Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Πρώτο θέμα και στα Κεφαλονίτικα Νέα

Μυκηναϊκό οικισμό φέρνει στο φως η ανασκαφή στα Τζανάτα.

Ο τόπος της ανασκαφής στη θέση «Κατσιβελάτα» της συνοικίας Ρίζα του οικισμού Τζαννάτων Πόρου Κεφαλληνίας.
Μια σημαντική ανακάλυψη έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στα Τζανάτα του Πόρου. Η ομάδα αρχαιολόγων του προϊστάμενου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Δρ. Αντώνη Βασιλάκη, κατάφεραν να αναδείξουν μυκηναϊκό οικισμό το οποίο περιέχει μνημειώδες οικοδόμημα ύστερης Μυκηναϊκής περιόδου (1.400-1.200 π.X.), πολύ κοντά στο γνωστό βασιλικό θολωτό τάφο, στα Tζανάτα Πόρου.
Το οικοδόμημα έχει ένα μεγάλο καμπυλόγραμμο τοίχο και το εμβαδόν του υπολογίζεται πάνω από 250 τ.μ. H χρονολόγηση είναι ακριβής, με βάση τη στρωματογραφημένη κεραμική. Σημαντικό εύρημα είναι ένας σπάνιος ογκόλιθος.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη αυτή η ανακάλυψη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο ζήτημα της Μνημειακής Τοπογραφίας της Μυκηναϊκής Περιόδου στα νησιά του Κεντρικού και Νότιου Ιονίου που αποτελούσαν την επικράτεια του  Άνακτα των Κεφαλλήνων, δηλαδή του Οδυσσέα και της Δυναστείας του. 
Στην προκαταρκτική έκθεση ανασκαφής, ο Δρ. Αντώνης Βασιλάκης αναφέρει τα εξής:

Η έκθεση

Τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2011 άρχισαν νέες ανασκαφικές έρευνες από τον Δρ Αντώνη Βασιλάκη Διευθυντή της ΛΕ΄ ΕΠΚΑ, στη θέση «Κατσιβελάτα» της συνοικίας Ρίζα του οικισμού Τζανάτων Πόρου της Δ.Ε.   Ελειού – Πρόννων δήμου Κεφαλληνίας.
Στην παρακείμενη θέση «Μπούρτζι» έχει ανασκαφτεί από τον π. Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων Λάζαρο Κολώνα ο σημαντικότερος μυκηναϊκός ηγεμονικός θολωτός τάφος της Δυτικής Ελλάδας. Η περιοχή Τζανάτων και Πόρου Κεφαλονιάς χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος με απόφαση του ΥΠΠΟ το 1993. Με άλλη απόφαση το 1999 καθορίστηκαν ζώνες προστασίας, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την καταστροφή σημαντικών ερειπίων (π.χ. του μνημειώδους προϊστορικού περίβολου) στο λόφο «Κατσιβελάτα» στον αγρό οικογένειας Ευαγγέλου Μενεγάτου βορειοανατολικά από το θολωτό τάφο, σε απόσταση περίπου 350 μ. Για τη διευκρίνιση του χαρακτήρα του περίβολου και των αρχαίων δομικών υλικών που ήταν διάσπαρτα, μαζί με θραύσματα ρωμαϊκών κεραμίδων από καλυβίτες τάφους, και κεραμική προϊστορικών χρόνων, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί διερευνητική σωστική ανασκαφή.
Η έρευνα εντόπισε και ανάσκαψε αρχαιότητες μυκηναϊκών χρόνων (1600-1200 π.χ.)
1.  Αποκαλύφθηκε η πορεία του μνημειώδους προϊστορικού περίβολου, μέσου πάχους 2.30 μ. με κατεύθυνση Βορρά – Νότο, σε μήκος περίπου 40 μέτρων. Ο περίβολος είναι η τελευταία κατασκευή στη … θέση αυτή (1200 π.χ.). Την ίδια εποχή κατασκευάστηκε χαλικόστρωτος δρόμος – σώθηκε στο βόρειο τμήμα της ανασκαφής – που βαίνει παράλληλα με το περίβολο στα δυτικά του. Ο δρόμος μέσου πλάτους 2,20 μ. ορίζεται στα δυτικά από σειρά μεγάλες πέτρες, που βαίνει παράλληλα με το περίβολο.
2.  Βαθύτερα από το δρόμο και τον τοίχο είχε κατασκευαστεί μικρό κτίσμα από το οποίο σώθηκε καμπυλόγραμμος τοίχος, μήκους 4,00 μ. κάτω από το οδόστρωμα. Ο χαρακτήρας του δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη.
3. Η Τρίτη και κυριότερη περίοδος χρήσης του χώρου αποκαλύφθηκε βαθύτερα σε έκταση περίπου 50 τ.μ. Οικοδομήθηκε ένα μεγάλο διαστάσεων οικοδόμημα, από το οποίο σώθηκαν τα λείψανα καμπυλόγραμμου τοίχου μέσου πάχους 1,50 μ. σε μήκος πάνω από 10 μ. και ευθύγραμμου τοίχους πάχους 1,80 μ. Το αδιατάρακτο στρώμα, που το πάχος του ποικίλει από 0,15 μέχρι 0,60 μ., έχει κλίση προς τα νότια και αποκαλύφθηκε σε έκταση περίπου 150 μ.  Μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί : α) καμπυλόγραμμη κατασκευή διαμέτρου 2,00 μ., πιθανόν αποθέτης απορριμμάτων, β) πηλόχριστη κυκλική εστία, γ) μάζες πηλού και δ) μικρή πετρόκτιστη κατασκευή, μέσα στην οποία είχε τοποθετηθεί ένα μεσαίο αγγείο.                                                                                                                                                                              Στο αδιατάρακτο στρώμα βρέθηκαν πολλά όστρακα αγγείων ποικίλων σχημάτων, μεγεθών και κατηγοριών πηλού.  Η κεραμική δεν συντηρήθηκε ακόμη, αλλά από την πρώτη εξέταση χρονολογείται με βεβαιότητα στους 14ο και 13ο αι. π.χ. (ΥΕ ΙΙΙΒ – ύστερη μυκηναϊκή περίοδο).  Βρέθηκαν πήλινα σφοντύλια διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, δεκάδες μικρολιθικά εργαλεία και θραύσματα εργαλείων από πυριτόλιθο, πρισματική χάντρα από στεατίτη και ένα μοναδικό κόσμημα – σφραγίδα: ένα σταγονόσχημο επίμηκες περίαπτο, μήκους 0,004 μ. και μέσης διαμέτρου 0,0012 μ. από βασάλτη με σπασμένη την οπή ανάρτησης, και με δυσδιάγνωστο σφραγιστικό θέμα στην καμπύλη κάτω επιφάνεια.
4.  Μια αρχαιότερη χρήση του χώρου έχει αποκαλυφθεί στο βορειοδυτικό τμήμα της ανασκαφής: τοίχοι ευθύγραμμοι και λίγη κεραμική, που προς το παρόν δύσκολα χρονολογείται με ακρίβεια , αλλά πιθανόν είναι του 15ου αι. π.χ.
Η ανακάλυψη του οικισμού σε συνδυασμό με τον ηγεμονικό θολωτό τάφο, δημιουργεί νέο κεφάλαιο στην ιστορική εξέλιξη της μυκηναϊκής Κεφαλληνίας, και την ανάγκη επανεξέτασης ανοικτών ζητημάτων αρχαιολογικής τοπογραφίας της Ιόνιας νησιώτικης περιοχής που αποτελούσε την επικράτεια του «άνακτα» των Κεφαλλήνων.
Πόρος Κεφαλληνίας, 7.10.2011
Δρ. Αντώνης Βασιλάκης

Χάρτης της περιοχής
(φωτογραφία: porosnews.blogpost.com)
Ο τόπος της ανασκαφής στη θέση «Κατσιβελάτα» της συνοικίας Ρίζα του οικισμού Τζαννάτων Πόρου της Δ.Ε. Ελειού – Πρόννων δήμου Κεφαλληνίας.
Ο θολωτός Μυκηναϊκός Τάφος
Ο θολωτός μυκηναϊκός τάφος

Η βοήθεια του Μάκη Μεταξά και ανάγκη βοήθειας άλλων παραγόντων

Τη σημαντική βοήθεια του πρ. Δημάρχου Ελειού Πρόννων, Μάκη Μεταξά, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλάκης. Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφου Σάκη Βούτο, ο κ. Βασιλάκης τόνισε ότι ο κ. Μεταξάς ήταν αρωγός της προσπάθειας εδώ και χρόνια και πως με τη βοήθειά του βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι που αποτέλεσαν την ερευνητική ομάδα.
Ο κ. Βασιλάκης ζήτησε τη βοήθεια από τους τοπικούς παράγοντες και ειδικότερα τόσο από τον Δήμαρχο που ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της ανασκαφής όσο και από τον Βουλευτή Κεφαλονιάς, Σπύρο Μοσχόπουλο.

Πηγή: http://www.kefalonitikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου