Η Ιταλία και η νότια Ευρώπη ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ένα καλοκαίρι που χαρακτηρίζεται από μια σειρά πρωτόγνωρων μετεωρολογικών προκλήσεων , σύμφωνα με προβλέψεις ειδικών του Ινστιτούτου Επιστημών της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος στη Μπολόνια. Η καυτή περίοδος υπόσχεται να είναι έντονη και γεμάτη ακραία φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας τέλειων καταιγίδων, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν κύκλο ορμητικών και επικίνδυνων καιρικών συνθηκών σε όλη τη χώρα.
ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ
Η ανάλυση που διεξήχθη από το ινστιτούτο της Μπολόνια υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της Μεσογείου ως το επίκεντρο πιθανών τέλειων καταιγίδων. Αυτό το υδάτινο σώμα, που βρίσκεται στο κέντρο μιας σύνθετης γεωγραφικής περιοχής και χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα κλιματικών συνθηκών, διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην επιτάχυνση των ατμοσφαιρικών διεργασιών και στη δημιουργία βέλτιστων συνθηκών για την ανάπτυξη ακραίων καιρικών φαινομένων. Η μοναδική του θέση ανάμεσα στο εύκρατο ευρωπαϊκό κλίμα και το κλίμα της ερήμου της Βόρειας Αφρικής το καθιστά ένα πραγματικό κλιματικό « hotspot », όπου εντείνονται οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ αέριων μαζών διαφορετικών θερμοκρασιών και υγρασίας, κάνοντας αυτό το καλοκαίρι πραγματικά ξεχωριστό στην Ιταλία.
« Στη χώρα δεν υπάρχουν περιοχές απαλλαγμένες από κεραυνό. Η Μεσόγειος Θάλασσα – εξηγεί ο ερευνητής Sante Laviola – είναι βυθισμένη σε ένα θερμό σημείο του κλίματος (κλειστή λεκάνη ανάμεσα στο εύκρατο ευρωπαϊκό κλίμα και το κλίμα της ερήμου της Βόρειας Αφρικής, εκδ.) και ό,τι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα επιταχύνεται ».
ΚΕΡΑΥΝΟΙ
Μία από τις κύριες απειλές που συνδέονται με τις τέλειες καταιγίδες είναι η αύξηση των καυτών κεραυνών . Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, η αλληλεπίδραση μεταξύ της αύξησης της θερμοκρασίας και της αυξανόμενης υγρασίας θα μπορούσε να προκαλέσει κεραυνούς με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 30.000 βαθμούς Κελσίου. Αυτό όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε υποδομές και ανθρώπους, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και την περιβαλλοντική σταθερότητα. « Από τους προηγούμενους δώδεκα μήνες – εξηγεί ο εμπειρογνώμονας της ISAC, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής δορυφορικής μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Τουρκία – καθώς οι χαλαζοθύελλες είναι πιο παρούσες, ο αριθμός των κεραυνών είναι πολύ υψηλός και οι χαλαζοθύελλες αυξήθηκαν κατά 30 % ».
ΧΑΛΑΖΟΠΤΏΣΕΙΣ
Μια άλλη ανησυχητική πτυχή είναι η αύξηση των χαλαζοπτώσεων , φαινόμενο που ήδη παρατηρείται κατά τα μετεωρολογικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών. Οι ιταλικές πόλεις έχουν δει τους δρόμους τους να μεταμορφώνονται σε ασυνήθιστα λευκά τοπία λόγω των βίαιων χαλαζόπτωσης, ένα γεγονός που φαίνεται ότι θα ενταθεί. Η αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο και οι αλλαγές στα κλιματικά πρότυπα θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των αιτιών αυτού του φαινομένου, με σημαντικές επιπτώσεις για τη γεωργία, την τοπική οικονομία και την ασφάλεια των ανθρώπων.
« Μελετάμε το χαλάζι – συνεχίζει η Λαβιόλα – Όπως συμβαίνει με τα «πολικά καρότα», μέσα από τον κόκκο πάγου που πέφτει από τον ουρανό προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα. Ο πολίτης που είδε το ατμοσφαιρικό συμβάν μπορεί να φέρει τα πεσμένα θραύσματα στο Cnr ή να αναφέρει το συμβάν στην ιστοσελίδα ».
ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
Οι χαλαζοπτώσεις, εκτός από απειλή, αποτελούν επίσης πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τους επιστήμονες. Όπως οι « πολικοί πυρήνες », τα θραύσματα πάγου που πέφτουν από τον ουρανό παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την κατάσταση της ατμόσφαιρας και τις συνεχιζόμενες μετεωρολογικές διεργασίες. Οι ειδικοί ενθαρρύνουν το κοινό να συμβάλει στην έρευνα συλλέγοντας και αναλύοντας θραύσματα χαλαζιού προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν το κλίμα και να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Για να παρακολουθούν στενά αυτά τα ακραία φαινόμενα, οι επιστήμονες βασίζονται σε μια σειρά προηγμένων οργάνων . Οι δορυφόροι σε τροχιά και ένα δίκτυο αισθητήρων κεραυνών που είναι εξαπλωμένοι σε όλη τη χώρα παρέχουν κρίσιμα δεδομένα για τη συχνότητα και την ένταση των κεραυνών. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν στους ειδικούς να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο που σχετίζεται με αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να παρέχουν έγκαιρες προειδοποιήσεις στις αρμόδιες αρχές και τον πληθυσμό.
ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Δυστυχώς, πίσω από αυτές τις στατιστικές κρύβονται τραγικές ιστορίες. Και φέτος σημειώθηκαν θανατηφόρα ατυχήματα από κεραυνό, όπως στην περίπτωση ενός 17χρονου νεαρού στην περιοχή του Μπάρι, που χτύπησε κατά τη διάρκεια καταιγίδας. Οι ειδικοί συνιστούν προφυλάξεις, προτείνοντας την αποφυγή ανοιχτών χώρων κατά τη διάρκεια καταιγίδων και την άμεση αναζήτηση καταφυγίου εάν βρεθείτε στο νερό, τονίζοντας τη σημασία της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης και προετοιμασίας του πληθυσμού για τέτοια ακραία γεγονότα. « Τι να κάνετε για να αποφύγετε ηλεκτροπληξία; Ο κεραυνός – συνεχίζει η Λαβιόλα – μπορεί επίσης να πέσει σε επίπεδο έδαφος, αλλά κυρίως όπου υπάρχουν σημειακές κατασκευές, με κάθετη ανάπτυξη: δέντρα ή η ομπρέλα που φυτεύεται δίπλα στη θάλασσα. Και αν είσαι μέσα στο νερό –συμβουλεύει– καλύτερα να βγεις αμέσως ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου