Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη θα μπορούσε να απελευθερώσει βλαβερές χημικές ουσίες στις πλαστικές φιάλες των εμφιαλωμένων νερών.Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρείτε ένα μπουκαλάκι νερό στο αυτοκίνητό σας , θα πρέπει να το σκεφτείτε καλύτερα πριν πιείτε μια γουλιά.
Μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα που εξέτασε 16 μάρκες εμφιαλωμένου νερού, άλλαξε τις τρέχουσες συστάσεις γύρω από τα επιθυμητά επίπεδα της δισφαινόλης Α (ή αλλιώς BPA) στα πλαστικά μπουκάλια νερού. Ενώ τα σημερινά χαμηλά επίπεδα στον τομέα των πλαστικών έχουν κριθεί ασφαλή, οι ερευνητές σε αυτήν την τελευταία μελέτη παρακολούθησαν αυτά τα δήθεν αβλαβή επίπεδα να μεγαλώνουν σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, όταν άφησαν τα μπουκάλια σε 70°C ζέστη.
Είναι γνωστές άλλωστε οι προειδοποιήσεις για τις πλαστικές συσκευασίες και πως αντιδρούν στη θερμότητα και τη ζέστη. Παρά το γεγονός βέβαια ότι η ακραία αυτή ζέστη είναι ένα τραβηγμένο σενάριο, οι οδηγοί δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η εσωτερική θερμοκρασία σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο σε μία ζεστή καλοκαιρινή ημέρα, μπορεί να φτάσει τους 55°C και να αγγίξει τους 77°C.
Τα πλαστικά μπουκάλια νερού γίνονται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται για πολλές συσκευασίες τροφίμων και ποτών, καθώς είναι ελαφρύ και ανθεκτικό. Ωστόσο, όταν θερμαίνεται είναι γνωστό ότι απελευθερώνει το χημικό ΒΡΑ, που οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών που μιμούνται τα οιστρογόνα και μπορεί να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία εάν ο οργανισμός μας εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα. Το ανησυχητικό για τους επιστήμονες είναι το ότι οι χημικές αυτές ουσίες αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Έτσι συνιστούν να μην καταναλώνουμε νερό που μπορεί να βρούμε ξεχασμένο στο αυτοκίνητό μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
Όλοι γνωρίζουμε ότι αν τρώμε μεγάλες ποσότητες φαγητού, θα πάρουμε πολλές θερμίδες και θα παχύνουμε. Αλλά υπάρχει και κάτι περισσότερο από αυτό: δεν είναι μόνο οι θερμίδες αλλά και οι χημικές ουσίες που λαμβάνουμε με την τροφή και συμβάλλουν στην παχυσαρκία.Μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες, προκαλούν το σώμα μας να αποθηκεύσει λίπος, παρόλο που μπορεί να έχουμε περιορίσει τις θερμίδες. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύπλοκα: άλλες ουσίες αυξάνουν τον αριθμό των λιποκυττάρων, άλλες επεκτείνουν το μέγεθός τους και άλλες επηρεάζουν την όρεξη και τον κορεσμό και το πόσο καλά καίει το σώμα τις θερμίδες. Άλλωστε τα συνθετικά συστατικά των τροφίμων έχει αποδειχθεί ότι ρίχνουν τη διάθεσή μας ακόμα και όταν νομίζουμε ότι τρώμε υγιεινά. Για να σταματήσουμε να αισθανόμαστε έτσι, δείτε παρακάτω τις 5 κορυφαίες χημικές ουσίες στα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε :
Πολλά φάρμακα όπως οι αυξητικές ορμόνες, τα στεροειδή αλλά και τα αντιβιοτικά χορηγούνται συνήθως σε συμβατικά εκτρεφόμενα ζώα για την πάχυνση τους με λιγότερη τροφή. Υπολείμματα από αυτά τα φάρμακα έχουν βρεθεί σε δείγματα κρέατος και μας βάζουν σε σκέψεις για το τι καταναλώνουμε κάθε φορά που παραγγέλνουμε μία μπριζόλα. Πώς να τα αποφύγουμε λοιπόν: Επιλέγετε μόνο πιστοποιημένο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα δηλ. οργανικά και βιολογικά. Η θεραπεία με ορμόνες ανάπτυξης, αυξητικούς παράγοντες και αντιβιοτικά δεν επιτρέπεται στα ζώα βιολογικής καλλιέργειας . Ως πρόσθετο πλεονέκτημα , το οργανικά τρεφόμενο με χόρτο βοδινό κρέας έχει αποδειχθεί ότι περιέχει περισσότερο συζευγμένο λινολεϊκό οξύ ( CLA ) , το οποίο μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος .
Όλες οι χημικές ουσίες που δίνουν στα μεταποιημένα τρόφιμα καλή γεύση – π.χ. το όξινο γλουταμινικό νάτριο(MSG), οι τεχνητές γεύσεις και τα φυσικά αρώματα – είναι μόνο φθηνές αντικαταστάσεις των πραγματικών και μπορεί να σας κάνει να τρώτε περισσότερο από ό, τι θα τρώγατε διαφορετικά .Αυτές οι ουσίες προκαλούν στους γευστικούς σας κάλυκες μία έκρηξη που τις κάνει ακαταμάχητες. Πώς να τα αποφύγετε : Αποφύγετε όσο μπορείτε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ιδιαίτερα εκείνα που περιέχουν τεχνητά αρώματα, πρόσθετες φυσικές γεύσεις, το όξινο γλουταμινικό νάτριο και άλλα πρόσθετα όπως το εκχύλισμα μαγιάς και οι υδρολυμένες πρωτεΐνες.
Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να επηρεάσουν τα βακτήρια του εντέρου , οδηγώντας σε μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού βάρους . Αν αυτό δεν σας φαίνεται αρκετά κακό, η τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη έχει συνδεθεί με εναλλαγές της διάθεσης και της κατάθλιψης . Πώς να τις αποφύγετε :Μην τρώτε τίποτα με τεχνητά γλυκαντικά ( σουκραλόζη, ασπαρτάμη, ακεσουλφαμικό κάλιο, σακχαρίνη ) στον κατάλογο των συστατικών . Περιορίστε την πρόσληψη της ζάχαρης συνολικά, αλλά επιλέξτε ανεπεξέργαστες γλυκαντικές ουσίες, όπως το σιρόπι σφενδάμου, το ακατέργαστο μέλι και τα αποξηραμένα φρούτα.
Το σύνολο των φυτοφαρμάκων είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες δηλαδή έχουν την ικανότητα να αντιδρούν με τα φυσικά συστήματα ορμονών που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και να οδηγoύν σε αύξηση του σωματικού βάρους . Πώς να τα αποφύγετε : Περιορίστε την έκθεση σας σε φυτοφάρμακα επιλέγοντας πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα .Τα συνθετικά φυτοφάρμακα απαγορεύονται στη βιολογική γεωργία .
Οι περισσότεροι από εμάς εκτίθενται στα πλαστικά σε καθημερινή βάση. Πολλά από αυτά τα πλαστικά περιέχουν ουσίες όπως οι φθαλικές ενώσεις ή η δισφαινόλη Α (BPA ), γνωστή για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες που έχουν συνδεθεί άμεσα με αυξημένη αποθήκευση λίπους. Πώς να τα αποφύγετε: Επιλέξτε μπουκάλια νερoύ, δοχεία αποθήκευσης, καλαμάκια και σκεύη φαγητού με σύνεση και επενδύστε πάνω σε εκείνα που γίνονται από γυαλί ή ανοξείδωτο χάλυβα αντί των πλαστικών. Άλλωστε τα γυάλινα βάζα είναι μια προσιτή επιλογή για την αποθήκευση τροφίμων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Λίστα με 17 καθημερινές χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο μαστού, έδωσαν στη δημοσιότητα αμερικανοί ερευνητές Φυσικό «ανέβασμα» χωρίς χημικές ουσίες. Ποιά είναι τα 5 φυσικά τονωτικά για τον εγκέφαλο και το σώμα μας Τα 10 φυτά εσωτερικού χώρου που φιλτράρουν τον αέρα, σύμφωνα με τη NASA. Χορηγούσαν ηρωίνη σε βρέφη για να κοιμούνται καλύτερα ΦΩΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου