(τελος Αναρτησης υπαρχουν σχολιασμοι)
Νικόλαος Καμπάνης προς
H AΘΗΝΑ, η ΘΗΝΑΙΑ κι η ΘΗΝΙΑ.
Το κανάλι του Στράβωνα και άλλα ευτράπελα
Ομήρου Οδύσσεια, ραψωδία π', στίχος 91 :
«... «Ὦ φίλ’, ἐπεὶ θήν μοι καὶ ἀμείψασθαι θέμις ἐστίν, ...»
Μετάφραση:
...«Ω φίλε, επειδή το σχετικό μ’ εμέ και είναι δίκαιο να απαντήσω,...
«... «Ὦ φίλ’, ἐπεὶ θήν μοι καὶ ἀμείψασθαι θέμις ἐστίν, ...»
Μετάφραση:
...«Ω φίλε, επειδή το σχετικό μ’ εμέ και είναι δίκαιο να απαντήσω,...
Θήν μοι = Σε σχέση με εμέ, όσο με αφορά (συγκριτικό).
Αφενός Α-ΘΗΝ-Η = Α-σύγκριτ-η
...Αφετέρου ΘΗΝ-ΑΙΑ ή Θηνιά είναι ένας τόπος υπερυψωμένος στην Κεφαλονιά, από όπου βλέπεις δύο θάλασσες και συγκρίνεις...
Ήμουνα προχτές βράδυ στο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στα Κοντογουράτα, το χωριό του Αντώνη Τρίτση (αν προέρχεται από Κοτο-γε-ουράτα = Κοτο+γε+ούρον, τότε σημαίνει: Ο τόπος που κοτέσσεται = καμαρώνει γιατί βέβαια (γε), από εκεί ξεκινάει ο ούριος άνεμος για τα πλοία της εποχής του Ομήρου) και ‘’έπεσα πάνω’’ σε έναν κατά τα άλλα συμπαθητικό τύπο, που υποστηρίζει ότι η Θηναία ήταν αποικία των Αθηναίων. (Άγνωστο που την ανακάλυψαν στις εσχατιές της γης των Κεφαλλήνων και για ποιο λόγο την ‘’τιμώρησαν’’ αποχαρακτηρίζοντάς την και αφαιρώντας το χαρακτηριστικό στερητικό Α- της ασύγκριτης Αθηνάς).
Επηρεασμένος, ως γνήσιος ιθαγενής, από τις έρευνες των ‘’πάνσοφων’’ Εγγλέζων στη Θηνιά για τα πετρ…, για τον Οδυσσέα ήθελα να πω, πάλευε να με πείσει ότι ο Στράβωνας με το κανάλι που ανακάλυψε κάτω από τα Κοντογουράτα, (Στράβωνας, που ποτέ δεν επισκέφτηκε την Κεφαλλονιά, αλλά είχε φιλότιμα προσπαθήσει να βγάλει από ‘’τη μύγα ξίγκι’’ των εργασιών του Απολλοδώρου), είχε καταλήξει ότι η Κεφαλλονιά ήταν χωρισμένη στα δυο.
Είχα αρχίσει να εκνευρίζομαι ήδη όταν προσπάθησε ο συνομιλητής μου να ‘’ξεφορτωθεί’’ το ‘’ενοχλητικό’’, αλλά σιτοφόρο Δουλίχι και να το ‘’ρίξει’’ στα βράχια της σημερινής Ιθάκης της απόκρημνης, αυτό το γνωστό μας τεράστιο Δουλίχι των Εχινάδων και τις πολυμέτωπης διείσδυσής του σε Κεφαλλονιά, Ακαρνανικά παράλια και Λευκάδα. Να το ‘’ρίξει’’ στα βράχια της απόκρημνης σημερινής Ιθάκης και η οποία για τον Οδυσσέα ήταν η απόκρημνη Σάμη της αδελφής του Κτιμένης, αλλά και του θρασύτατου μνηστήρα Κτήσιππου.
Αμέσως μετά άρχισε να βαπτίζει Ιστορία κάθε παραμύθι της Μυθολογίας, οπότε σηκώθηκα, έφυγα και τον άφησα να μιλάει μόνος του
Μωρέ οι Εγγλέζοι πάνσοφοι ήτανε αφού καταφέρανε να κογιονάρουνε Κεφαλλονίτες και μοσχοπουλήσανε πληροφορίες για ύπαρξη υδρογονανθράκων δε ξέρω σε ποιους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για να φέρουνε και πλωτό γεωτρύπανο από τη Βουλγαρία θα πεί ότι μετά τα σεισμικά και τσι μετρήσεις (μέσω του ελικοπτέρου, αυτού που έψαχνε τάχα για τσού χοίρους του Εύμαιου), κάτι «καλό» θα είχανε βρεί!
Η ονομασία Θηναία προέρχεται από την εφημερίδα «Τα Νέα» που εξέδιδε στα γεράματά του ο Λαέρτης, οι ξένοι το κάμανε Tinea οι επόμενοι Θηναία και οι παραεπόμενοι Αθηναία γή!!!
Το δε νησί Δουλίχιο έφτανε μέχρι το Καρπενήσι μια και ήτανε καρπερό, καθότι Καρπερό νησί = ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ !!
Και το Αγρίνιο μια εκ των Εχινάδων νήσων από τσου πολλούς εχίνους (σκαντζόχοιρους) τση περιοχής !!!
Θα μας κουρλάνετε ωρέ σε ευκείο το φεϊσμπούκι σας ???
Χα χα χα χα χα χα χα
Ρόκκος Σπύρος
Ας διαβάσουνε κάποιοι και το «www.portoassos.gr/η-αρχαία-ονομασία-πάλη-παλική/» απλά και μόνο για εμπλουτισμό γνώσεων μπάς και συνέλθουμε λιγάκι…
Κά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα
κοιτα να δεις τι μαθαινει κανεις,, δημοσιογραφος ητανε ο Λαερτης! χαχα, μετα πηρε το κουσουρι και ο εγγονας του ο Ομηρος,,, αυτος και αν εγραψε τα νεα!!! χαχα
ΑπάντησηΔιαγραφή