Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

«Γεράσιμος Αρσένης, πρότυπο κοινωνιστή και πατριώτη»



«Γεράσιμος Αρσένης, πρότυπο κοινωνιστή και πατριώτη»


Γράφει ο Γεράσιμος Παναγιωτάτος – Τζάκης
Δικηγόρος, Σύμβουλος Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

            Η Κεφαλονιά, τα Ιόνια Νησιά και η Ελλάδα γενικότερα, είπαν το ύστατο «χαίρε» στο μεγάλο Κεφαλονίτη πολιτικό που σφράγισε με την παρουσία του την εποχή της Μεταπολίτευσης και άφησε σημαντικό έργο σε όποιον τομέα ευθύνης κατά καιρούς ανέλαβε, τον Γεράσιμο Αρσένη.
            Σπουδαίος επιστήμονας με διεθνή παρουσία επί σειρά ετών, ανέλαβε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας και την εφαρμογή πολιτικών με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη, την πραγματική δημοκρατία, τη συνέπεια ανάμεσα στις ιδεολογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις βάσει των οποίων είχε αναδειχθεί τότε το κόμμα του στη διακυβέρνηση του τόπου.

            Φλογερός πατριώτης με ήθος, μαχητικότητα και ευπρέπεια, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας εμπνεύστηκε και δημιούργησε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, με σκοπό την προστασία του κυπριακού ελληνισμού από την τουρκική επιβουλή και την αποστολή του μηνύματος ότι η Ελλάδα θα αναπτύσσει εθνικά υπερήφανη εξωτερική πολιτική και θα αποκρούει δυναμικά κάθε προσπάθεια της Τουρκίας για την επιβολή καταστάσεων αντίθετων προς το διεθνές δίκαιο.
            Στο χώρο της Παιδείας, όπου στη συνέχεια τοποθετήθηκε προκειμένου να φθαρεί πολιτικά, και πάλι προσπάθησε να αφήσει έργο ουσιαστικό, με μια μεταρρύθμιση που σε σημαντικό βαθμό αδικήθηκε από τα πολιτικά πάθη της εποχής και τον ανταγωνισμό των πολιτικών κομμάτων και των συνδικαλιστικών παρατάξεων ως προς την ανάπτυξη αντιπολιτευτικού οίστρου.
            Με μεγάλη αγάπη για την Κεφαλονιά, οραματίστηκε την ίδρυση τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως παραγόντων πνευματικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάτασης της νήσου. Η κεφαλονίτικη κοινωνία, με διαχρονική πρωταγωνιστική παρουσία στα γράμματα και τον πολιτισμό, αγκάλιασε το όραμα αυτό. Ως Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Γεράσιμος Αρσένης κατάφερε την επίτευξη του στόχου. Με τις άοκνες προσπάθειές του, δημιουργήθηκαν τα Τμήματα Βιολογικής Γεωργίας και Τεχνολογίας Μουσικών Οργάνων, σε Αργοστόλι και Ληξούρι αντίστοιχα, ως παραρτήματα του ΤΕΙ Ηπείρου στην αρχή και στυλοβάτες του ενιαίου ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη συνέχεια, όταν ιδρύθηκαν και άλλα Τμήματα στις δύο πόλεις καθώς και στη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα. Δεν σταμάτησε ποτέ να μεριμνά σαν στοργικός πατέρας για την πορεία του παιδιού του, δηλαδή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ακόμα και τα τελευταία χρόνια που η βιωσιμότητα του Ιδρύματος κινδύνευσε επανειλημμένα και απειλητικά.
            Την περίοδο του Σχεδίου Ανάν έδωσε μια ανεπανάληπτη μάχη σε εκδηλώσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα, στον αγώνα εναντίον του εκτρωματικού σχεδίου το οποίο χάριζε κατ’ ουσίαν την Κύπρο στην Τουρκία, νομιμοποιώντας τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Το 76% του ΟΧΙ ήταν δικαίωση και του δικού του αγώνα για τη μαρτυρική μεγαλόνησο, αφού ήταν λιγοστές οι προσωπικότητες αυτής της εμβέλειας που αγωνίστηκαν κατά του σχεδίου, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των κομμάτων και των ΜΜΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο έκαναν στον κόσμο πλύση εγκεφάλου υπέρ του ΝΑΙ. Ο κυπριακός ελληνισμός διαχρονικά αναγνωρίζει στο Γεράσιμο Αρσένη τους αγώνες του για την Κύπρο, στην ανηφορική προσπάθεια για την πολυπόθητη στιγμή της λευτεριάς.
            Τα τελευταία χρόνια, παρά την απόσυρσή του από το πολιτικό προσκήνιο, ο Γεράσιμος Αρσένης συνέχισε να ασχολείται με το μεγάλο του μεράκι, τα εθνικά μας θέματα και την οικονομία, ασκώντας αρκετές παρεμβάσεις σε δημόσιες εκδηλώσεις και μέσα ενημέρωσης, μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό, το σκοπιανό, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός στον άξονα «Κύπρος – Αιγαίο – Θράκη», διεθνή θέματα, ζητήματα διατήρησης της εθνικής ταυτότητας καθώς και την ανάγκη τερματισμού των αδιέξοδων και κοινωνικά άδικων πολιτικών στον τομέα της οικονομίας.
            Τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Κεφαλλήνος πολιτικού και διανοητή, θα κλείσω το παρόν κείμενο με τις σημειώσεις που κράτησα από την εισήγηση του Γεράσιμου Αρσένη στην εκδήλωση με θέμα «Ελλάδα – Κύπρος, απειλές και προοπτικές», που διοργανώθηκε στις 2 Ιουλίου 2014 στην Αίθουσα Τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου από φορείς και συλλογικότητες της πατριωτικής αριστεράς, όπου είχα συμμετοχή στην Οργανωτική Επιτροπή. Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο Πρόεδρος του κυπριακού κόμματος «Συμμαχία Πολιτών» και πρώην ΥΠ.ΕΞ. στην κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρέσβυς ε.τ. Θέμος Στοφορόπουλος, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος και ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ηλίας Νικολόπουλος.
            Στην εκπληκτική ομιλία του και κάνοντας τον κόσμο στην κατάμεστη αίθουσα να παρακολουθεί με απόλυτη προσοχή κάθε του λέξη, ο Γεράσιμος Αρσένης ανέφερε συνοπτικά τα εξής:
            «Η αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου οφείλει να είναι διαρκής σε όλα τα μέτωπα και να στηρίζεται σε ένα στρατηγικό σχέδιο. Χρειάζεται ένταση των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός μεγάλου δημοκρατικού και πατριωτικού μετώπου στην Κύπρο. Ο Ελληνισμός οφείλει να ξεφύγει από τη λογική της ηττοπάθειας στα εθνικά θέματα. Το 2004 ενωμένος ο Κυπριακός Ελληνισμός, με τη βοήθεια του Τάσσου Παπαδόπουλου και του ιστορικού διαγγέλματός του και με τα μαζικά συλλαλητήρια που έμειναν στην ιστορία, απέρριψε με το συντριπτικό 76% το σχέδιο Ανάν και ανέτρεψε τα σχέδια που επί χρόνια κατάστρωναν οι ξένοι για τη Μεγαλόνησο. Τότε ήταν η μεγάλη ευκαιρία να ζητήσουμε  την επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή του βάση και να απομακρυνθούμε από υποχωρητικές λογικές του παρελθόντος, αλλά με δική μας ευθύνη χάθηκε αυτή η ευκαιρία.
            Το γεωστρατηγικό περιβάλλον που προηγήθηκε της δημιουργίας του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου ήταν και τότε δύσκολο αλλά η δημιουργία και αντίληψη της ενιαίας αμυντικής γραμμής σε Θράκη – Αιγαίο – Κύπρο θωράκισε αποφασιστικά τον Ελληνισμό, κάτι που ανατράπηκε με την οδυνηρή υποχώρηση Ελλάδας και Κύπρου στην υπόθεση των πυραύλων S-300 ύστερα από τις πιέσεις του αγγλοαμερικανικού παράγοντα. Αν συνεχίσουμε τις υποχωρήσεις και δεχθούμε μία νέα εκδοχή του σχεδίου Ανάν, τότε θα τελειώσει ο Ελληνισμός στην Κύπρο. Αντιθέτως, οφείλουμε έστω και τώρα να επιδιώξουμε την επανατοποθέτηση του Κυπριακού, να ξεφύγουμε από τα φοβικά σύνδρομα και τη λογική της ηττοπάθειας. Μπορεί η Αγγλία και η Αμερική να επιθυμούν την Κύπρο ως αεροπλανοφόρο τους, μπορεί η Τουρκία να επιθυμεί την κηδεμονία ολόκληρης της Κύπρου, εμείς όμως οφείλουμε να αναπτύξουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να εξελιχθούμε από θύμα σε παίχτη στη διεθνή σκακιέρα.
Είναι γνωστό πως ζούμε συνθήκες κατοχής, γι’ αυτό χρειάζεται συσπείρωση του Ελληνισμού. Ο στόχος και η ατζέντα της προοδευτικής διακυβέρνησης χρειάζονται δύο πόδια - στοιχεία πάνω στα οποία να στηριχθούν: το κοινωνικό στοιχείο στην οικονομία και το πατριωτικό στοιχείο στην εξωτερική πολιτική. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την Πατριωτική Αριστερά στο παρόν και το μέλλον».
            Ας έχουμε αυτά τα λόγια του Γεράσιμου Αρσένη στο νου μας και ας είμαστε σε εγρήγορση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά από κάθε άποψη η πατρίδα μας.
            Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του Λούκα Κατσέλη, τα παιδιά του και την ευρύτερη οικογένειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου