Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Εδώ πλέχτηκε το ειδύλλιο μεταξύ Τηλεμάχου και Πολυκάστης

Makis Lykoudis προς Ομηρική Ιθάκη - Geography of Odyssey
Εδώ πλέχτηκε το ειδύλλιο μεταξύ Τηλεμάχου και Πολυκάστης, όπως επιβεβαίωσε και ο χρησμός του μαντείου των Δελφών προς τον αυτοκράτορα Αδριανό (76–138 μ.Χ.), όταν κατέφυγε εκεί για να πάρει απάντηση στο ερώτημα, που ακόμα πλανιόταν στα χρόνια του, ποια είναι η γενιά και η πατρίδα του Ομήρου. Το μαντείο του απάντησε:
«Μου ζητάς πληροφορία για την άγνωστη γενιά και την πατρική γη του αθάνατου αοιδού. Ως προς την κατοίκηση είναι Ιθακήσιος. Πατέρας του ο Τηλέμαχος και μητέρα του η Επικάστη (Πολυκάστη στον Όμηρο) κόρη του Νέστορα, αυτή γέννησε πολύ πάνσοφο άνδρα μεταξύ των θνητών».
Ο Όμηρος μας προϊδεάζει που και πως πλέχτηκε το ειδύλλιο των γονέων του. Όταν ο Τηλέμαχος έφθασε στην Πύλο και αφού διαπιστώθηκε μετά τις συστάσεις, ότι ήταν γιος του Οδυσσέα, συμπολεμιστή του Νέστορα, τη δεύτερη μέρα κι ενώ ετοιμαζόταν τελετή προς τιμή της θεάς Αθηνάς, τηρήθηκε το απαραίτητο τυπικό φιλοξενίας, που προέβλεπε ο ξένος να λουστεί και να χτενιστεί από τις θεραπαινίδες, να φορέσει καθαρό χιτώνα, και μετά να καθίσει στο τραπέζι να φάει και να πιει. Στην περίπτωση όμως του Τηλεμάχου, για μία και μοναδική φορά στα έπη, δεν τηρείται το συνηθισμένο πρωτόκολλο.
Το λούσιμό του αναλαμβάνει, ασφαλώς με τη συναίνεση του πατέρα της, η κόρη του Νέστορα η Πολυκάστη, μια πριγκίπισσα δηλαδή. Μας λέει ο Ποιητής (Οδ. γ΄464-472):
«Έλουσε τον Τηλέμαχο η όμορφη Πολυκάστη, η νεώτερη θυγατέρα του Νέστορα γιου του Νηλέα. Κατόπιν αφού τον έλουσε και άλειψε τα μαλλιά του με μυρωμένο έλαιο, ωραίο χιτώνα του φόρεσε και γύρω από τους ώμους του μανδύα, βγήκε βεβαίως από τον λουτήρα (ἀσαμίνθου) όμοιος στην κορμοστασιά με τους αθανάτους, και πήγε και κάθισε στο πλάι του ποιμένα των λαών Νέστορα.»

Όμηρος Τηλεμάχου Οδυσσείδης
POROSNEWS.BLOGSPOT.COM
Όμηρος Τηλεμάχου Οδυσσείδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου