Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

ΟΜΗΡΙΚΑ, ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙς ΓΙΑ ΤΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

 

MEΡΙΚΑ ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΑ  ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ:

ΚΑΙ  ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ  ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΑΝΝΙΝΟ


."παλιες φωτο - Ασσου , Δασκαλιου, και λοιπες ,,περιπου το 1903"

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ!

Ας πιασουμε ομως   τα  ομηρικα ταξιδια ,,τοσο οταν οι Φαιακες εφεραν τον οδυσσεα σε Ιθακη, και φυσικα  τα δυο ταξιδια του Τηλεμαχου απο , και προς Πυλο, σε συναρτηση και με αναρτησεις με το πειραματικο ταξιδι της Αργω,, και  φυσικα την πιθανη ταχύτητα   των τοτε  πλοιων εποχης , απο την οποια μπορουμε να συμπερανουμε φυσικα  πιθανες αποστασεις ομηρικων τοποθεσιων!
Βασικο σε ολα τα παραπανω ,, ηταν οτι αυτα τα 3 τουλαχιστον ταξιδια,, ξεκινησαν βραδυνη ωρα, το οποιο θετει ερωτηματα, και καλο ειναι εδω να δουμε πιθανες απαντησεις:
Γιατι λοιπόν να εξυπηρετουσε το βραδυ για ενα ταξιδι?
Ακομη και με την σχεδια απο το νησι της καλυψως σε Σχερια με την σχεδια,, μας δινεται η απαντηση πιστευω!  Η ιθακη λοιπόν ο Οδυσσέας ηξερε οτι βρισκοταν ανατολικα του νησιου της Καλυψως,, οπότε σαν καλός καπετάνιος,, οι γνωσεις του ειχαν να κανουν με τους ανεμους και με τον νυχτερινο ουρανο ωστε να προσανατολιζετε , και να ακολουθει την πορεια που επρεπε να κάνει!
Στο συγκεκριμένο λοιπόν ταξιδι 
με τη σχεδία στην Σχερία
POROSVRESS.BLOGSPOT.COM
με τη σχεδία στην Σχερία

Ο Οδυσσεας  έχει την Άρκτο επ' αριστερά και από πίσω του άνεμο λιαρό-χλιαρό, όχι λαύρο-ζεστό, δηλαδή απ' ευθείας από τη Αφρική...
Ενα ακόμη μεγαλο θεμα ηταν η τοτε χαρτογραφιση

ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕς, ΤΑ ΠΑΝΩ -ΚΑΤΩ  ,   ε δ ω

Τοτε δηλαδη δεν θεωρουσαν το Βορρα πανω , και το νοτο κατω, 
απλα ηξεραν το βορεια-νοτια, ανατολικα-δυτικα κλπ!
Αναμενω ,,τις απόψεις σας πανω σε ολο αυτον τον προβληματισμο!

2 σχόλια:

  1. Δε θέλει και πολύ σκέψη νομίζω.
    Τα θαλασσινά "δρομολόγια" τότε είχαν δύο κινδύνους, τη θαλασσοταραχή που ήταν αρκετά προβλέψιμη και την πειρατεία που δεν ήταν προβλέψιμη και πολύ ερευνητές την έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια.
    Λοιπόνε ταξιδεύανε νύχτα για να μη τους γλέπουνε πειρατικά και να έχουνε την ησυχία τσου από τη μία και από την άλλη όταν τα μέρη ήταν άγνωστα τη νύχτα αν έβλεπαν την Άρκτο είχαν σίγουρη πορεία.
    Ο Ήλιος δεν δείχνει πάντα ακριβώς την Ανατολή εκτός αν έχεις κάνει παρατήρηση απόκλισης μεταξύ Άρκτου και ανατολής ηλίου και την ακολουθείς.

    Κουά κα κα κα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και εγω αυτο ακριβως πιστευω - είχαν σίγουρη πορεία.! μπορουσανε σταθερα να βαδιζουν σε μια κατευθυνση χωρις να λοξοδρομουν και χανουν χρονο! Απο την αλλη ναι μεν δεν ησουν ορατος σε πειρατες, αλλα απο την αλλη,,δεν βλεπεις και που πηγαινεις, και αυτο ειναι ενα θεμα ! αλλα και παλι ακομη και μερα ,,δυσκολα χωρις πειρα η στερια που θα εβλεπες θα μπορουσες να εισαι σιγουρος ποια [περιοχη ειναι, εκτος αν εχεις ξανακανει το ταξιδι, και γνωριζεις πολυ καλα την τοποθεσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή