Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΘΑΚΗ ,

Ένας Οδυσσέας και μια Ιθάκη στις ΗΠΑ
 
Γιώργος Λεκάκης, Συγγραφέας – Λαογράφος.
Το 1860 οι Έλληνες μετανάστες που ζούσαν στις ΗΠΑ επισήμως ανήρχοντο μόλις σε... 30! Μέσα σε λίγα χρόνια, το 1910 έγιναν 300.000! Στο νησί Έλις γινόταν η επιλογή: Όσοι ήταν άρρωστοι ή είχαν χαλασμένα δόντια, επέστρεφαν με το ίδιο πλοίο που ήλθαν! Στα εβραϊκά εστιατόρια υπήρχε επιγραφή που έγραφε: «Στο μαγαζί δεν έχουμε ούτε ποντίκια, ούτε Έλληνες!»...
Παρ' όλ' αυτά, ο ελληνισμός στην Αμερική άκμασε και ρίζωσε…...
Η Πόλη του Οδυσσέα, η Οδυσσεόπολις1 ή απλά Οδυσσέας είναι μια μεγάλη πόλη των ΗΠΑ. Παλαιότερα αποτελείτο από την πόλη της Ιθάκης, το χωριό Trumansburg, καθώς κ.ά. μικρότερες κοινότητες. Σήμερα Ο Δήμος του Οδυσ σέα αποτελείται από τις κοινότητες Halseyville, Corners, Krum, Podunk, Waterburg, Willow Greek και το χωριό του Τρθμανβθργ. Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Οδυσσέα είναι οι καταρράκτες Taughannock, οι υψηλότεροι στην ΒΑ. Αμερική, με τα νερά τους να πέφτουν από ύψος 71 μ. περίπου! Μόλις λίγα λεπτά μακριά από την πόλη του Οδυσσέα, κείται η...... Ιθάκη! Μια μικρή πόλη στην περιοχή των Δακτυλολιμνών2 της κεντρικής Ν. Υόρκης, στο Ν. άκρο της λίμνης Cayuga, 70 μίλια ΝΑ. του Ρότσεστερ, όπου έχει ιδρυθεί η μεγαλύτερη εσωτερική μαρίνα στην Ν. Υόρκη! Η κοινότητα της Ιθάκης, έδρα της κομητείας του Tompkins της Νέας Υόρκης, είναι μια απολαυστική πόλη...
Κανείς δεν ξέρει γιατί ονομάσθηκαν έτσι η Οδυσσεόπολις και η Ιθάκη. Αλλά εάν ιδεί κανείς την Ιθάκη των ΗΠΑ, από τους λόφους του νότου, είναι σαν να βλέπει το Βαθύ της Ιθάκης του Ιονίου, από το Περαχώρι... Διόλου απίθανο, λοιπόν, κάποιος Ιθακήσιος, μόλις είδε αυτήν την θέα, να ονομάτισε την αμερικανική θέση, όπως το νησί του, που τόσο του το θύμιζε... Στην θέση της υπήρχε ένα παλαιό ινδιάνι κο χωριό, ένα Catawba(3),του Coreorgonel, το οποίο κατεστράφη από τον στρατό του Sullavan, το 1779. Η θέση του ήταν κοντά στους καταρράκτες. .. Βουτυρόγαλα (Buttermilk Falls).
Γρήγορα η Ιθάκη, προσέλκυσε κοντά της τους κατακτητές καταπατητές λευκούς, και έγινε η πρώτη πόλη της περιοχής όπου αυτοί εγκαταστάθηκαν, το 1789. Το σημερινό της όνομα, το έλαβε το 1806. Η Ιθάκη οργανώθηκε ως πόλη το 1888.(4) Ο πληθυσμός της αυξήθηκε σταθερά από τότε μέχρι τώρα. Σ' αυτήν κατοικούσαν στις αρχές του 20ού αι. περίπου 16.000 κάτοικοι - μη συμπεριλαμβανομένου ενός φοιτητικού πληθυσμού -τότε περίπου 3.000 ή και περισσοτέρων νέων ανθρώπων.
Η Ιθάκη είναι το κέντρο μιας παραγωγικής γεωργικής περιοχής. Είναι η έδρα ενός εκτεταμένου εμπορίου άνθρακος, και έχει πολλές ανθούσες βιομηχανίες. Αλλά είναι κυρίως γνωστή στον κόσμο ως έδρα του περίφημου Πανεπιστημίου Cornell, ένα από τα μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Τα κτήρια αυτού του Πανεπιστημίου καταλαμβάνουν μία επιβλητική τοποθεσία, σε υψόμετρο 400 μ., με θέα στην λίμνη Cayuga και την πόλη. Η Ιθάκη είναι επίσης δικαιολογημένα υπερήφανη για πολλά διάσημα υψηλού βαθμού προπαρασκευαστικά σχολεία και πρόσθετα για το Μουσικό Κονσερβατόριό της.
Οι θαυμάσιες και με γραφικά τοπία γειτονιές της πόλεως έφεραν μια ραγδαία και αυξανόμενη φήμη για την Ιθάκη, ως καλοκαιρινό θέρετρο. Για τον σκοπό αυτό, επίσης, διαθέτει ένα καλά οργανωμένο πάρκο, τοπικές συγκοινωνιακές υπηρεσίες (τραμ-τρόλλεύ) και μεγάλες εγκαταστάσεις σιδηρόδρομου, οι οποίες συμβάλλουν ιδιαιτέρως στην ανάπτυξη της.
Όντας μια κολλεγιόπολη, η Ιθάκη έχει ιδιαίτερα καλές συγκοινωνιακές συνδέσεις με τα δημόσια σχολεία της, και τα πολυάριθμα οικιστικά συγκροτήματα της. Έχει όμορφες ιδιωτικές κατοικίες, πολλές νεοκλασικές, με αρχαιοελληνικά στοιχεία στις προσόψεις τους, καθώς και όμορφες και άρτιες αρχιτεκτονικά εκκλησίες.
Σήμερα, η Ιθάκη είναι γνωστή για τα πολλά φαράγγια και τους καταρράκτες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου