Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Σεισμική έξαρση στο Ιόνιο | Έως και 3 χρόνια μπορεί να διαρκέσουν οι μετασεισμοί

• Καλύτερη οργάνωση ζητούν οι επιστήμονες
•18 χρόνια χωρίς επικαιροποίηση το σεισμικό σχέδιο

Μετά τις τελευταίες μικρές σεισμικές που νιώσαμε στο νησί μας, αρκετοί κάτοικοι ένιωσαν μια μικρή ανησυχία. Η αλήθεια είναι όμως ότι σε ένα μέρος σεισμογενές ο εγκέλαδος θα δίνει το παρόν τακτικά.

Ο κ. Γιάννης Κοπανάς, Διδάκτωρ Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητής Σεισμολογίας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός μιλώντας στην εφημερίδα μας. Ανέφερε: «Οι σεισμοί στην περιοχή μας συνεχίζουν να είναι στο πλαίσιο της μετασεισμικής δραστηριότητας του σεισμού που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2018. Μάλιστα ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να δώσει μέχρι και 2-3 χρόνια μετασεισμούς, μέχρι να γίνει πλήρης αποκατάσταση του σημείου. Όσο γίνονται αυτοί οι μικροί σεισμοί στα δυτικά και νότια είναι στο πλαίσιο αποκατάστασης των πετρωμάτων».
Είναι κατακερματισμένη όλη η περιοχή, που έδωσε έναν σεισμό σαν εκείνον του Οκτωβρίου του 2018, οπότε όλα αυτά τα κομμάτια, τα οποία χωρίζονται από ρήγματα, ανακατανέμονται, χάνουν την ισορροπία τους, μας δήλωσε ο κ. Κοπανάς. Και συνέχισε: «Για να μπορέσουν να έρθουν πάλι σε μια κατάσταση ισορροπίας γίνονται σπασίματα και μετακινήσεις. Ο προχθεσινός σεισμός ήταν 4,3R και αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη του περασμένου σεισμού».
Όμως, παρόλο που η Ζάκυνθος δεν τον προβληματίζει εκφράζει την επιφυλακτικότητά του για την Κεφαλονιά. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Το θέμα είναι ότι έχει ανοίξει με κάποιους μικροσεισμούς μια κατάσταση στη Β. Κεφαλονιά (Άσος και Φισκάρδο) και εκεί είμαστε προσεκτικοί στο να το παρακολουθούμε».
Υπάρχει σεισμική έξαρση στην περιοχή μας
Καμία ανησυχία για τη Ζάκυνθο

Όσον αφορά στη Ζάκυνθο δε φαίνεται να είναι ανησυχητική η έξαρση, εφόσον δεν έχει μετατοπιστεί η σεισμική δραστηριότητα και παραμένει στην περιοχή του μεγάλου σεισμού του Οκτωβρίου του 2018, σύμφωνα με τον κ. Κοπανά. «Όσον αφορά στην Κεφαλονιά θέλουμε να ελπίζουμε ότι εκτονωθεί η κατάσταση με μικροσεισμούς. Αυτό επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει ένα ρήγμα, το οποίο σύμφωνα και με τον κ. Τσελέντη, κατακερματίζεται σταδιακά, δεν έχουμε δηλαδή μια μεγάλη ρήξη, ένα μεγάλο σπάσιμο το οποίο θα έδινε έναν μεγάλο σεισμό», μας επισημαίνει.
Αλλά όλα αυτά που λέμε είναι σύμφωνα με την προϊστορία, την εμπειρία και τη στατιστική. Τίποτα δε μπορεί να είναι σίγουρο. «Αυτό το οποίο πρέπει όλοι να κάνουμε βέβαια είναι να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για οποιοδήποτε σεισμό. Δε μπορούμε να πούμε ότι τα νησιά μας θα ησυχάσουν ποτέ από σεισμούς».
Πόσο έτοιμοι είμαστε για έναν σεισμό
Ο κ. Κοπανάς ζητά καλύτερη οργάνωση της πολιτείας. Μας είπε: «Θα νιώσω κάπως καλύτερα εάν θεσμοθετηθεί κάθε χρόνο, μια συγκεκριμένη μέρα ώστε να την ορίσουμε σαν μέρα αντισεισμικής προστασίας και να κάνουμε άσκηση στα 2 νησιά μας, αυτά που είναι στο μάτι του κυκλώνα. Και η μέρα πρέπει να είναι συγκεκριμένη προς αποφυγή παρανοήσεων – ότι κάτι ξέρουμε και δε λέμε. Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται τόσο η πολιτεία όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση να ορίσουν αυτή τη μέρα της αντισεισμικής προστασίας κατά την οποία θα γίνονται μόνο ασκήσεις. Όταν γίνει αυτό που θα κάνουμε άσκηση και παράλληλα θα μπορούμε να κουβεντιάζουμε όλα όσα μας απασχολούν τότε θα νιώσω πιο ήσυχος».
Παλαιωμένο το σχέδιο ετοιμότητας
«Σχέδια ετοιμότητας έχουν γίνει κατά το παρελθόν, αλλά το τελευταίο σχέδιο του δήμου έγινε πριν από 18 χρόνια περίπου, όταν ήμουν δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Ζακυνθίων. Τότε ήταν η τελευταία φορά που επικαιροποιήθηκε το σχέδιο αυτό», δήλωσε προς την «ΗΜΕΡΑ» ο κ. Κοπανάς. Έκτοτε – μας ανέφερε – άλλαξε και η διοικητική δομή της Ζακύνθου και τα δεδομένα, για παράδειγμα: αύξηση κυκλοφοριακής κίνησης, κλείσιμο ή άνοιγμα μαγαζιών, πεζόδρομοι που καταργούνται ή δημιουργούνται κλπ. «Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι ένα υπάρχον σχέδιο πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επικαιροποιείται με τα νέα δεδομένα. Και αυτή η επικαιροποίηση θα πρέπει να γνωστοποιείται στους πολίτες με κάθε τρόπο, τύπος, συνεντεύξεις, ημερίδες, σποτ», επισημαίνει.
Ενημέρωση από τον Άκη Τσελέντη
Ο κ. Άκης Τσελέντης γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook ότι σεισμοί θα σημειώνονται και αυτό είναι φυσιολογικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι τα σωστά μέτρα προφύλαξης, που δεν είναι άλλα από αυτά που λέγονται πάντα: «Είναι γεγονός ότι παρατηρούμε μία σεισμικότητας στο κεντρικό Ιόνιο αλλά κυρίως προς την πλευρά της Ζακύνθου. Στη Κεφαλονιά υπάρχει ένα ρήγμα που ξεκινάει υπό το Ακρωτήρι Αθέρας πέρνα δυτικά της Άσου πέρνα περνά Δυτικά της Ξερής Πούντας και φτάνει μέχρι δυτικά της Λευκάδας. Αυτό το ρήγμα δε με προβληματίζει γιατί σπάει σταδιακά, επομένως δεν μπορεί να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό. Τη νύχτα έκανε πολλούς σεισμούς αυτό το ρήγμα και έγιναν πολύ αισθητοί στο Φισκάρδο. Διά ταύτα τις επόμενες μέρες θα νιώσετε κι άλλους σεισμούς από αυτό το ρήγμα και νομίζω δεν πρέπει να ανησυχείτε. Βέβαια πρέπει να λάβετε τα στοιχειώδη μέτρα ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά, δηλαδή στερέωση βαρειών επίπλων και όχι βαριά αντικείμενα ψηλά. Τα παιδιά να μην παίζουν κοντά στις πολλές ξερολιθιές που υπάρχουν και τα άλλα γνωστά …»
Ανάγκη η άμεση δημιουργία Σεισμικού Κέντρου
Ο κ. Κοπανάς συνεχίζει να υπερτονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη δημιουργίας ενός σεισμικού κέντρου. Χαρακτηριστικά λέει: «Αυτό το οποίο γίνεται όλον αυτό τον καιρό – και δε θα σταματήσω να το λέω – έχει δημιουργήσει την αίσθηση στον κόσμο ότι είναι απαράδεκτο να μη δημιουργείται στην περιοχή μας (Ζάκυνθο και Κεφαλονιά) ένα ερευνητικό κέντρο για του σεισμούς. Και όταν μιλάω για ερευνητικό κέντρο δε μιλάω για να βάλουμε σεισμογράφους και να βλέπουμε τα στοιχεία ενός σεισμού. Αλλά αναφέρομαι στο να καταγράφουμε και πρόδρομα φαινόμενα, τα οποία συμβαίνουν στην περιοχή μας και θα εκτοξεύσουν την επιστήμη της σεισμολογίας». Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή με τα μέσα που διαθέτουμε είναι να παρακολουθούμε τη σεισμικότητα, μας λέει. Τα νησιά (Ζάκυνθος & Κεφαλονιά) πρέπει να διεκδικήσουν ένα ερευνητικό κέντρο το οποίο δε θα καταγράφει μόνο τους σεισμούς, αυτό εξάλλου το κάνει το γεωδυναμικό, αλλά θα καταγράφει όλα τα φαινόμενα που σχετίζονται με τους σεισμούς. Και αυτό γιατί ο εκάστοτε σεισμός έχει ένα στάδιο προπαρασκευής. Κατά τη διάρκεια της προπαρασκευής των σεισμών σημειώνονται φαινόμενα τα οποία μπορούμε να ανιχνεύσουμε, ολοκληρώνει.
Σύμφωνος με το συγκεκριμένο εγχείρημα δηλώνει και ο κ. Τσελέντης, όπως μας λέει ο κ. Κοπανάς, ο οποίος είπε: «Σε κάποιες συνομιλίες που είχα με τον κ. Τσελέντη, το διευθυντή του γεωδυναμικού, είναι απολύτως σύμφωνος να γίνει στα νησιά μας ένα κέντρο προδρόμων σεισμικών φαινομένων». Το θέμα είναι ότι πρέπει να συνεννοηθούν κυβερνητικοί και επιστημονικοί παράγοντες για το ποιος θα έχει την ευθύνη αυτού, τη λειτουργία δηλαδή του κέντρου, αλλά και τι πρόδρομα φαινόμενα θα πρέπει να καταγράφει, μας τονίζει. «Να συμφωνήσουν δηλαδή ότι πρέπει να γίνει ένα κέντρο πρόδρομων σεισμικών φαινομένων, ότι πρέπει να μετρούνται συγκεκριμένες παράμετροι και ότι θα υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες που θα ασχολούνται με αυτό».
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων σπεύδει να ξεκαθαρίσει: «Για να μη γίνει κάποια παρανόηση δεν εννοώ εμείς να απασχολούμαστε σε αυτό. Εμείς φυσικά και θα βοηθήσουμε σε οποιαδήποτε φάση της δημιουργίας αυτού το κέντρου. Εμείς όμως κάναμε τον κύκλο μας, κάναμε την πορεία μας 40 χρόνια τώρα. Και φυσικά όλα αυτά τα χρόνια εργαζόμαστε εθελοντικά για να κατανοήσουμε τι γίνεται κάτω από τα πόδια μας».
Τώρα όμως πρέπει να τεθεί σε επιστημονική βάση η μελέτη των σεισμών, γιατί «η τεχνολογία έχει εκτοξευτεί, υπάρχουν οι υπολογιστές, υπάρχουν εργασίες οι οποίες καταδεικνύουν ότι υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικά-ηλεκτρικά σήματα, ραβδώνια, γεωδαιτικές μεταβολές», που είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν επιστημονικά.
«Όλα αυτά μπορούν να καταγράφονται και να παρακολουθούμε καλύτερα τι συμβαίνει ώστε να μην είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε υποθέσεις με τους μικροσεισμούς, ανάλογα με τα ρήγματα και όλα τα συναφή. Όλα αυτά είναι μια στατιστική αλλά τυφλή επιστήμη και όχι επιστήμη καταγραφής μέσω οργάνων», σημειώνει.
Τάνια Πέττα  ΠΗΓΗ  https://www.imerazante.gr/2020/01/14/216972

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου