής από τις ραδιοτηλεοπτικές αναμεταδόσεις των ερμηνειών τους και τη δημόσια εκτέλεση, να την εισπράττουν και να τη διανέμουν στους δικαιούχους ερμηνευτές – εκτελεστές καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν μπορούν να την εισπράξουν μόνοι τους –ως φυσικά πρόσωπα.

2) Να εισπράττουν και να διανέμουν την εύλογη αμοιβή για την λευκή ή άγραφη κασέτα -του άρθρου 18 του ν. 2121/93 - από τους εισαγωγείς ή εμπόρους των συσκευών εγγραφής ήχου ή ήχου και εικόνας, η οποία καταβάλλεται στους ερμηνευτές – εκτελεστές καλλιτέχνες ως αντιστάθμισμα της ελεύθερης αναπαραγωγής για ιδιωτική χρήση, όταν για την αναπαραγωγή αυτή χρησιμοποιούνται τεχνικά μέσα, όπως συσκευές ήχου ή εικόνας, ή ήχου και εικόνας (δίσκοι, κασέτες, cd, βιντεοταινίες).

3) Να ασκούν κάθε αναγκαία εξώδικη ή δικαστική ενέργεια για τη διαπραγμάτευση, είσπραξη της εύλογης αμοιβής, καθώς και για κάθε είδους προστασία των δικαιωμάτων που τους έχουν ανατεθεί, όχι μόνον στο όνομα και για λογαριασμό των μελών τους, αλλά και στο όνομα τους σύμφωνα με το άρθρο 55 παρ. 2.

- Πώς μπορεί να γίνει κάποιος μέλος των οργανισμών;

Ένας ερμηνευτής – εκτελεστής καλλιτέχνης μπορεί να γίνει μέλος των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης υποβάλλοντας μία αίτηση και υπογράφοντας μία σύμβαση ανάθεσης με την οποία ο δικαιούχος ερμηνευτής – εκτελεστής καλλιτέχνης αναθέτει με μεταβίβαση στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης –προς το σκοπό διαχείρισης και προστασίας – την είσπραξη εύλογης αμοιβής από την ιδιωτική αντιγραφή καθώς και την είσπραξη εύλογης αμοιβής από τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση και τη δημόσια εκτέλεση.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Ο Οργανισμός μας είναι μέλος της ευρωπαικής ομοσπονδίας καλλιτεχνών ΑΕΡΟ – ARTIS, της οποίας η έδρα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Με αυτό τον τρόπο οι Έλληνες καλλιτέχνες ενημερώνονται συνεχώς, παρεμβαίνουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαική Κοινότητα καθώς στο Διεθνή Οργανισμό Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO). Ο Οργανισμός μας έχει ήδη υπογράψει διμερείς συμβάσεις αμοιβαιότητας (αλληλοεκροσώπησης) με ευρωπαικούς οργανισμούς συγγενικών δικαιωμάτων και έπονται νέες, με αποτέλεσμα να εκπροσωπείται στην Ελλάδα το παγκόσμιο ρεπερτόριο, αλλά και αντιστοίχως όλοι οι Έλληνες καλλιτέχνες να αμοίβονται από τις ξένες αγορές.
http://www.eratospe.org/about.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου