Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ Μ.Μ.Ε ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

 Ημερίδα για τα αρχαιολογικά ευρήματα των Τζανάτων
imerida_300.jpg
 ΦΩΤΟ ΡΕΠΟΤΑΖ
Δείτε εδώ :  
http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=25204&Itemid=1
 το πρωτοσέλιδο αφιέρωμά μας στην Ημερίδα για τα αρχαιολογικά ευρήματα στα Τζανάτα που πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου στα Τζανάτα.

"ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΝΝΟΥΣ"

Geoffrey Schmalz, Lisa Mackenzie, Γεωργία Στρατούλη,
Αντώνης Βασιλάκης, και στο βήμα ο Μάκης Μεταξάς
 
http://porosweb.blogspot.com/
Με περίσσεια την προσοχή του πολυπληθούς κοινού και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής του τόπου (Π.Αλιβιζάτος, Σπ.Μοσχόπουλος, Ν.Παπαδάτος, Θ.Γαλιατσάτος, Μ.Κοτσιλίνης κλπ) πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο των ΤΕΙ Αργοστολίου, η Ημερίδα για «τις πρόσφατες αρχαιολογικές  έρευνες στην περιοχή των Πρόννων».
  Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε με τόση λεπτομέρεια το συνολικό έργο που έχει παραχθεί στο σπουδαίο «Σπήλαιο της Δράκαινας», από την αρχαιολόγο κ. Γεωργία Στρατούλη. Έγιναν αναφορές στον εντοπισμό της θέσης (στο φαράγγι του Πόρου), στην ανασκαφική περίοδο και στην επιστημονική αξιολόγηση των ευρημάτων από σπουδαίους Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Είναι άξιο θαυμασμού το σύνολο των ανθρώπων που σε διεθνές επίπεδο έχουν ασχοληθεί με το εν λόγω υλικό, με έρευνα, συνέδρια και βιβλιογραφία.
  Ο αρχαιολόγος κ. Αντώνης Βασιλάκης παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία της ανασκαφής στα Τζανάτα και την αποκάλυψη του «πρώτου μυκηναϊκού οικισμού» στην Κεφαλονιά. Η θέση του οποίου σε συνδυασμό με τον ηγεμονικό θολωτό μυκηναϊκό τάφο στην ίδια περιοχή, επισημαίνει την σπουδαιότητα των νέων ευρημάτων και τονίζει την ανάγκη για τη συνέχιση της ανασκαφής.
  Με τη μεταφραστική βοήθεια της αρχαιολόγου Γεωργίας Παναγοπούλου, οι δύο εξέχοντες ομιλητές, ο αρχαιολόγος dr.Geoffrey Schmalz και η ανθρωπολόγος Lisa Mackenzie παρουσίασαν στη συνέχεια τα θέματά τους:
Ο dr.Geoffrey Schmalz που προΐσταται των ανασκαφών στο νεκροταφείο των Πρόννων στην περιοχή Κουρνέλου, αναφέρθηκε στις ταφές που ήρθαν στο φώς από την ανασκαφική ομάδα -που αποτελείται κυρίως από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Simon Fraser του Καναδά-  και αναφέρονται στον 6ο και 5ο πΧ αιώνα, έχουν δε ιδιαίτερη σημασία στην Ιστορία των Πρόννων. Με τις επισημάνσεις της ανθρωπολόγου Lisa Mackenzie οι ταφές δίνουν εντυπωσιακές πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων της περιοχής: δραστηριότητα, συνήθειες, κοινωνική τάξη, ασθένειες, διατροφή κλπ.
 Με τις φράσεις: «προσοχή στις αρλούμπες» (Λάζαρος Κολώνας) και «αυτή είναι η άλλη Κεφαλονιά» (Μάκης Μεταξάς) δόθηκε το μήνυμα για την ανάγκη σοβαρότητας και εκλογίκευσης των προσδοκιών, σε όσους αναζητούν εύκολους ελλιμενισμούς στο …λιμάνι του Φόρκυνα!! 

  Α Σ Τ Ο Χ Ι Ε Σ
Το ….φάντασμα του Οδυσσέα πλανιόταν μέσα στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ…..
Ο Μάκης Μεταξάς ατενίζει την ...

2 σχόλια:

 1. Προσωπικά χαίρομαι να συγχαίρω όσους έχουν τέτοιου είδους ενδιαφέροντα αρκεί να είναι αγνά και προς όφελος της πραγματικής έρευνας.
  Η Ομηρική Ιθάκη για να αποκαλυφθεί πίσω από το πέπλο μυστηρίου που την περιβάλει χρειάζεται συστηματική εργασία και έρευνα όχι σε ένα μόνο τόπο, γιατί πιστεύω ότι η λύση θα επέλθει από συλλογή πολλών πληροφοριών. Ας είμαστε υπομονετικοί και ας μείνει αναλλοίωτο το ενδιαφέρον μας.
  Βασικά νομίζω για να κάνω και λίγο τον αρχαιολόγο (μιας και όλοι οι Έλληνες είμαστε γιατροί), το ανάκτορο του Οδυσσέα θα πρέπει να βρίσκονταν σε μέρος με φυσική οχύρωση όπως όλα τα ανάκτορα της Μυκηναϊκής εποχής και με καλή ορατότητα. Μην ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα πειρατής- κουρσάρος ήτανε και αυτός και ο Λαέρτης και οι πιο πριν, κατά τις συνθήκες και συνήθειες της εποχής και κάτι γνώριζε από αυτά.
  Να κάνω και μία πρόβλεψη; Ίσως όλη η γεωγραφική περιπέτεια με τα νησιά βασίζεται στο ένα και μοναδικό που θεωρείται δεδομένο, δηλαδή την Ζάκυνθο.
  Έ πετάω και έγώ την αρλούμπα μου κάπου- κάπου τι «γιατρός» θα ήμουνα;
  Τι γιατρός δηλαδή μάλλον κλινικάρχης!

  Ορέ δεύτερη πρόβλεψη! Μας βλέπω όλους τους κουρλούς με ένα τσαπί και ένα βουρτσάκι στο χέρι! Χα χα χα.
  Άντε λοιπόν και καλά φιφίρια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ, ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΚΟΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΖΛ,, ΕΞΑΛΟΥ ΟΛΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗ, ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΩΡΙΝΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΟΛΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ.ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ, ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΥΚΗΝΑΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ,ΚΑΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ. ΕΞΑΛΟΥ ΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΘΑΒΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΑ! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή