Ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα ενάλια σπήλαια βρίσκεται στο Μεγανήσι, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το νησί της Λευκάδας. Το σπήλαιο «Παπανικολής» οφείλει το όνομά του στο ιστορικό ομώνυμο υποβρύχιο με κυβερνήτη τον Ιατρίδη, ο οποίος λέγεται ότι χρησιμοποιούσε το σπήλαιο ως καταφύγιο και ορμητήριο κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εδώ στην ίδια σπηλιά λέει ο θρύλος ότι βρήκε καταφύγιο τα χρόνια της τουρκοκρατίας ένας παπάς με τους μαθητές του για να γλυτώσουν από τους πειρατές. Ακόμη και σήμερα λόγω του μεγέθους του, το σπήλαιο προσφέρει καταφύγιο σε σκάφη όταν αυτό απαιτείται από τις καιρικές συνθήκες. Το σπήλαιο «Παπανικολής» με τα καταγάλανα νερά που εντυπωσιάζει τους τουρίστες, απέχει 12 ναυτικά μίλια από τη Λευκάδα. Πρόκειται για μια θαλάσσια σπηλιά βάθους τριάντα περίπου μέτρων με μια μικρή παραμυθένια αμμουδιά στο εσωτερικό της. Έχει μήκος 120 μέτρα, πλάτος 60 μέτρα και στο εσωτερικό του στενεύει για να φτάσει τα 23 μέτρα. Η επίσκεψη σε αυτό γίνεται μόνο μέσω της θάλασσας, με μικρά βαρκάκια που αναχωρούν από τη Λευκάδα κάθε 45 λεπτά. Δείτε το βίντεο με μαρτυρίες από τη «ΜτΧ» για Τα ηρωϊκά Χριστούγεννα του Υποβρυχίου «Παπανικολής» Φυσικά, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο και το φυσικό μεγαλείο που συναντά κανείς εσωτερικά του σπηλαίου. Εντυπωσιακοί σταλακτίτες ντύνουν με το φυσικό τους κάλλος τις επιφάνειες δημιουργώντας παράλληλα παιχνίδια με το φως του ήλιου και οι αντανακλάσεις του δίνουν μοναδικούς χρωματισμούς. Η σπηλαιολόγος Άννα Πετροχείλου είχε χαρακτηρίσει το σπήλαιο «Παπανικολή» ως το μεγαλύτερο σήμερα ενάλιο σε όλο τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι στην ομορφιά και μέγεθος ξεπερνά το ονομαστό «Γαλάζιο Σπήλαιο» του Κάπρι. Η σπηλιά εκτός από ιστορική έχει και μεγάλη αρχαιολογική σημασία, αφού εικάζεται ότι κατοικούνταν από την αρχαιότητα, σύμφωνα και με τις τελευταίες γεωλογικές έρευνες που έγιναν σχετικά πρόσφατα στο Μεγανήσι....
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/aftopsia-sto-entiposiako-spileo-opou-evriske-katafigio-to-ipovrichio-papanikolis-ston-v%CE%84-pagkosmio-polemo-theorite-to-megalitero-enalio-se-olo-ton-kosmo-ke-xeperna-to-onomasto-galazi/
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/aftopsia-sto-entiposiako-spileo-opou-evriske-katafigio-to-ipovrichio-papanikolis-ston-v%CE%84-pagkosmio-polemo-theorite-to-megalitero-enalio-se-olo-ton-kosmo-ke-xeperna-to-onomasto-galazi/
Πυροβολαρχία υπήρχε και στο λαιμό της χερσονήσου της Άσσου με δύο επάκτια τηλεβόλα Από την περίοδο των Ιταλών (η βάση του ενός υπάρχει ακόμα), συν κάποιο πυροβόλο των Γερμανών που κινείτο πάνω σε πλωτή εξέδρα μέσα στο κόλπο ρυμουλκούμενο συνήθως από στεριά με βίντσι.
Παράξενο που δεν αναφέρονται στο σχετικό χάρτη.
Υπήρχαν επίσης πολλά πολυβολεία σε στρατηγικά σημεία ελέγχοντας την είσοδο του λιμανιού, μα και αντιαεροπορικά επί του φρουρίου.
Με τα τηλεβόλα ελέγχονταν επίσης πολύ καλά ο κόλπος του Μύρτου.
Στην υπάρχουσα βάση χαραγμένη σε νωπό τότε τσιμέντο υπάρχει στα Ιταλικά η επιγραφή: «scrutando cielo e mare 4 – 9 – 44», (υπάρχει και φωτό).
Δηλαδή το συγκεκριμένο όπλο ελέγχει ουρανό και θάλασσα.
Ενδιαφέρον έχει η ημερομηνία, 4 – 9 – 44!
Ο Ιταλός που το έγραψε είχε προσχωρήσει στους Γερμανούς ή τον κρατούσαν γιατί γνώριζε τη χρήση των τηλεβόλων?
Και δύο εβδομάδες πριν αποχωρίσουν οι Γερμανοί επισκεύαζαν τα τσιμέντα των βάσεων?
Ιδέα δεν είχαν?
Σπ.Ρόκκος
Πάνω του παλιά στήνανε σκηνές κάμπινγκ κακακα, χωρίς να γνωρίζουν τι υπήρχε αποκάτω…
Κάνα-δυό Σπηλιές υπάρχουν βέβαια προς τέτοια χρήση αλλά δεν γνωρίζω τίποτε, μα και για του Μεγανησιού αμφιβάλω, εδώ αυτοί κοντεύουνε να μας πάρουνε και τον Οδυσσέα! κακακα.
Πάντως η καθαρά στρατιωτική δράση του εν λόγω υποβρυχίου στην περιοχή νομίζω ήταν πριν το στήσιμο των τηλεβόλων κλπ, κλπ.
Τα τηλεβόλα της Άσσου ήταν μεγάλης ισχύος όπως της Σάμης.
Όταν κάνανε βολές τα Σαμικά οι οβίδες περνάγανε κανιά φορά πάνω από το κάστρο της Άσσου. Έτσι μου έλεε τουλάχιστον ο μπάρμπας μου.
Σπ.Ρόκκος
Άκουσε όμως κάτι σχετικό με την υπόθεση Goreli:
Δυο Ιταλοί κορτάρανε δυό Ασσιωτοπούλες.
Ένα βράδυ λοιπόνε βγαίνει ένα γειτονόπουλο, τσου αμολάει δυο- τρείς ντουφεκιές στον αέρα και όπου φύγει- φύγει για τα αηπάνου χωριά.
Το πρωί τα δύο τηλεβόλα βρέθηκαν με τσι μπούκες πάνου στο χωριό και διορία μέχρι τις 12΄ το μεσημέρι να μαρτυρήσουν οι Ασσιώτες ποιός πυροβόλησε αλλιώς θα γινότανε η συντέλεια τση Άσσου.
Τα κάμανε απάνου τσου οι χωριανοί όσο πλησίαζε η ώρα αλλά σε κάποια στιγμή τα κανόνια αλλάξανε κατεύθυνση γιατί έπεσε στη μέση ένας Ασσιώτης που τον είχανε γιατρό τους και έβγαλε κάποια άκρη αποσοβώντας τα χειρότερα.
Θα είχαμε Τρωικό δηλαδής πλάκα – πλάκα.
Το τελευταίο είναι τεκμήριο ότι είμαστε η Ομ. Ιθάκη.
Κάκακακακα.