ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Ρεπορτάζ: Μάρθα Καϊτανίδη
Το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας παρουσίασε ο Λοβέρδος. Προβέπονται συγχωνεύσεις κλινικών εντός των νοσοκομείων, συνεργασία υγειονομικών μονάδων, κοινές διοικήσεις νοσοκομείων
Σε ανταλλαγή γιατρών, νοσηλευτών και υλικών ανάμεσα στα νοσοκομεία προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σύντομα θα κατατεθεί σχετική τροπολογία έτσι ώστε να «ξεκλειδώσουν» εκείνες οι διαδικασίες που θα δίνουν το πράσινο φως για κοινά διοικητικά συμβούλια σε νοσοκομεία περισσότερα του ενός, με στόχο να καλύπτονται οι ανάγκες που προκύπτουν.
Παράλληλα, όμως προβλέπονται και συγχωνεύσεις κλινικών εντός των νοσοκομείων αλλά και η συνεργασία υγειονομικών μονάδων ακόμη κι όταν αυτές δεν συνδιοικούνται.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, το ΕΣΥ χαρακτηρίζεται από υπερπληθώρα κλινών και γιατρών: αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά κλίνη ενώ αντίθετα εντοπίζεται τραγική έλλειψη νοσηλευτών (υπετριπλάσια κενά σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ).
«Γι’ αυτό καταλήξαμε στον όρο συνένωση δυνάμεων τόσο σε προσωπικό όσο και σε δομές » συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζοντας ότι «ο όρος συγχωνεύσεις δεν εκφράζει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας. Αντίθετα τις περισσότερες φορές προκαλεί σύγχυση».
Στο μεταξύ ο συντονιστής της ομάδας που μελετά την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, παρουσίασε τις αλλαγές που προτείνει στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα (5η υγειονομική περιφέρεια).
Ο νέος χάρτης της περιοχής περιλαμβάνει τρία νοσοκομεία λιγότερα καθώς προτείνει τα νοσοκομεία Λιβαδειάς, Θηβών και Καρύστου να μετατραπούν σε κέντρα Υγείας.
Αντίστοιχα στην Πελοπόννησο, στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο (6η υγειονομική περιφέρεια), το νοσοκομείο Καλαβρύτων, Ληξουρίου και Κρεστένων μετατρέπονται σε κέντρα Υγείας ενώ τα νοσοκομεία Ναυπλίου και Άγιος Λουκάς αλλάζουν ρόλο, έτσι ώστε να εξυπηρετούν τους χρονίως πάσχοντες.
Ο κ. Λιαρόπουλος επανέλαβε ότι τα μικρά νοσοκομεία, όπως είναι αυτά της Καρύστου και της Κύμης, δίνουν την ψευδαίσθηση της ασφάλειας χωρίς να είναι σε θέση να καλύψουν πλήρως τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.
Επιπλέον, εισηγείται να μπει λουκέτο στο Ψυχιατρικό Τρίπολης, στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής στον τομέα της ψυχιατρικής αντιμετώπισης αλλά και στο Χαραμανδάνειο, οι παιδιατρικές κλινικές του οποίου θα μεταφερθούν στο Πανεπιστημιακό του Ρίου.
politika-mezedakia.blogspot.com KAI KEFALONIAGATE.GR |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου