Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Ακραίος καύσωνας στη Βραζιλία - Στους 62 βαθμούς η αίσθηση θερμοκρασίας

 Σπάνε τα ρεκόρ επικινδυνα

Όλες οι αντιδράσε


επεξηγηση.


Υπάρχουν δύο μορφές θερμότητας που σχετίζονται με τον κλιματισμό:

  • η αισθητή θερμότητα
  • η λανθάνουσα θερμότητα

Αισθητή θερμότητα

Όταν ένα αντικείμενο θερμαίνεται, η θερμοκρασία του ανεβαίνει καθώς προστίθεται θερμότητα. Η αύξηση της θερμότητας ονομάζεται αισθητή θερμότητα. Παρομοίως, όταν αφαιρείται θερμότητα από ένα αντικείμενο και η θερμοκρασία του πέφτει, η θερμότητα που αφαιρείται ονομάζεται επίσης αισθητή θερμότητα. Η θερμότητα που προκαλεί αλλαγή της θερμοκρασίας ενός αντικειμένου ονομάζεται αισθητή θερμότητα.





Λανθάνουσα θερμότητα

Όλες οι καθαρές ουσίες στη φύση έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν κατάσταση. Τα στερεά μπορούν να μετατραπούν σε υγρά (ο πάγος σε νερό) και τα υγρά μπορούν να μετατραπούν σε αέρια (το νερό σε ατμό), αλλά τέτοιου είδους αλλαγές απαιτούν την προσθήκη ή την αφαίρεση θερμότητας. Η θερμότητα που προκαλεί αυτές τις αλλαγές ονομάζεται λανθάνουσα θερμότητα.

Η λανθάνουσα θερμότητα, ωστόσο, δεν επηρεάζει τη θερμοκρασία μιας ουσίας - για παράδειγμα, το νερό παραμένει στους 100 °C ενόσω βράζει. Η θερμότητα που προστίθεται για να διατηρηθεί ο βρασμός του νερού είναι λανθάνουσα θερμότητα. Η θερμότητα που επιφέρει αλλαγή στην κατάσταση αλλά δεν επιφέρει καμία αλλαγή στη θερμοκρασία ονομάζεται λανθάνουσα θερμότητα.

Η κατανόηση αυτής της διαφοράς είναι θεμελιώδης για την κατανόηση του λόγου για τον οποίο χρησιμοποιείται ψυκτικό υγρό στα συστήματα ψύξης. Εξηγεί, επίσης, τον λόγο για τον οποίο οι όροι «συνολική ικανότητα» (αισθητή και λανθάνουσα ικανότητα) και «αισθητή ικανότητα» χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της ψυκτικής ικανότητας μιας μονάδας. Κατά τη διάρκεια του κύκλου ψύξης, σχηματίζονται συμπυκνώματα στο εσωτερικό της μονάδας, λόγω της απομάκρυνσης λανθάνουσας θερμότητας από τον αέρα. Η αισθητή ικανότητα είναι η απαιτούμενη ικανότητα για τη μείωση της θερμοκρασίας και η λανθάνουσα ικανότητα είναι η ικανότητα απομάκρυνσης της υγρασίας από τον αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου