Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Το «Ελληνικό Τόξο» η πιο ενεργός σεισμικά περιοχή


Το «Ελληνικό  Τόξο» η πιο ενεργός σεισμικά περιοχή Ξεκινά από την Κέρκυρα, διασχίζει  το νότιο Ιόνιο, ανατολικά της  Πελοποννήσου και περνά από νότια  της Κρήτης καταλήγοντας στη Ρόδο
Μπορεί η περιειρηνική ζώνη που έδωσε τη δόνηση των 8,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία αρχές του περασμένου Μαρτίου, να είναι η περιοχή με την υψηλότερη σεισμικότητα στον κόσμο, όμως και η Ελλάδα κατέχει μια επικίνδυνη πρωτιά. Το επονομαζόμενο «Ελληνικό Τόξο», όπως το αποκαλούν οι επιστήμονες είναι η πιο ενεργός σεισμικά περιοχή από το Γιβραλτάρ μέχρι και την Κίνα.

Το «Ελληνικό Τόξο» ξεκινά από την Κέρκυρα, διασχίζει το νότιο Ιόνιο, ανατολικά της Πελοποννήσου και περνά από νότια της Κρήτης καταλήγοντας στη Ρόδο. Τα Ρίχτερ που μπορεί να δώσει αυτή η σεισμική ζώνη μπορεί να φθάσουν ακόμη και τους 8,3 βαθμούς, όπως είχε δώσει το 365μ Χ. νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Ο λόγος που στο «Ελληνικό Τόξο» έχουμε τόσο ισχυρούς σεισμούς είναι η «σύγκρουση» της αφρικανικής με την ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα, καθώς η πρώτη βυθίζεται με ταχύτητα 4,5 εκατοστών το χρόνο, κάτω από τη δεύτερη.
Στο δυτικότερο άκρο του Ελληνικού Τόξου, εντοπίζεται και το σεισμικό «τρίγωνο του διαβόλου», ένας χώρος με ιδιαίτερα τεκτονικά χαρακτηριστικά που τον κατατάσσουν στην πρώτη θέση της λίστας των περιοχών υψηλότερης σεισμικότητας στο Αιγαίο και στην Ευρώπη.
Κατά μήκος των ακτών της Δυτικής Ελλάδας από την Κέρκυρα ως τη Δυτική Κρήτη, η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να διακριθεί γενικά σε τρεις περιοχές.
Η πρώτη περιοχή βρίσκεται βορείως της Λευκάδας και η σεισμική δραστηριότητα εκεί οφείλεται σε συμπιεστικές δυνάμεις περίπου ανατολικής - δυτικής διεύθυνσης (κάθετες στη διεύθυνση των ακτών της Δυτικής Ελλάδας).
Η δεύτερη περιοχή βρίσκεται νοτίως της Κεφαλονιάς και αποτελεί το δυτικό τμήμα του Ελληνικού Τόξου. Η σεισμική δραστηριότητα εκεί οφείλεται στη σύγκλιση μεταξύ της αφρικανικής πλάκας και του Αιγαίου και της κατάδυσης της πρώτης κάτω από τη δεύτερη. Αποτέλεσμα της κατάδυσης αυτής είναι και η εκδήλωση σεισμικής δραστηριότητας ενδιαμέσου βάθους (εστιακά βάθη σεισμών μεγαλύτερα των 60 χιλιομέτρων) κάτω από την Πελοπόννησο και ανατολικά αυτής περίπου ως τον χώρο των Κυκλάδων.
Η τρίτη περιοχή βρίσκεται μεταξύ των δύο προηγούμενων, στον ευρύτερο χώρο της Κεφαλονιάς, από τη Ζάκυνθο ως τη Λευκάδα. Η σεισμική δραστηριότητα εδώ εκδηλώνεται κυρίως κατά μήκος ενός ρήγματος, το οποίο έχει διεύθυνση βορειοανατολική - νοτιοδυτική. Με άλλα λόγια, η σεισμική δραστηριότητα στον χώρο αυτό εκδηλώνεται επειδή έχουμε μια οριζόντια κίνηση του χώρου νοτίως του ρήγματος προς τα νοτιοδυτικά (προς τη Μεσόγειο) και του χώρου βορείως του ρήγματος προς τα βορειοανατολικά (προς την Πίνδο). Η συνολική σχετική κίνηση κοντά στο ρήγμα αυτό είναι της τάξεως των 25 χιλιοστών ανά έτος.
Χαρακτηριστικό της σεισμικής δραστηριότητας στη Δυτική Ελλάδα που οφείλεται στις τεκτονικές ιδιότητες της περιοχής, είναι ο μεγάλος αριθμός μικρών και ενδιαμέσου μεγέθους σεισμών αλλά και η μεγαλύτερη συχνότητα γένεσης ισχυρών, καταστρεπτικών σεισμών. Έτσι παρά το γεγονός ότι στον χώρο αυτό τα μεγέθη των μεγαλύτερων σεισμών είναι λίγο μικρότερα από ό,τι σε άλλες περιοχές του ελληνικού χώρου, ο σεισμικός κίνδυνος είναι σαφώς μεγαλύτερος εξαιτίας της συχνότητας γένεσης σεισμών ικανών να προκαλέσουν καταστροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου