Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Ερευνητική αποστολή του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΕΛΚΕΘΕ μελετά τους σπόγγους στον βυθό του Ιονίου Πελάγους

 

Ερευνητική αποστολή του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΕΛΚΕΘΕ μελετά τους σπόγγους στον βυθό του Ιονίου Πελάγους

Ερευνητική αποστολή του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΕΛΚΕΘΕ 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η κοινή ερευνητική αποστολή του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο νότιο και κεντρικό Ιόνιο, στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου SponBIODIV “Βιοποικιλότητα θαλάσσιων σπόγγων από το γονίδιο έως το οικοσύστημα: παραγωγή νέας γνώσης και εργαλείων για την αειφόρο διαχείριση και διατήρηση” (https://sponbiodiv.org/).

Κατά τη διάρκεια του ερευνητικού πλου, έξι επιστήμονες από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου και το ΕΛΚΕΘΕ διέσχισαν 230 ναυτικά μίλια με ιστιοφόρο, πραγματοποιώντας ερευνητικές καταδύσεις από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου έως την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και το εσωτερικό αρχιπέλαγος του Ιονίου. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 17 ερευνητικές καταδύσεις σε βραχώδεις βυθούς και θαλάσσια σπήλαια έως το βάθος των 25 μέτρων και συλλέχθηκαν πολύτιμες πληροφορίες και δείγματα σπόγγων από τον ελάχιστα μελετημένο βυθό του Ιονίου Πελάγους. Επίσης, εξερευνήθηκαν για πρώτη φορά με τη βοήθεια υποβρύχιου τηλεχειριζόμενου οχήματος ύφαλοι των δυτικών ακτών της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς μέχρι το βάθος των 50 μέτρων. Πρόκειται για την πρώτη ερευνητική αποστολή του έργου στην Ελλάδα, ενώ εντός του έτους θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη, στο Αιγαίο Πέλαγος.

Διαβαστε περισσοτερα  https://www.inkefalonia.gr/perivallon/134940-erevnitiki-apostoli-tou-ioniou-panepistimiou-kai-tou-elkethe-meleta-tous-spoggous-ston-vytho-tou-ioniou-pelagous

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου