Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Στο Παπα Παναγη της Σαμης.

 (Σεβασμιο Αρχιμανδριτη Χρυσοστομο Αλεξατο)

Γιωργος Τζανετατατος/ ΗΠΑ

 Καλο Ταξιδι στο σπιτι σου στα ουρανια Παπα Παναγη.


Σημερα Παρασκευη 11 Οκτωβριου,2013 ηταν μια συγκλονιστικη μερα για μενα. Εφυγε απο τη ζωη ενας ανθρωπος που μου εδιδαξε τι ειναι η ζωη απο μικρη ηλικια. Απο το καιρο που θυμαμε τον εαυτο μου ηταν εκει για να μας στηριξει και να μας προσφερει την ζωη του σαν παραδειγμα. Οτι υπαρχει αιωνια ζωη και ελπιδα αν αφιερωσεις το ολο σου ειναι στην υπηρεσια του θεου και του ανθρωπου, του συνανθρωπου σου. Με ανιδειοτελεια, ταπεινωσυνη και αγαπη εκανε το εργο του.

Απο μικρο παιδι πιστεψε οτι ηταν αποστολη της ζωης του το θεαρεστο εργο. Ο παπα Παναγης σε μια απιστευτη περιπετεια υγειας του οταν ηταν νεαρο παιδι οι γιατροι ειχαν σηκωσει τα χερια ψηλα και περιμεναναν απο ωρα σε ωρα να τελειωσει. Στη συνειδηση του θυματε οτι ενω κατεβαινε στη γη ενα χερι παρουσιαστηκε το κρατησε και τον ξανανεβασε επανω. Ηταν μια γλυκια μορφη που αργοτερα τη

ξανασυναντησε στην εικονα του Αγιου Νικολαου. Οι γιατροι δεν μπορουσαν να πιστεψουν οτι ο νεαρος ετοιμοθανατος αρχισε να συνερχετε. Ηταν νυχτα. Στην Αθηνα οταν γινοταν ολα αυτα. Αλλα στο λοφο πανω απο τη Σαμη στο εκκλησακι του Αγιου Νικολα στους Αγιους Φανεντες υπηρχε φως. Ολονυχτια απο τους συγγενεις και αγαπημενους του παπα Παναγη να βοηθησει το παιδι στην Αθηνα. Στη σιγαλια της νυχτας οι προσευχες γινοταν ενα με το συμπαν και το συμπαν εκανε το θαυμα του. Στη μεταφυσικη διασταση της ζωης που η σημερινη τεχνολογια προσπαθει και εκει να δωσει φως θα υπαρχουν ισως παντα πραγματα που παραμενουν μυστηρια. Αυτα τα μυστηρια η φυση τα εχει διασπαρτα αναμεσα μας σαν φωτεινα παραδειγματα Ανρωπισμου και Αυτοθυσιας προς τον συνανθρωπο. Χαρισματικοι θεανθρωποι Επαναστατες προικισμενοι με χαρισματικοτητα, δυναμη και θεληση ζωης να τα δωσουν ολα γι αυτον ποθ ποναει και υποφερει.
 Ο Che Guavara ειχε πει οτι «Ανασκοπωντας τη ζωη μου, πιστευω οτι δουλευα με αρκετη τιμιοτητα και αφοσιωση για να εδραιωσω την επαναστατικη κατακτηση» . Ο παπα Παναγης ηταν ενας επαναστατης που ειχε τη δυναμη τη ψυχικη του Che και τη γαληνη του MahatmaGandi για ειρηνικες κατακτησεις στον Ανθρωπιστικο τομεα παντα αφιερωμενως σε μια υπερτατη δυναμη που αποκαλουσε ΘΕΕ ΜΟΥ. Παρολες τις περιπετειες της υγειας του πασχιζε να βοηθησει παντα εκει που μπορουσε αθορηβα και να προσφερει τα παντα σε ολους που ειχαν αναγκη. Για μενα ο ΠαπαΠαναγης δεν ηταν οι λογοι του στην εκκλησια και η πιστη του προς αυτην αλλα το παραδειγμα της ταπεινης ζωης του που μου εδιδαξε οτι ο Ανθρωπισμος δεν εχει συνορα και ιδεολογια αλλα επικεντρωνετε στον ανθρωπο, τον συνανθρωπο δυνοντας του ελπιδα εκφρασης οτι η ζωη αποχτα νοημα μονε με πραξεις αυτοθυσιας και αγαπης. Ο Γαλλος υπαρξιστης Jean Paul Sartre στηριξε ολη του τη φιλοσοφια πανω στη δυναμη του ανθρωπου και στις πραξεις των ανθρωπων να επηρεασουν και να μεταβαλουν τοπεριβαλον τους.
 Η αίσθηση του αποπροσανατολισμό και σύγχυση στο πρόσωπο της ενος φαινομενικά ανούσια ή παράλογου κόσμου. Ο παπα Παναγης για μενα εδενε ολες αυτες της ανθρωπωκεντρικες εννοιες με τις πραξεις του και εδινε υποσταση στην ανθρωπινη ζωη.

Η μνημη του θα ειναι αιωνεια. Ηταν Αγιος. Ηταν Επαναστατης συγχρονως. Σε μπολιαζε με τη δυναμη να πολεμησεις για κατι καλιτερο. Ψυχικα ορμωμενος απο μια ανωτερα δυναμη αλλα με το βλεμα και τις πραξεις παντα στραμενες στο ανθρωπινο και καθημερινο πονο. Εννοιες που αντηχουν στη ψυχη μας και τις εχομε τοσο αναγκη οταν μια πατριδα υποδουλη στις ξενες δυναμεις παλι αναζητα τη λευτερια της και τη λυτρωση απο τη πεινα, το πονο, τη καταπιεση. Σε χρειαζομαστε Παπα Παναγη τωρα  περισοτερο απο ποτε. Μη φευγεις. Μεινε μαζι μας. Ο ανθρωπινος ξεχειλιζει απο παντου. Κανε μετεριζι σου τα Αγριλια και τους Αγιους Φανεντες. Η Σαμη,Η Κεφαλονια και η Ελλαδα χρειαζετε Επαναστατες .

Μη φευγεις Παπα Παναγη. Μη φευγεις.

===================================================================================

Φωτογραφια Αρχιμανδριτη Χρυσοστομου Αλεξατου απο το αρχειο Γεωργιου Τζανετατου. Μονη

Αγριλιων.Λειτουργια Αγαπης-Πασχα 2002.

George Tzanetatos

Tzanetatos Capital

 Chicago, IL USA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου