Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

«Η Ελίνα, ένα κορίτσι που διαβάζει βιβλία»…

«Η Ελίνα, ένα κορίτσι που διαβάζει βιβλία»…

Ελίνα Μεσολωρά : Ένα κορίτσι φως,  στις σκιές της εικονικής μας πραγματικότητας. Προσέξαμε την Ελίνα μέσα από το χαμόγελο, την γλυκύτητα και την καθαρότητα που εξέπεμπε χορεύοντας σε παραδοσιακή ομάδα .Ήταν ένα χαριτωμένο κορίτσι που  ανέδυε την φρεσκάδα και την χάρη της νεανικότητάς της, σε όλο το ευγενές μεγαλείο της παράλληλα με μία έμφυτη σοβαρότητα και προσήλωση στον σκοπό της.
Γνωρίζοντάς την διαπιστώσαμε ότι  η απλότητα,  η σεμνότητα, η απροσδιόριστη γοητεία που την διακρίνει είναι το προϊόν μίας πρώιμης πνευματικότητας μίας ιδιαίτερης ωριμότητας , σχεδόν στα όρια της σοφίας και μίας υψηλής  καλλιέργειας που κατακτήθηκε μέρα με την μέρα,  σελίδα , με την σελίδα , μέσα από τα  εκατοντάδες αναγνώσματα που συνόδευαν την ζωή της από τα παιδικά κιόλας χρόνια της.

Ελίνα η βιβλιοφάγος…. και ουδείς μπορούσε να εικάσει  ότι αυτή η βαθιά φιλοσοφημένη σκέψη  θα παρέμενε αθόρυβα δημιουργική σε μία κοπέλα με απέραντη αγάπη για τον τόπο της, ζήλο , όρεξη για προσφορά, ενέργεια  και ορμή ανάλογη ίσως και περισσότερη από τις συνομήλικές της.
«Η Ελίνα, ένα κορίτσι που διαβάζει βιβλία»…μία φράση τόσο απλή μα τόσο ιδιαίτερα σημαντική, τόσο σπάνια, στην εποχή της επέλασης της τεχνολογίας, στην εποχή που το βιβλίο υποκαθίσταται σχεδόν απόλυτα, αβίαστα, ισοπεδωτικά, από έτερες ενασχολήσεις διασκέδασης και όχι ψυχαγωγίας, στην κορωνίδα των οποίων στέκεται ειρωνικά κυρίαρχο το διαδίκτυο.
Ας αφήσουμε όμως την Ελίνα, να συστηθεί η ίδια, μέσα από το λόγο της σε μία συνέντευξη που έδωσε στην Κατερίνα φωκά:
  • Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να διαβάζεις βιβλία;
Λίγο πριν το δημοτικό οι συγγενείς μου έφερναν διάφορα παραμύθια που διάβαζα με πολύ ενδιαφέρον. Ξεκίνησα με παιδική λογοτεχνία, διαβάζοντας περισσότερο Ιούλιο Βερν, Κάρολο  Ντίκενς, Λουίζα Άλκοτ.
  • Ποια μηνύματα έλαβες από τα βιβλία στην παιδική ηλικία σου;
Έννοιες όπως της φιλίας, της αγάπης, του θεσμού της οικογένειας, της εμπιστοσύνης, της φροντίδας για τα αδύναμα πλάσματα.
  • Πόσα βιβλία έχεις διαβάσει;
Στο γυμνάσιο, μία καθηγήτρια μας συμβούλευσε να διατηρούμε ημερολόγιο για τα βιβλία που διαβάζουμε σημειώνοντας παράλληλα τις φράσεις που μας εντυπωσίαζαν. Διαβάζω κατά μέσο όρο ένα βιβλίο την εβδομάδα. Έχω 5 βιβλιοθήκες γεμάτες βιβλία.
  • Τι προτιμάς να διαβάζεις  πιο πολύ;
Προτιμώ ιστορίες για το πώς μάχονται οι άνθρωποι , το πώς επιτυγχάνουν να επιβιώσουν ή να ανακάμψουν από μια καταστροφή.
  • Ποιοι συγγραφείς σε ενθουσιάζουν περισσότερο-ποια τα αγαπημένα βιβλία σου;
Ουμπερτο Έκο, Ζαουμ Καμπρε, Πάολο Κοέλιο, Ελενα Φερράντε , Νταν Μπράουν. Από τους Έλληνες: Καραγάτσης, Οδυσσέας Ελύτης, Διδώ Σωτηρίου, Μενέλαος Λουντέμης, Καζαντζάκης. Όσο για τα βιβλία θα απαντήσω με την φράση ενός συγγραφέα “Όποιος διαβάζει λίγο βρίσκει αμέσως  το αγαπημένο του βιβλίο, αυτός που διαβάζει τα πάντα δεν μπορεί να το εντοπίσει»

  • Πως μπορούμε να ωθήσουμε τα παιδιά στο διάβασμα;
Η παρότρυνση οφείλει να ξεκινά από το σχολείο, εν συνεχεία πολιτιστικά κέντρα μπορούν να προωθούν κάποιες τέτοιες δραστηριότητες. πχ το πολιτιστικό κέντρο Μεταξάτων, με την συνεργασία κάποιων φορέων να μετατραπεί σε δημόσια βιβλιοθήκη, οι πολιτιστικοί σύλλογοι να ξεφύγουν από τα στενάόρια των χορευτικών παραστάσεων και να επεκταθούν και σε άλλες πνευματικές δράσεις.
  • Ανάφερέ μας μία δράση όπως την σκέφτεσαι εσύ.
Όταν ήμουν μαθήτρια είχαν προσκαλέσει την Άλκηστης Παπαδάκη, στο αμφιθέατρο στις Κεραμειές. Μας μίλησε για τις εμπειρίες της ως συγγραφέας, για τις αφορμές που της δημιουργούσαν την έμπνευση να γράψει, για την επαφή της με το κοινό σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η άμεση επαφή του συγγραφέα με το κοινό είναι ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα.
  • Η συμβουλή σου στα νέα παιδιά
Να αφήσουν το ιντερνέτ και ν κοιτάξουν αυτά που υπάρχουν γύρω τους!
Ευχαριστούμε την Ελίνα και ας ακολουθήσουμε την συμβουλή της, κοιτάζοντας έστω φευγαλέα τον κόσμο που μας περιβάλλει!

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φωκά –Επιμέλεια Κειμένου Σαμόλη Ευαγγελία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου