Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Ο λωτός και το σκαθάρι της ερήμου έφεραν... βραβείο -ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Η δυνατότητα της μεθοδολογίας να «γράφει» περιοχές με υδροφοβικότητα, όπου σταγόνες νερού επικάθονται σαν υγρές σφαίρες.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Συλλογή νερού από την ομίχλη ή βιοχημική ανάλυση μιας σταγόνας αίματος, που θα διακινείται σε μια φθηνή υδατοαπωθητική επιφάνεια, χωρίς χρήση αντλιών ή βαλβίδων, είναι μερικές από τις πιθανές μελλοντικές εφαρμογές του project «Hydropho-Cheap», που επελέγη χθες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας. Ιθύνων νους της ελληνικής υποψηφιότητας, που εγκρίθηκε και θα λάβει χρηματοδότηση 150.000 ευρώ για τους επόμενους 18 μήνες, είναι ο κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. «Η εν λόγω διάκριση αποτελεί φυσική συνέχεια του προηγούμενου προγράμματός μας, του “Hydrofakir”, που υλοποιήσαμε σε πέντε χρόνια με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας», διευκρινίζει ο 45χρονος ερευνητής στην «Κ».


«Κατορθώσαμε να αναπτύξουμε μια μεθοδολογία δημιουργίας επιφανειών, που συμπεριφέρονται άλλοτε ως υδρόφοβες και άλλοτε ως υδρόφιλες, προσαρμοσμένες σε ειδικές κάθε φορά συνθήκες, με μία κίνηση, γρήγορα και φθηνά», περιγράφει ο ίδιος. «Κάναμε εφικτή τη μετακίνηση υγρών σε πολύ μικρό όγκο και με πολύ μικρή τριβή, δηλαδή με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας». Πρότυπό τους είναι το φύλλο του λωτού, όπου το νερό κυλάει χωρίς να το διαβρέχει, αλλά και το «σοφό» σκαθάρι της ερήμου, που κατορθώνει να ξεδιψά και να επιβιώνει μέσα στην ανομβρία. Το ζητούμενο τώρα είναι το εύρημα της προηγούμενης φάσης να εξελιχθεί έτσι, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί στην αγορά και να αποδώσει στο μέγιστο τα οφέλη του.

Οι εφαρμογές στη βιομηχανία είναι πολλές: σε μικρο-αναλυτικές συσκευές για χημικές ή βιολογικές αναλύσεις, όπως ο μετρητής σακχάρου ή η ανάλυση DNA μέσω αίματος, αλλά και στη ναυτιλία, όπου η χρήση φθηνών και ανθεκτικών υλικών με μειωμένη υδροδυναμική τριβή είναι σημαντική (ύφαλα σκαφών).

«Μέσα από το Horizon 2020 και πιο συγκεκριμένα μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας, χρησιμοποιούμε κονδύλια της Ε.Ε. για να διευρύνουμε τους ορίζοντες της επιστήμης και της γνώσης», τόνισε ο επίτροπος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία Carlos Moedas. Μεταξύ των βραβευμένων projects, βρίσκουμε μαθηματικές εφαρμογές για την αντιμετώπιση της κυκλοφορικού, online αυτοβοήθεια για την αϋπνία, διαδικτυακή πλατφόρμα για τη διάγνωση της διαταραχής λόγου κ.ά. Συνολικά, επιχορηγούνται 133 προγράμματα, ενώ χθες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου, όπου περιλαμβάνεται και το Dromognostics του δρος Μάριου Πολυκάρπου, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΚΩΣΤΑ ΔΕΛΙΑΚΗ, ΠΗΓΗ - http://www.kathimerini.gr/
Σχετικό με το αφιέρωμα της Porosnews,της προηγούμενης Κυριακής,στον εφευρέτη Καθηγητή του Ε.Μ.Π,κο Αθανάσιο Παπαθανασίου και την εφέυρεσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου