Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

2 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από κατάθλιψη


Περίπου 2 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από κατάθλιψη (και) λόγω της οικονομικής κρίσης!

Περίπου 2 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από κατάθλιψη (και) λόγω της οικονομικής κρίσης!
κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
Σοβαρότατες επιπτώσεις και στην ψυχική μας υγεία έχει η οικονομική κρίση, όπως προκύπτει πλέον και με στοιχεία, έπειτα από παγκόσμια επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα, και σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, η έρευνα έδειξε ότι στη χώρα μας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι δείκτες της κατάθλιψης! Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών (περίπου 850.000 Έλληνες και 1,1 εκατομμύριο Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη! Δηλαδή σε μια χώρα με πληθυσμό κάτι λιγότερο από 11 εκατομμύρια κατοίκους (σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής του 2011), περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη!

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κύρια αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης σε όλο τον κόσμο, είναι η οικονομική κρίση. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως από κατάθλιψη πάσχουν περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι και σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας για την ψυχική υγεία, που διεξήχθη πρόσφατα σε 17 χώρες, περίπου 1 στα 20 άτομα ανέφερε ότι είχε ένα επεισόδιο κατάθλιψης τον προηγούμενο χρόνο.
Η νόσος μπορεί να προσβάλλει άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αυτοκτονία, επισημαίνουν οι ειδικοί. Μάλιστα, κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο χάνονται περίπου 1 εκατομμύριο ζωές εξαιτίας των αυτοκτονιών, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 3.000 θανάτους σε καθημερινή βάση.
Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σημαντική αιτία ανικανότητας για εργασία και μέχρι το 2030 η πρώτη, εάν δε ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας (18 - 20 Οκτωβρίου, στην Αθήνα), από τον καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπο Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι στις μέρες που ζούμε, αποτελεί ανάγκη να καταπολεμηθεί άμεσα η κατάθλιψη, μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας, με τη συνεργασία τόσο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας όσο και ολόκληρης της κοινωνίας.
Από την πλευρά του, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (ΕΕΕΠ), καθηγητής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Σωτήρης Ράπτης, σημείωσε ότι η σωματική και ψυχική υγεία των Ελλήνων βρίσκεται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι», καθώς «οι σύγχρονοι ‘δολοφόνοι’ του ανθρωπίνου είδους συνεχίζουν ακάθεκτοι τη δράση τους». Κατά τον ίδιο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 40% - 45% των θανάτων τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, ενώ ακολουθούν οι νεοπλασματικές ασθένειες, οι οποίες ευθύνονται για περίπου το 1/3 των θανάτων παγκοσμίως. Επίσης, την τελευταία 20ετία παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Στη χώρα μας υπολογίζονται σε 1.200.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού, ενώ σε διεθνές επίπεδο υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια.
Ο κ. Ράπτης εκτίμησε ότι το πλέον ανησυχητικό, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2025 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται να έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.

2 σχόλια:

  1. Οι αδούλευτοι και με κλεμμένα χρήματα φανφαρόνοι της εποχής μας μόλις κατέρρευσε το σύστημα έπαθαν κατάθλιψη. Πως θα πουλήσουν τώρα "μούρη και φιγούρα" στον χωριανό,στον συγγενή και στον γείτονα;
    Οι παππούδες μας και οι γονείς μας που ζούσανε πάμφτωχα που βίωσαν τον πόλεμο, την κατοχή και τον εμφύλιο γιατί δεν έπασχαν από αυτή την ασθένεια;
    Υπήρχαν βεβαίως και πιο παλιά κάποιοι άνθρωποι που είχαν κατάθλιψη αλλά αυτοί είχαν γεννηθεί έτσι.
    Η σημερινή αύξηση της κατάθλιψης δείχνει πόσο κενά άτομα είμαστε.
    Δείχνει το επίπεδο της ανύπαρκτης παιδείας μας.
    Αμερικανιά και σοσιαλισμός.
    Δεν ντρέπομαι που το γράφω αλλά δεν τους λυπάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΧΟΥΝ ΑΛΑΞΕΙ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ,, ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ,, ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΜΑΘΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ,, ΚΑΙ
    ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΜΑΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ, ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΜΕ
    ΔΙΟΤΙ ΞΕΜΑΘΑΜΕ! ΤΟΤΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ,, ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ,, ΚΑΙ ΠΑΡΗΓΑΓΑΝ
    ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΟΖΗΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ,, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΧΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ,NOVA,ΤΗΛΕΦΟΝΑ ,ΔΕΗ,
    ΧΑΡΑΤΣΙΑ,ΦΠΑ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή