Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΖΑΝΝΑΤΩΝ "ΦΩΝΑΖΕΙ"

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Makis Metaxas
Προχθές το μεσημέρι με κάλεσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κύριος Θεόδωρος Γαλιατσάτος (με την ιδιότητα του προέδρου του Δ.Σ της Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας η οποία ως γνωστόν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπ.Πο και με την ευγενή χορηγία Ελλήνων και φιλελλήνων είχαμε εκπονήσει τις μελέτες για την προστασία και ανάδειξη του μνημειώδους Θολωτού τάφου των Τζαννάτων) να κατέβω εσπευσμένα στο Αργοστόλι προκειμένου να ζητήσει από την δική μας την πλευρά ενημέρωση για τα όσα - προς παρόν- ανεξήγητα φαίνεται να συμβαίνουν γύρω από αυτό το μνημείο πριν τοποθετηθεί δημοσίως.

Εκεί προς μεγάλη μου έκπληξη για πρώτη φορά άκουσα από τον κύριο Περιφερειάρχη, δείχνοντάς μου μάλιστα να δω τον πρόσφατο σχετικό κατάλογο που έλαβε η ΠΙΝ από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι για τα προτεινόμενα έργα του Υπουργείου προς την Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων περιέργως αυτός ο νεότερος κατάλογος δεν συμπεριλαμβάνει την ένταξη του συγκεκριμένου έργου, όπως ήταν ενταγμένο στον προηγούμενο κατάλογο των προτεινόμενων έργων του Υπ.Πο έχοντας τότε ως μόνη υποσημείωση ότι η εδώ Εφορία Αρχαιοτήτων θα είχε υποβάλει ως όφειλε στο ΚΑΣ τον πλήρη φάκελο για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις, πόσο μάλλον όταν οι ιδιοκτήτες του χώρου που βρίσκεται το μνημείο δια του δικηγόρου τους κυρίου Μιχάλη Μοσχονά είχαν συμφωνήσει σε όλα παραδίδοντας στην εδώ αρχαιολογική Υπηρεσία τους σχετικούς τους τίτλους και τοπογραφικά.
Επειδή το συγκεκριμένο έργο όπως με ενημέρωσε ο κύριος Περιφερειάρχης ήταν όχι μόνο στις κορυφαίες προτεραιότητες της ΠΙΝ αλλά και του ίδιου προσωπικά, που είχε αναλάβει μάλιστα την δέσμευση να καλύψει από το αποθεματικό της περιφέρειας όσα χρήματα θα ήταν αναγκαία για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις, με ερώτησε εάν γνωρίζω κάτι σχετικό πριν ξεκινήσει ο ίδιος προσωπικά από Δευτέρα τον έλεγχο της υπόθεσης.
Του ανέφερα ότι δεν μπορώ να ξέρω τι έχει συμβεί τους τελευταίους μήνες πέραν του γεγονότος ότι ζήτησα κατ’ επανάληψη από την εδώ Εφορία Αρχαιοτήτων να επισπεύσει στην αποστολή του σχετικού φακέλου των προς απαλλοτρίωση ή την απευθείας αγορά αναγκαίων εκτάσεων προς το ΚΑΣ για την λήψη της σχετικής απόφασης ζητώντας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες να ενεργήσουν τα δέοντα. Για το θέμα αυτό είχα την πληροφόρηση ότι είχε υποβληθεί ο σχετικός φάκελος από την εδώ Εφορεία το περιεχόμενο και την πληρότητα του οποίου δεν γνωρίζω.
Τον ενημέρωσα όμως και για κάτι άλλο που με υποχρεώνει να δημοσιοποιήσω αυτήν την συνάντηση γιατί πλέον ο κόμπος, όπως λέει και ο λαός μας, έφτασε στο χτένι.
Εμείς ως Κεφαλλήνες για το μνημείο αυτό τόσο ατομικά όσο και συλλογικά κάναμε το καθήκον μας όποτε μας χρειάστηκε η πολιτεία παραδίδοντας μια ολοκληρωμένη μελέτη στις αρμόδιες Υπηρεσίες σύμφωνα με τις υποδείξεις τους.
Την μόνη ευθύνη την οποία δεν μπορούσαμε θεσμικά να αναλάβουμε ήταν και παραμένει αποκλειστικά η ευθύνη των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού οι οποίες οφείλουν να δρομολογήσουν τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις προκειμένου το μνημείο αυτό χωρίς προσκόμματα και υποσημειώσεις να ενταχθεί στα προγράμματα ΕΣΠΑ πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο περιφερειάρχης τους είχε ενημερώσει ότι η περιφέρεια των Ιονίων Νήσων έχει δεσμεύσει το ποσό του 1.000. 000 Ευρώ για την προστασία και την ανάδειξη του μνημείου και παράλληλα είχε δεσμευτεί και για την καταβολή των σχετικών πιστώσεων για τις απαλλοτριώσεις.
Τον διαβεβαίωσα επίσης ότι ως Εταιρεία και ανεξάρτητα από την δική του έρευνα θα επισκεφτούμε άμεσα το Υπουργείο Πολιτισμού αφού πρώτα ζητήσουμε από κάθε αρμόδιο να μας χορηγήσει τα απαραίτητα έγγραφα που έχουν σχέση με την υπόθεση αυτή προκειμένου να ενημερώσουμε μέσω των ΜΜΕ τους πολίτες και προσωπικά κάθε υπεύθυνο ιδιαίτερα δε τους νεοεκλεγέντες θεσμικούς εκπροσώπους μας.
Έφτασε επιτέλους η ώρα να αναλάβει ο καθένας μας τις ευθύνες που μας αναλογούν και κυρίως πριν το μνημείο αυτό υποστεί και άλλες ακόμη βλάβες και καταρρεύσει κάτω από την συνεχή καταπόνηση που δέχεται σε ένα περιβάλλον που καταγράφεται η πλέον έντονη σεισμική δραστηριότητα στον χώρο της Μεσογείου.
Εάν παρ’ ελπίδα είμαστε τόσο ανίκανοι, μα τόσο ανίκανοι και δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε τα αυτονόητα ας πάρουμε τότε μια γενναία απόφαση και να καταχώσουμε το μνημείο αυτό παραδίδοντάς το ξανά στην μάνα γη που για χιλιάδες χρόνια μας το διέσωσε, μέχρι να γεννηθεί στο νησί μας εκείνη η γενιά των «μεγάθυμων Κεφαλλήνων» που θα έχει το σθένος να αναλάβει την μεγάλη αυτή ευθύνη για να το αναδείξει και να το προστατέψει.
Κώστας Παπαζαφειράτος ΗΓΓΙΚΕΝ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΞΕΣΚΕΠΑΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ! ΟΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ! ΕΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΒΕΛΤΗΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ !
2
  • Makis Metaxas Αγαπητέ μου Κώστα αύριο στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσω στον ραδιοσταθμό Cosmos 96,5 σε μια απευθείας συνέντευξη με τον δημοσιογράφο κύριο Δημήτρη Αλοίζο και δε θα σταματήσω να μιλάω μέχρι το μνημείο αυτό να τύχει του σεβασμού και της ανάδειξης που του αρμόζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου