Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025

Ξεκίνησε ο τεχνολογικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνα

 Κίνα και ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ έχουν ανοιχτά δηλώσει πως μίλησαν τηλεφωνικά ήδη και πως οι σχέσεις των δύο είναι σε πολύ καλό επίπεδο, τα δεδομένα πάντως δείχνουν πως οι δύο σημαντικότεροι σήμερα «παίχτες» και ανταγωνιστές βρίσκονται ήδη σε πόλεμο.


Ο τρόπος με τον οποίο έγινε δεκτή η σαρωτική αποδοχή από τους χρήστες μία εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης, αλλά κυρίως ο τρόμος που άμεσα έφερε με σημαντικότατες μάλιστα οικονομικές συνέπειες στις Αμερικανικές αγορές, δεν γίνεται να κρύψουν τα γεγονότα πίσω μόνο από καλές προθέσεις, ανεξάρτητα εάν αυτές εκφράζονται από τους δύο ισχυρότερους Προέδρους του πλανήτη.

Η μικρή μπλε φάλαινα (το Deepseek) έφερε δυσανάλογα μεγάλα απόνερα στις αμερικανικές αγορές, αλλά και σε κάποιες από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ με αποτίμηση που ξεπερνά κατά 10 φορές το ΑΕΠ των ΗΠΑ (η αποτίμηση της NVDIA ανέρχεται στα 3 δισ. στα 29 τρις ήταν το Αμερικανικό ΑΕΠ για το 2024). Οι απώλειες ειδικά στον Nasdaq, τον κατεξοχήν δείκτη για τους επενδυτές στον χώρο της τεχνολογίας αλλά και το 13% περίπου των απωλειών της αμερικανικής ναυαρχίδας των microchips δεν είναι απλές καταγραφές…


Η Κίνα πολεμά στις σκιές τις ΗΠΑ και μάλιστα με τα ίδια μέσα που οι ΗΠΑ επιχειρούν να κάνουν στην εποχή Τραμπ το «επαναλανσάρισμα» του brand «made in USA». Η τεχνολογία για την οποία μέσα σε μερικές ώρες ο 47ος Αμερικανός Πρόεδρος παρουσίασε επενδύσεις 500 δισ. δολαρίων είναι σήμερα στα χέρια ολόκληρου του πλανήτη με ένα ψήγμα μόνο της συγκεκριμένης επένδυσης (κάτι περισσότερο από 59 εκατ. Δολάρια αναφέρουν οι δημιουργοί του Deepseek πως τους έχει κοστίσει) και αυτό η Κίνα δεδομένα θα το εργαλειοποιήσει όχι στο απώτερο αλλά στο άμεσο μέλλον. Μέσα από το κινεζικό μήνυμα οι αγορές στις ΗΠΑ αντέδρασαν όχι μόνο μουδιασμένα και φοβικά και αυτό θα φέρει σημαντικές πιέσεις από επενδυτές και πολιτικούς παράγοντες προκειμένου η Αμερικανική τεχνητή νοημοσύνη να δώσει αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα και πολύ μικρότερα κόστη.

Παράλληλα το Πεκίνο έδωσε το στίγμα του όχι μόνο στο νέο Πρόεδρο αλλά και στο 46ο Τζο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν και η Κυβέρνησή του ανοιχτά άνοιξαν ζήτημα πολύτιμων γαιών και εξαγωγών στην Κίνα. Το ότι το Πεκίνο μέσα από μία νεοφυή μάλιστα επιχείρηση έχει καταφέρει χωρίς αυτά τα στοιχεία να δώσει σε όλους ένα προϊόν για το οποίο οι Αμερικάνοι ανταγωνιστές απαιτούν την παράδοση νέες γενιάς μικροτσιπ που θα αυξήσουν την επεξεργαστική ισχύ των συστημάτων τους δείχνει ένα μόνο πράγμα: ότι η συγκεκριμένη πολιτική απέτυχε.

Είναι άγνωστος μέχρι τώρα ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει ο Τραμπ να απαντήσει στις κινεζικές κινήσεις αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο μόνος, εκτός από τον Σι, που από εχθές χαμογελά πλατιά είναι ο Έλον Μασκ. Ο Μασκ που έχει συμμετοχή στην ίδρυση της Open AI και ανοιχτά έκανε λόγο για επένδυση χωρίς χρήματα φέρνοντας τον Τραμπ σε δύσκολη θέση μπορεί ανοιχτά να μιλά για «κακέκτυπο» κινεζικής τεχνολογίας όταν αναφέρεται σε ένα από τα ελάχιστα project (Chat GPT) στο οποίο απέτυχε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου