Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Κεφαλλονίτικα κάλαντα , ένα γρήγορο ταξίδι στο απώτερο παρελθόν.

 

  • ΠΡΟΝΕΙΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΕΥΣ Να 'σαι καλά. Μισό αιώνα πίσω με πήες  -
  • O Φίλος μου ο Ionian Press με μιά δημοσίευση του για τα Κεφαλλονίτικα κάλαντα με πήγε ένα γρήγορο ταξίδι στο απώτερο παρελθόν. Παρέθεσα τις εντυπώσεις μου απο το ταξίδι στην δημοσίευσή του αλλά είπα να τις ανακοινώσω και σε 'σας καθώς κάποιοι μπορεί να τις βρούν ενδιαφέρουσες και τα Ταξιδέψουν προς τα πίσω και αυτοί.


Τρείς, αλλά και δύο για να μοιράζεται σε λιγότερους η είσπραξη. Ενας το τρίγωνο, κατά κανόνα αυτοσχέδιο απο λεπτή μπετόβεργα, ο άλλος ένα κουτί κλειστό με μιά σχισμή στο πάνω μέρος για να μπαίνουν τα κέρματα και ο τρίτος τον τενεκέ για το λάδι με την απαραίτητη πύργια στο στόμιο μην τύχει και πέσει κάτου καμμιά στάλα.
Φωτισμός στους δρόμους; Αστεία πράγματα. Αν είχε ξαστεριά και φεγγαράδα όλα καλά. Αν όχι άστα. Πήχτρα το σκοτάδι και η λάσπη να καραδοκεί ύπουλη. Το φακό δυσεύρετο. Αλλά δε βαρυέσαι. Και ένα δαυλί αναμένο που κάποιος το κουνούσε πέρα δώθε, κουτσά στραβά κάτι έκανε.
-Να τα πούμε;
-Ελάτε.
Μπαίναμε μέσα. Σύθαμπο. Οτι φώτιζε ο λύχνος και οι φλόγες απο τα κούτσουρα.
Η οικογένεια εν απαρτία στα σκαμνιά γύρω απο την γωνιά έκανε πως ζεσταίνεται. Μα που. Πιό ζεστά ήταν έξω παρά μέσα. Εξω ο αέρας τουλάχιστον ήταν καθαρός, μέσα η κάπνα σε τύφλωνε.
Ο γραίος έμπαινε απο παντού, απο την πόρτα που έχασκε περιμετρικά, απο το παράθυρο που δεν έκλεινε, απο τα κεραμύδια που είχαν κενά για να φεύγει τάχα μου ο καπνός.
Η φωτιά να καίει το πρόσωπο μα η πλάτη παγωμένη . Μια παλιογιακέττα ριγμένη στους ώμους προσπαθούσε μάταια να σώσει τα προσχήματα. Στην δική της γωνίτσα παράμερα, ενίοτε και η κλώσσα με τα κλωσσόπουλα απολάμβανε ειδικής προστασίας λόγω μητρότητας.
-Να τα πούμε;
-Πέστε τα ωρέ.
Καλήν εσπέραν Αρχοντες(!!!!!)..........
Και του χρόνου.
Η αμοιβή ανάλογη των δημοσιονομικών της εποχής. Τα κέρματα δυσεύρετα καθώς το χρήμα ήταν είδος εν ανεπαρκεία. Συνήθως λάδι στον τενεκέ, Ενίοτε καμμιά τηγανήτα για συμπλήρωμα, μπορεί και κουραμπιές.
Τέλος, αυτός που απολάμβανε την φήμη του τυχερού έπρεπε να συμπίσει τη φωτιά με το σύδαβλο για να κάνουν πολλά κλωσσόπουλα οι κότες.
Αν τώρα στην διάρκεια του χρόνου τύχαινε και ξεκλωσιάζανε δυο-τρείς, αλοίμονό του. Εχανε την έξωθεν καλή μαρτυρία ως τυχερός και η συμμετοχή του στις ομάδες καταντούσε προβληματική.
Η αρχή γινόταν φυσικά απο τις οικογένειες της "τριανδρίας", έπονται οι συγγενείς και φυσικά οι νονοί.Μετά οι οικενειακοί φίλοι
Στο τέλος οι υπόλοιποι, αν και οτι περίσσευε ήταν αριθμητικά αμελητέο.
Επρεπε να ολοκληρωθεί η επιχείρηση πρίν κλείσει το μπακάλικο για να ρευστοποιηθεί το λάδι και να γίνει η μοιρασιά.
Αλλο δράμα εκεί. Αν ο μπακάλης ήταν σοβαρός και στις καλές του έδινε και αυτός την συμμετοχή του. Μα συνήθως μας έκλεβε και στην ποσότητα και στην τιμή.
Και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου