Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

O Νίκος Καμπάνης γράφει για τον Τάφο Τζαννατων

 Η ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ



Πολλές φορές πλησιάζοντας ένα τζάκι σβηστό, διαπιστώνουμε ότι μέσα στη χόβολη έχουνε ξεχαστεί από τα χτες κάτι πατάτες, μπορεί και κάστανα.

Μπορεί το τζάκι να φαίνεται σβηστό αλλά δεν είναι, γιατί από κάτω κάτι κάρβουνα έχουν κρατήσει τη ζέστα και από μέσα σιγοκαίνε. Έχει διατηρηθεί "το σπέρμα του πυρός" όπως λέει και ο Όμηρος στη ραψωδία ε'.

Πάμε κι εμείς ανύποπτοι να απλώσουμε τα χέρια ν' αρπάξουμε, την ξεχασμένη νοστιμιά να καθαρίσουμε και, καίμε κάνα δάχτυλο.

Άντε να δούμε τώρα ποιος" θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά", χωρίς μασιά καμιά πατάτα.

Έτσι λοιπόν είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ομηρικής Ιθάκης: Εμείς οι "έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέμε". Για ρωτήστε κι αυτούς τους κακο-μοιραίους στον Πόρο τί πάθανε; Χωρίς να έχει η περιοχή την παραμικρή σχέση με την Ομηρική Γεωγραφία, και μόνο με την υποψία και τον ντόρο για τον Οδυσσέα, όλα τα χωράφια, ακόμα και οι παραλίες, ως υποψήφιες αρχαιολογικών ευρημάτων, χαρακτηρίστηκαν ως πιθανόν Ομηρικές και τέρμα κάθε υποψία τουριστικής ανοικοδόμησης.

Νάτην η καυτή πατάτα...

Ποιος θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά;

Το πρόβλημα των ανθρώπων, και "μην τους πάρει το χωράφι η αρχαιολογία" είναι τωρινό. Τώρα ακούμε από τους Κεφαλλονίτες: "-Τί είναι αυτά που λέτε; Εκεί είναι ο Οδυσσέας, στην Ιθάκη!" και "άντε να μας παρατήσετε ησύχους".

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σημερινό. Μόνο που, από αρχαιοτάτων χρόνων που είχε αναφανεί, είχε μπει σε τελείως άλλη βάση και οπωσδήποτε σε άλλες περιοχές της Κεφαλληνίας.

Στον Πόρο άλλωστε τα ευρήματα είναι μεταγενέστερα και το πολύ της εποχής που τελείωναν οι Αχαιοί. Άλλωστε τα λιοντάρια πάντα ήταν έμβλημα των Ηρακλειδών (Δωριέων), απογόνων του Ηρακλέους.

...Σε άλλες περιοχές της Κεφαλλονιάς, με λαξευτούς, όχι κτιστούς, δηλαδή παλαιότερους Μυκηναϊκούς τάφους, όπως η Κοντογεννάδα, τα Μαζαρακάτα και τα Μονοπωλάτα, οι Κεφαλλήνες ήξεραν τι είχαν κάτω από τα ποδάρια τους και με σκοπό να εμπορεύονται μόνοι τους τούς θησαυρούς επινόησαν το αδιανόητο: Σκάρωσαν δήθεν ότι ο μεγάλος βασιλιάς του Τρωικού πολέμου είναι στο Teacchi, ο Οδυσσέας, σε μια μεγάλη βραχονησίδα, εκεί εξορία στα βράχια της καλδέρας, ώστε να έχουν ήσυχο το κεφαλάκι τους.

κι εκείνοι οι "ψημένοι'' να ψάχνουν στο νησάκι για ενδείξεις, κι αν έβρουν και καμία τρίχα από τα μαλλιά κανενός τουρίστα ταλαίπωρου, να την-ε κάνουνε τριχιά.

Ξυπνήσανε στο μεταξύ και στη Λευκάδα και ζητούνε μερίδιο. Να γλύψουν και κανένα κοκαλάκι.

Εμείς μετά από όλες αυτές τις διαπιστώσεις, απλά "όλα τα έχουμε δει" και "τι άλλο θα δουν τα μάτια μας".

Με αγωνία περιμένουμε μάλιστα, τώρα που θα μάθουν κι οι Πακιστανοί Ελληνικά, να μας πουν πού τοποθετούν τα πανεπιστήμια του Ισλαμαμπάντ και της Ντάκα την Ομηρική Ιθάκη !

... Γκιάφη, πιάσε κι εσύ κάνα ντάκο να μας κάμεις και καμιά ΡΙΓΑΝΑΔΑ ... και άσε την ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ για τον Μάκη Μεταξά.


Πρωτοδημοσιεύθηκε στις 6/12/2019


2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις μέρες μας όλα καυτές πατάτες γίνανε … !!
    Άντε έτσι να βρεις λύση.

    Κουάκακα κακά θεόκακα

    ΑπάντησηΔιαγραφή