Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ,,ΣΑΝ ΧΘΕς




· Σαν σημερα, πριν απο 36 χρονια, αρχισε η σταδιοδρομια μου στην αρχαιολογικη υπηρεσία, που καλυψε το μεγαλυτερο κομματι της ζωής μου.
Πολλες πικρες αλλα και χαρες σημαδεψαν αυτα τα 36 χρονια. 

Τον περασμενο μηνα εφυγαν απο την υπηρεσία ολοι οι συναδελφοι που μπηκαν μεχρι το 1979, μια γενια αρχαιολογων που γνωρισε ολες τις μεγαλες αλλαγες στην πατριδα μας, ολες τις εναλλαγες κυβερνησεων ΝΔ-Πασοκ, πάλι ΝΔ-Πασοκ, ξανα ΝΔ-Πασοκ-τελικα ΝΔ+=Πασοκ. 
Οι υπουργοι πολιτισμου που εναλλαχθηκαν ηταν 20 περιπου. Με τις φωτεινες εξαιρεσεις της Μελινας, του Μικρουτσικου, αντε και του Μπενου, ολοι αυτοι ηταν ο,τι πιο δευτερο διεθετε η πολιτικη ζωη της χωρας: Νιανιας, Κουβελας, Παπαζωη, Παγκαλος, Βενιζέλος, Γερουλανος, Τατουλης, Πετραλια, Τζαβαρας, Σαμαρας, Λιαπης, Βουλγαρακης, Παναγιωτοπουλος, Τασουλας. ο Οργανισμος του Υπουργειου Πολιτισμου (και Επιστημων, και Αθλητισμου και Τουρισμου, κατα καιρους, ενω για ενα χρονο το υπουργειο ειχε υποβαθμιστει σε Γενικη Γραμματεία) άλλαξε τρεις φορές: μια το 1977, μια το 2002 και μια το 2014.
Οι οργανισμοί του 1977 και του 2002 δε εφαρμοστηκαν ολοκληροι ποτε. Οι αρχαιολογικοι υπαλληλοι δεν κριθηκαν σχεδον ποτε δικαια και νομιμα (εξαιρεση ισως το 2010). Μαλιστα υπαλληλοι με χαμηλη αξιολογηση και με μηδενικα προσθετα προσοντα εγιναν κατα καιρους διεθυντες και προισταμενοι με πολιτικη επιλογη. Εγινε καταχρηση του αναπληρωτη Προισταμενου (ο νομος λεει οτι δεν μπορει να υπερβαινει το εξαμηνο) και αυτο συνεχιζεται και σημερα. Τα τμηματα στις Εφορείες δεν ειχαν υλοποιηθει ποτε στον οργανισμο του 77. Αλλα και οταν θεσμοθετηθηκαν το 2002, ποτε δε λειτουργησαν ουσιαστικα.
Τα υπηρεσιακα συμβουλια (επιτροπες αξιολογησης) ποτε σχεδον δε λειτούργησαν νομιμα, και αυτο συνεχιζεται και σημερα. Δεκαδες αξιοι συναδελφοι βρισκονταν και βρισκονται ακομη μονιμα παραμερισμενοι αν και με προσοντα ανωτερα εκεινων που ειχαν και εχουν οι προισταμενοι. Πολλες νεες Εφορειες του οργανισμου του 2002, αλλα και πολλες του παλιου του 1977, δεν στελεχωθηκαν ποτε, ή στελεχωθηκαν με ενα μονο αρχαιολογο και κανενα υπαλληλο αλλης ειδικοτητας (παραδειγμα η Εφορεια Κεφαλληνιας-Ιθακης και Ζακυνθου).
Ολοκληροι νομοι δεν ειχαν και δεν εχουν κανενα αρχαιολογο και πολλές μεγαλες εφορειες εχουν μονον εναν η δυο.
Υποδομες δεν υπαρχουν στις περισσοτερες περιπτώσεις. Ιδιοκτητα κτιρια δεν εχουν οι Εφορειες. Χιλιάδες ευρω πληρωνονται για ενοικια χωρων για τις αναγκες στεγασης των υπηρεσιων και φυλαξης των αρχαιων.
Και τωρα αυτη την υπηρεσία, που οι ιδιοι διογκωσαν -στα χαρτια μονο- πριν απο 12 χρονια, τη συρρικνωνουν επικινδυνα. Ηδη την αποκεφαλισαν τα τελευταια 4 χρονια απο τα εμπειρα στελεχη, με τους εγκληματικους νομους της διαθεσιμοτητα και εφεδρειας του 2001.
Με το νεο οργανισμο θα δοθει και η χαριστικη βολη. Για να γινουν τα αρχαια βορα στους εργολαβους και στην ιδιωτικη πρωτοβουλία, χωρις κανενα εμποδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου