σχολιο σε
Κ. Ανδρουτσόπουλε δεν αντιλέγω για την τοποθεσία του λιμανιού του Φόρκυνα, κάθε άλλο μάλιστα εγκρίνω και επαυξάνω!!
Η κύρια αντίθεσή μου βρίσκεται στη υπόθεση της τοποθεσίας του Δουλιχίου και του Μέγη επί της σημερινής Ακαρνανίας και Λευκάδας (Νηδρί) την εποχή του Τρωϊκού και ιδού γιατί:
Απέναντι και συνεχόμενα του τότε ακρωτηρίου της Λευκάδας και Νότια μέχρι περίπου τον Αστακό υπήρχε η περιοχή της αρχαίας Αλυζίας, που φαίνεται από τη μυθολογία να την έχει ιδρύσει και να κυβερνά ο Αλυζέας αδελφός της Πηνελόπης και άρα κουνιάδος του Οδυσσέα που είτε την έχει πάρει (ο Οδυσσέας) σαν προίκα, είτε όχι, εύλογα μπορεί να την χρησιμοποιεί το βασίλειό του για κτηνοτροφία, δηλαδή τη νέμεται. (αντιπέραι ενέμοντο, Β- 635).
Και η Λευκάδα φέρεται να έχει πάρει ίσως το όνομά της από τον άλλο αδελφό της Πηνελόπης Λευκάδιο αλλά όμως ήδη είχε καταλειφθεί πριν δοθεί στον Λευκάδιο από το Λαέρτη, οπότε ήταν καθαρό τμήμα του βασιλείου του πιθανότατα με ονομασία «ήπειρος» δηλαδή ακτή στεριάς.
Ο Αλυζέας και ο Λευκάδιος παιδιά του Ικάριου πατέρα της Πηνελόπης βρέθηκαν εκεί μετά την εξορία του Τυνδάρεω και Ικάριου από την περιοχή της Σπάρτης και προφανώς μετά την επιστροφή του πατέρα τους και του θείου τους Τυνδάρεω σε αυτήν (με τη βοήθεια του Ηρακλή), είπαν να μη ξαναγυρίσουν γιατί τα πράγματα εκεί ήταν ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
Εδώ την κόρη του Τυνδάρεω τη γνωστή ωραία Ελένη την είχε απαγάγει ο πενηνταπεντάρης Θησέας από οχτώ χρονών, άσε που το κάνανε μετά «αβαβά» για να τη παντρέψουνε. Χα χα.
Άλλωστε και ο Τηλέμαχος όταν πήγε στη Πελοπόννησο να ρωτήσει για τον πατέρα του τον παππού του Ικάριο δεν τον συναντά, άρα μάλλον είναι στην Ακαρνανία.
Περισσότερα στο:
www.portoassos.gr/η-λευκάδα-του-ομήρου/
Αν κ. Ανδρουτσόπουλε θεωρήσουμε ότι ο Τρωικός δεν έγινε το 1184--74 π.Χ. αλλά γύρω στο 3.000--2850 π.Χ. τότε θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να σκεπτόμαστε πιο πρακτικά. Τον Οδυσσέα και τους Ιθακήσιους θα πρέπει να τους δεχθούμε ως καθαρά κουρσάρους και πειρατές γιατί η Έρισσος δεν ήταν δυνατόν να προσφέρει τόσες τροφές για να μπορούν να ζουν πάνω σε αυτήν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το κυριότερο ότι φυσικά αυτό το “άθλημα” θα το εξασκούσαν συγχρόνως και πολλοί άλλοι, άρα το άστυ του θα έπρεπε να βρίσκεται ή σε μέρος οχυρό ή κάπως απόμακρα από λιμάνι.
Για δε τσου αξιαγάπητους αρχαιολόγους μας είστε λίγο αυστηρός και μάλλον απληροφόρητος. Βρείτε στο διαδίκτυο το ¨ΒΡΕΘΗΚΕ ΛΕΝΕ, Η ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ¨και πιστεύω θα αλλάξετε γνώμη.
Σπ. Ρόκκος