Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ,,ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΟΥΝΤΑΣ,,ΚΑΙ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΛΛΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ


Aναδημοσιευση αυτης της πολυ καλης αναρτησης , του 2017, επειδη σημερα ειχαμε χρησιμο
σχολιασμο (τελος αναρτησης) απο τον Ασσιοτη (Σπυρο Ροκο) , και καλο ειναι να γνωριζουμε και 
την ιστορια στον τοπο μας!
και απο φεις 
Γιωργος Γκιαφης
 αυτά τα ποληβολεια σώζονται και σή μέρα μεμιάς μέριμνα από πλευράς πολιτείας θα ήταν το καλοκαίρι σπουδές τουριστικός προορισμός για του Ιταλούς και τους Γερμανούς αλλά το κράτος μας επηρε τα κανόνια και τα έκανε πολιοσιδερα
αρχικη αναρτηση Σεπτ.2017
Η ιστορία είναι τραγική και αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η γερμανική Βέρμαχτ ήταν ένας στρατός αδίστακτος. Πρόκειται για την ιστορία της εκτέλεσης των πρώην συμμάχων Ιταλών στη Κεφαλονιά. Μετά την ανακωχή της Ιταλίας με τους Συμμάχους τον Σεπτέμβριο του 1943, στις 11 Σεπτεμβρίου, η ιταλική ηγεσία έστειλε δύο σαφείς οδηγίες στον Ιταλό στρατηγό  Gandin, σύμφωνα με τις οποίες «τα γερμανικά στρατεύματα πρέπει να θεωρηθούν ως εχθρικά» και ότι «στις προσπάθειες αφοπλισμού από τις γερμανικές δυνάμεις, πρέπει να αντισταθούμε με όπλα». Στις 13 Σεπτεμβρίου, μια γερμανική νηοπομπή πέντε πλοίων προσέγγισε την πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι. Οι ιταλοί αξιωματικοί πυροβολικού με δική τους πρωτοβουλία, διέταξαν το πυροβολικό να ανοίξει πυρ, βυθίζοντας έτσι δύο γερμανικά αποβατικά σκάφη και σκοτώνοντας πέντε Γερμανούς
 Η σφαγή ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου και διήρκεσε μία εβδομάδα. Μετά από την ιταλική παράδοση, ο Χίτλερ έδωσε διαταγή επιτρέποντας στους Γερμανούς να εκτελούν με συνοπτικές διαδικασίες κάθε Ιταλό αξιωματικό ο οποίος αντιστεκόταν, και στις 18 Σεπτεμβρίου η γερμανική ανώτατη εντολή εξέδωσε ένταλμα όπου αναφέρεται ότι "λόγω της άπιστης και ύπουλης συμπεριφορά των Ιταλών της Κεφαλονιάς, δεν πρέπει να κρατηθούν ως αιχμάλωτοι". Οι Γερμανοί στρατιώτες ξεκίνησαν την εκτέλεση των Ιταλών σε ομάδες των 4 έως 10 κρατουμένων, σκοτώνοντας πρώτα τους Ιταλούς που παραδόθηκαν, με πολυβόλα. Μετά οι Γερμανοί μετέφεραν τους υπόλοιπους αιχμαλώτους στο δημαρχείο των Αγίων Θεοδόρων και εκεί οι κρατούμενοι εκτελέστηκαν από οκτώ αποσπάσματα. Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε δώσει τη διαταγή να χτυπήσουν τους Ιταλούς χωρίς οίκτο.
 Η σφαγή χιλιάδων Ιταλών αιχμαλώτων πολέμου στην Κεφαλονιά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της γερμανικής Βέρμαχτ στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.Είναι η ιστορία που μεταφέρθηκε στο κινηματογράφο με την ταινία "Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι". 



kefalonia-map
Το νησί καταλήφθηκε από τους Ιταλούς το 1941, μετά την συνθηκολόγηση της Ελλάδας. Οι Ιταλοί μετέφεραν στο νησί την μεραρχία Acqui και την κατασκεύασαν αρκετά οχυρωματικά έργα σε διάφορα στρατηγικά σημεία του νησιού, για να το προστατέψουν από πιθανή επιθετική ενέργεια των συμμάχων. Τον Σεπτέμβριο του 1943 με την συνθηκολόγηση της Ιταλίας, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από τους Γερμανούς, για να καταλάβουν τις θέσεις των Ιταλικών στρατευμάτων και για να παραλάβουν τον οπλισμό τους πριν αυτός περάσει στα χέρια των ανταρτών. Όμως τα πράγματα δεν κύλισαν τόσο ήσυχα, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί μάχη για την κατάληψη του νησιού από τους Γερμανούς.Continue reading
mounta-kefalonia
Η Πυροβολαρχία αυτή βρίσκεται στο Νοτιότερο άκρο της Κεφαλλονίας το Ακρωτήριο Μούντα, οι Γερμανοί ξεκίνησαν την κατασκευή της στα τέλη του Οκτώβρη του 1943. Ήταν εξοπλισμένη με 3 επάκτια πυροβόλα των 105mm πάνω σε τσιμεντένιες βάσεις με 3 αποθήκες πυρομαχικών σε κάθε μία και χαρακώματα. Τον Σεπτέμβριο του 1944 οι Γερμανοί αχρήστευσαν τα πυροβόλα και έφυγαν για το Αργοστόλι. Τα πυροβόλα έμειναν στην θέση τους έως το 1955 όπου συνεργεία του Ελληνικού κράτους τα έκοψαν για παλιοσίδερα και τα εξαφάνισαν.Continue reading
ΕΤΣΙ  ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ  ΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ  ,,ΚΑΙ ΠΟΛΥ  ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ  Ο ΠΑΝΑΓΗΣ  ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ  ΣΤΟ  ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ!!
 Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καταλήφθηκε αρχικά από τους Ιταλούς, που απέβλεπαν στην ενσωμάτωση της Επτανήσου στην Ιταλία καθιερώνοντας νομισματική και οικονομική ένωση. Με την ιταλική συνθηκολόγηση, το 1943, οι Γερμανοί κατέλαβαν την Κεφαλονιά και μετά από μεγάλη μάχη με τους 12.000 Ιταλούς στρατιώτες της Μεραρχίας Acqui (Divisione Acqui) που επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, εκτέλεσαν τους περισσότερους απ' αυτούς.
 Πυροβολαρχία "Μούντα"

Η Πυροβολαρχία αυτή βρίσκεται στο Νοτιότερο άκρο της Κεφαλονίας το Ακρωτήριο Μούντα, οι Γερμανοί ξεκίνησαν την κατασκευή της στα τέλη του Οκτώβρη του 1943. Ηταν εξοπλισμένη με 3 επάκτια πυροβόλα των 105mm πάνω σε τσιμεντένιες βάσεις με 3 απόθήκες πυρομαχικών σε κάθε μία και χαρακώματα. Τον Σεπτέμβριο του 1944 οι Γερμανοί αχρήστεψαν τα πυροβόλα και έφυγαν για το Αργοστόλι. Τα πυροβόλα έμειναν στην θέση τους έως το 1955 όπου συνεργεία του Ελληνικού κράτους τα έκοψαν για παλιοσίδερα και τα εξαφάνησαν.


29 Ιουλ 2012
Ο Παναγής Σπηλιώτης γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1935. Στα δύσκολα χρόνια των πολεμικών συρράξεων, στο Δημοτικό σχολείο του Ρατζακλιού (ένα μικρό χωριό κοντά στην Σκάλα), ο τότε δάσκαλός του Σπύρος Μελέτης, .
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ http://www.fortifications.gr/index.php/kefalonia

www.fortifications.gr
Το web site είναι αφιερωμένο στα οχυρωματικά έργα του 20ου αιώνα που υπάρχουν στην Ελλάδα


2 σχόλια:

  1. Δεν γνωρίζω τη περιοχή αλλά τα πυροβόλα μπορεί να στοχεύουν και σχεδόν Δυτικά ανάλογα πάντα την εποχή που έχει βγει η φωτό.
    Η εποχή ίσως μπορεί να βρεθεί από την ενδυμασία ή και τη μορφή του περιβάλλοντα χώρου (μικρός όμως) αν η αρχική φωτό είναι καθαρότερη.

    Ο χάρτης με τις τοποθεσίες των «μπαταριών» που παρέχεται στο άρθρο δεν περιλαμβάνει την τοποθεσία του λαιμού της Άσσου (2-3 επάκτια πυροβόλα), όπως και στην περιοχή της Σάμης νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεπτομέρειες για τα τηλεβόλα στην Άσσο στο:

    www.kefaloniapress.gr/topika/istoria/article/124357/ta-tilevola-stin-asso/

    ΑπάντησηΔιαγραφή