Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ».


Σπυρίδων Α. Μοσχόπουλος
Βουλευτής Κεφαλονιάς – Ιθάκης ΠΑ.ΣΟ.Κ

Αθήνα,8/3/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ 7/3/2012 ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ».

Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα έρχεται για να διευκολύνει και να εκσυγχρονίσει την αγροτική οικονομία της χώρας μας. Απλουστεύει τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που χρειάζονται για την άδεια λειτουργίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας και δίνει νέα ώθηση στο ελληνική ζωική παραγωγή.

Τη σημερινή κατάσταση τη γνωρίσουμε όλοι, ιδιαίτερα όσοι προερχόμαστε από περιοχές με έντονη αγροτική παραγωγή. Η συνηθέστερη εικόνα είναι μικρές εγκαταστάσεις σταυλισμού αιγοπροβάτων χωρίς άδεια λειτουργίας μέσα ή πολύ κοντά σε οικισμούς, άλλες σε δασικές εκτάσεις και πάλι χωρίς άδεια και πολλές φορές κτηριακές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση της παραγωγής χωρίς άδεια οικοδομής ή αν υπάρχει, υστερούν περιβαλλοντικής αδειοδότησης ή εγκαταστάσεων υγιεινής.
Το 85% των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στερούνται άδειας ίδρυσης και λειτουργίας. Για τις συνθήκες αυτές δεν είναι μονόπλευρο το φταίξιμο. Οι μεν κτηνοτρόφοι πρέπει να καταθέσουν έγγραφα σε πολλές υπηρεσίες, να αναμένουν τον έλεγχο, τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, τις άδειες από το δασαρχείο και όλα αυτά ίσως χρειαστούν πάνω από 2 και 3 χρόνια. Έτσι ο κτηνοτρόφος θα πρέπει και πολλά έξοδα να κάνει αλλά και για να είναι νόμιμος 100% θα πρέπει να αναμένει και να μην έχει εισόδημα για πολλά χρόνια.

Από την άλλη μεριά, με την καθυστέρηση αυτή, τις περίπλοκες και αναποτελεσματικές διαδικασίες οι μονάδες των κτηνοτρόφων δεν μπορούν να επωφεληθούν των κοινοτικών επιδοτήσεων και να ενταχθούν σε προγράμματα που θα αναβαθμίσουν τις μονάδες τους και θα τις κάνουν εφάμιλλες των ευρωπαϊκών προτύπων.
Έχει αποδειχθεί ότι όσες μονάδες τηρούν όλες τις προδιαγραφές στην υγιεινή, την τυποποίηση και άλλα πρότυπα παράγουν εγγυημένα προϊόντα που με μεγάλη επιτυχία διατίθενται στην ελληνική ή την παγκόσμια αγορά. Ακόμη παρακολουθώντας την ολοένα και μεγαλύτερη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μεγάλων χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα, οι Ινδίες και άλλες, οι ανάγκες σε γάλα και κρέας αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.
Δυστυχώς παρόλο που η χώρα μας με το εύκρατο κλίμα και την πλούσια βλάστηση θα μπορούσε να παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες αυτών των βασικών προϊόντων της καθημερινής διατροφής, με την υστέρηση σε παραγωγή για τους προαναφερθέντες λόγους, αναγκάζεται να εισάγει το μεγαλύτερο ποσοστό του κρέατος που καταναλώνεται στην πατρίδα μας. Το έλλειμμα του εμπορικού γεωργικού ισοζυγίου είναι περίπου 2 δις ευρώ ανά έτος και το 80% αυτού προέρχεται από κτηνοτροφικά προϊόντα.

Με το παρόν νομοσχέδιο γίνονται καινοτομίες πολύ βασικές και ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις που θα προάγουν την ελληνική κτηνοτροφία και θα βελτιώσουν τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Καταργώντας τη σύνθετη γραφειοκρατία και δημιουργώντας τις υπηρεσίες μιας στάσης για την ίδρυση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ο κτηνοτρόφος έρχεται μόνο μια φορά σε επαφή με τη Δημόσια Υπηρεσία, ενώ στη συνέχεια η ευέλικτη επιτροπή σταυλισμού της περιφέρειας που ανήκει, αδειοδοτεί την εγκατάσταση πρώτα εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και ύστερα την ελέγχει, αντίθετα με την τωρινή κατάσταση.
Επίσης με το νέο ηλεκτρονικό υπομητρώο κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μονάδων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ ενισχύεται η διαφάνεια, αφού αναρτώνται όλες οι άδειες και οι εγκρίσεις στο διαδίκτυο. Τέλος, η απαλλαγή από πρόστιμα όσων κτηνοτρόφων τακτοποιήσουν ή νομιμοποιήσουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις τους εντός τριετίας ωφελεί την προαγωγή των εγκαταστάσεων με μηδενικό κόστος.

Πιστεύω ότι με το νομοσχέδιο αυτό και την καλή θέληση των κτηνοτρόφων της χώρας μας θα εκσυγχρονίσουμε την κτηνοτροφία, θα προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα και θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά.

Θα τελειώσω, κύριε Υπουργέ –δεν το συνηθίζω- μ’ ένα πρόβλημα που απασχολεί την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κεφαλονιά. Θα τελειώσω μ’ αυτό, γιατί θεωρώ πως είναι μια κατάφορη αδικία που συνεχίζεται τώρα για είκοσι και πλέον χρόνια και αφορά τους κτηνοτρόφους. Το 1992-1993 ξεκίνησε η συγκρότηση από το Υπουργείο Γεωργίας του φακέλου για την κατάθεση και αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της ελληνικής φέτας ως προϊόν ονομασίας προέλευσης.
Δυστυχώς, οι τότε κυβερνώντες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο άφησαν εκτός περιοχής χαρακτηρισμού ένα Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, τη φέτα Κεφαλονιάς, ενώ θα έπρεπε να είναι αυτή η πρώτη που θα αναγνωριζόταν ως προϊόν ΠΟΠ σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που υπήρχαν και υπάρχουν.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι υπάρχουν στοιχεία ακόμη από το 19ο αιώνα όταν μαζικά τυροκόμοι της Κεφαλονιάς έφευγαν για την Ανατολική Ευρώπη, την Ιταλία, τη Σικελία και αλλού.
Να αναφέρω ακόμη ότι σήμερα στο Νομό μου ζουν με αποκλειστικό εισόδημα από την κτηνοτροφία 1.200 οικογένειες σε πληθυσμό 30.000 κατοίκων. Παράγουν 10.000 τόνους γάλα το έτος που το 90% από αυτό μετατρέπεται σε τυρί φέτα. Επομένως, η κτηνοτροφία (μαζί με τον τουρισμό) είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες που εξακολουθούν να παραμένουν ακόμα σον τόπο μας.
Από τότε έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, μέσα σε 20 και πλέον χρόνια, από τους τοπικούς φορείς που όμως καμιά από αυτές δεν ευδοκίμησε. Μερικά σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν το αληθές αυτού που λέω-θα τα καταθέσω για τα πρακτικά της Βουλής είναι έγγραφα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του 2002, του 2005, του 2007, όπως και έγγραφα του Συλλόγου Τυροκόμων Κεφαλονιάς και Ιθάκης.



Κύριε Υπουργέ,
Θέλω να δείξετε την προσοχή σας και το ενδιαφέρον σας γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πρόβλημα. Θα πρέπει άμεσα η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου σας να ασχοληθεί, με την παρότρυνσή σας, σοβαρά με το θέμα. Προφανώς, θα έχει όλη τη βοήθεια των τοπικών φορέων που δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.
Θα πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτή τη νέα οδύσσεια που έχουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού μου και να αρθεί η κατάφορη αδικία σε βάρος τους.

Ευχαριστώ πολύ.





















Λεωφ. Βεργωτή 33, Τ.Κ. 28100 – ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, Τηλ. 26710 25482, Φαξ 26710 25481
Βουλής 4, Τ.Κ. 10562 – ΑΘΗΝΑ, Τηλ. 210 3235903, Φαξ 210 3706541
Url: www.spyrosmoschopoulos.gr – e-mail: spyrosmoschopoulos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου