Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Τι κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς στα Λουρδάτα;


Η περιοχή των Λουρδάτων (πιστεύω και άλλα χωριά του νησιού) , κατάφυτη κυρίως από ελαιόδεντρα, κυπαρίσια και κουτσουπιές (χαρουπιές), με τα σπίτια και καταλύματα (βίλες) που ενοικιάζονται την τουριστική περίοδο να βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο, φαντάζει όμορφο και γραφικό να ζεις μέσα στο περιβάλλον, αποτελώντας παράλληλα και μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Το καλοκαίρι του 2017 που μας πέρασε, ζήσαμε μία τρομακτική εμπειρία με την πυρκαγιά να έχει ξεκινήσει από άγνωστη αιτία στους πρόποδες του Αίνου και σε λίγη ώρα να έχει περάσει τον κεντρικό δρόμο Αργοστολίου – Πόρου και να έχουν λαμπαδιάσει τα κυπαρίσια και ελιές στην αρχή του χωριού. Χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και αστυνομίας το χωριό εκκενώθηκε και δεν θρηνήσαμε θύματα. Ευτυχώς που ο άνεμος δεν ευνόησε ώστε η φωτιά να κατέβει παρακάτω προς την θάλασσα, γιατί τότε δεν γνωρίζουμε ποιές θα ήταν οι συνέπειες.
Με δεδομένα ότι: το χωριό των Λουρδάτων τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζεται από ξένους επισκέπτες που δεν γνωρίζουν από που να διαφύγουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Τα σπίτια και τουριστικά καταλύματα είναι στην κυριολεξία μέσα σε κατάφυτες εκτάσεις.
Ανυπαρξία επαρκούς οδικού δικτύου. Με το υπάρχον στην πλειονότητα να είναι στενά δρομάκια που δεν χωράνε δύο αυτοκίνητα ταυτόχρονα, εκ των οποίων μερικά να οδηγούν σε αδιέξοδο.
Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιο σχέδιο εκκένωσης του χωριού σε περίπτωση πυρκαγιάς, (οι μόνιμοι κάτοικοι δηλώνουν άγνοια).
Τίθεται το ερώτημα εάν επαρκούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί, αλλά και αν είναι συντηρημένοι ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα σε περίπτωση ανάγκης.
Η πολιτεία έχει υποχρέωση να προλάβει κάποια φονική πυρκαγιά όπως έγινε στην Αν. Αττική με τους 82 νεκρούς, δεκάδες αγνοούμενους και τραυματίες μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο. Έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους κατοίκους, να δώσει οδηγίες στους επιχειρηματίες τι να κάνουν με τους φιλοξενούμενούς τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Τέλος, πρέπει να κοινοποιηθεί αν υπάρχει σχέδιο έκτακτης εκκένωσης του χωριού.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε την αγωνία του περασμένου καλοκαιριού, αλλά καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι. Κάλλιον προλαμβάνειν του θεραπεύειν, που σοφά λέγανε οι αρχαίοι μας πρόγονοι.
Λιβέριος Πετρίδης
Λιβέριος Πετρίδης
liverios.petridis@gmail.com
"Ανεξάρτητος Παρατηρητής" Ηλεκτρονική Τοπική Εφημερίδα
http://www.anparatiritis.gr

Ενημερωτική τοπική ιστοσελίδα στα Λουρδάτα Κεφαλλονιάς

1 σχόλιο:

  1. Tο να ψάχνουμε τα στραβά του παρελθόντος δεν έχει έννοια αυτή τη στιγμή.
    Απλά βρισκόμαστε σε μια ας την ονομάσουμε «άκρως περίεργη κατάσταση» χωρίς ταμπούρια.
    Ας δημιουργηθούν πυρήνες εθελοντών όσο γίνεται πιο γρήγορα καταστρώνοντας απλά σχέδια αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων και μη ξεχνάμε ότι η αστραπιαία αντίδραση σε οποιοδήποτε κίνδυνο είναι το ήμισυ του παντός.
    Οι έξυπνοι εθελοντές θα είναι τα «ταμπούρια» κάθε χωριού και κάθε περιοχής.
    Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «Συν Αθηνά και χείρα κίνει».
    Αλλιώς αν προκύψει η κακιά ώρα που έλεε κι η νόνα μας ΠΑΠΑΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή