Γνώσης Πανόραμα ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΜΥΡΙΟΛΑΛΗΤΗ ΣΕ ΣΤΗΣΑΝΕ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΕ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ Σ΄ ΑΦΑΝΗΣΟΥΝ ΣΕ ΞΕΝΤΩΣΑΝ ΣΕ ΜΙΚΡΥΝΑΝ ΣΟΥ ΦΑΓΑΝΕ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΣΟΥ ΦΑΓΑΝΕ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ????
Στις 21 Φεβρουαρίου εορτάζεται η Διεθνής Hμέρα Μητρικής Γλώσσας που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στις 17 Νοεμβρίου 1999 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2000. Σκοπός της είναι η προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και της πολύγλωσσης εκπαίδευσης καθώς και η διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών.
Αφορμή για την υιοθέτησή της στάθηκε η Σφαγή της Ντάκα στις 21 Φεβρουαρίου 1952, όταν φοιτητές του Ανατολικού Πακιστάν (σημερινού Μπανγκλαντές) ξεσηκώθηκαν, στα πλαίσια του «Γλωσσικού Κινήματος», για να εμποδίσουν την απαγόρευση της γλώσσας τους Μπενγκάλι και την υιοθέτηση της επίσημης γλώσσας του Πακιστάν, Ουρντού. Η αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία τους στο αίμα με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς. Η ημέρα ξεκίνησε να γιορτάζεται στο Μπανγκλαντές ως «Ημέρα του Γλωσσικού Κινήματος», για να αναγνωριστεί μετά από την UNESCO. Στο Μπανγκλαντές είναι επίσημη αργία.
Δυο λόγια μόνο για τις μητρικές γλώσσες:
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μητρικές γλώσσες εκφράζουν την ευφυΐα ενός λαού.
Η γλώσσα είναι απλά το μέσον για να συνεννοούνται οι άνθρωποι.
Όσο πιο απλές είναι αλλά όχι ΕΛΛΙΠΕΙΣ , σημαίνει έξυπνους ανθρώπους.
Το απλές αλλά όχι ελλιπείς είναι φυσικά δύσκολα κατορθωτό.
Εκεί έπρεπε να εστιάζεται η προσοχή των γλωσσολόγων «εκμοντερνιστών».
Συνήθως όμως οι ασχολούμενοι με τέτοιου είδους μετατροπές και απλοποιήσεις δεν διαθέτουν μαθηματικό λογισμό και αυτό είναι η αρχή των μετέπειτα προβλημάτων.
Χουά χα χα χα χα χα χα χα.