Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Δακτυλίδι από την Κεφαλλονιά στο Βρετανικό Μουσείο

 



Αριθμός εκθέματος: 1867,0508.414

Χρυσό δακτυλίδι με ιπτάμενο Έρωτα. Περιόδου Ελληνιστικής (ή κλασικής).  Ανήκει στο τμήμα Ελληνικής, Ετρουσκικής και Ρωμαϊκής περιόδου.

Έχει μια σχεδόν κυκλική, ελαφρώς κυρτή στεφάνη και ένα στεφάνι διατομής D. Η στεφάνη δείχνει τον Έρωτα να πετά προς τα αριστερά, κρατώντας ένα στεφάνι και στα δύο του χέρια. Κάτω από τον Έρωτα υπάρχει μια διακεκομμένη γραμμή που πιθανόν να δεικνύει το έδαφος. Επάνω από τον Έρωτα είναι χαραγμένη στα Ελληνικά η επιγραφή «ΧΑΙΡΕ».

Το δακτυλίδι αυτό προέρχεται από την Κεφαλλονιά και δεν εκτίθεται επίσημα στο Μουσείο. Έχει όμως  εκτεθεί από 1-12 Ιουλίου 2008 στην Σανγκάη στην έκθεση «The Ancient Olympic Games» και εν συνεχεία η ίδια έκθεση μεταφέρθηκε το ίδιο έτος από 2 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου στο Χόνγκ Κόνγκ.

Το δακτυλίδι αυτό βρέθηκε στη Σάμη μετά από εκσκαφή. Το μουσείο το απέκτησε το 1867 από αγορά από τον συλλέκτη και αντικέρ Louis, Δούκα de Blacas d’ Aulps. Άγνωστο πώς περιήλθε στα χέρια τού πατέρα του Pierre-Louis de Blacas d’Aulps, 1st Duke of Blacas και πότε. Αυτός φαίνεται ως ο αρχικός κάτοχός του και το πιθανό χρονικό διάστημα απόκτησής του είναι κατά την γαλλική κατοχή της Κεφαλλονιάς.

Η εσωτερική διάμετρός του είναι 1.40 cm. Και η εξωτερική 1.70 cm. To δε βάρος του 4.85 gr.

Το 1994 οι αρχαιολόγοι Ogden και Williams αναφέρει για το δακτυλίδι πως είναι πολύ μικρού μεγέθους. Ως φαίνεται έχει σμιλευθεί σε μονοκόμματο κομμάτι χρυσού και έχει περιστασιακά εγκλείσματα μετάλλων από πλατίνα. Δαχτυλίδια αυτής της μορφής είναι χαραγμένα με τη μορφή του Έρωτα, και πιθανολογείται ότι σχεδιάστηκαν ως δώρα αγάπης.

Βιβλιογραφικές αναφορές βρίσκονται στα:

– Finger Ring / Catalogue of the Finger Rings, Greek, Etruscan, and Roman, in the Departments of Antiquities, British Museum (102)

– Williams & Ogden 1994 / Greek Gold. Jewellery of the Classical World (29; p. 73)

https://www.britishmuseum.org/collection/object/G_1867-0508-414

Ευρυδίκη Λειβαδά – μετά από ευγενή υπενθύμιση του δακτυλιδιού από τον Χαράλαμπο Μοσχόπουλο, τον οποίο και ευχαριστώ.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ,19/6/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA, Χαράλαμπος Μοσχόπουλος

Πηγή: https://odusseia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου