Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

ΡΕΦΕΝΕ ΠΡΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Απόδραση για το Πάσχα με τα έξοδα του ταξιδιού ρεφενέ
ΟΤΟΣΤΟΠ ΜΕ ΕΝΑ... ΚΛΙΚ, Η ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΟΔΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Η αρχική ιδέα ήρθε από το εξωτερικό πριν από εννιά χρόνια. Τότε ο εμπνευστής της ήθελε να συμβάλει στη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ Η Μαρία και ο Γεράσιμος μέχρι πρόσφατα δεν γνωρίζονταν. Και οι δύο έχουν προορισμό το Αργοστόλι για το Πάσχα. Μόλις η 31χρονη είδε στο site www.carpooling.gr την καταχώριση το
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
Η Μαρία και ο Γεράσιμος μέχρι πρόσφατα δεν γνωρίζονταν. Και οι δύο έχουν προορισμό το Αργοστόλι για το Πάσχα. Μόλις η 31χρονη είδε στο site www.carpooling.gr την καταχώριση του 35χρονου έσπευσε να του απαντήσει. Ακολούθησε η συνάντηση δια ζώσης προκειμένου να γνωριστούν και να κανονίσουν τις λεπτομέρειες του ταξιδιού
Ωστόσο, η κρίση άλλαξε τα δεδομένα και μια οικολογική τάση τείνει να μετατραπεί σε ταξιδιωτική κουλτούρα, την οποία υιοθετούν όσοι επιθυμούν να μειώσουν τα έξοδα της μετακίνησης κάνοντας και... γνωριμίες. Οι θιασώτες του car pooling, άνθρωποι που μέχρι χθες δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, αλλά τους ενώνει ο κοινός προορισμός, μοιράζονται και φέτος το κόστος της πασχαλινής απόδρασης.
Οπως ο Γεράσιμος Κουρής και η Μαρία Βολιώτη, που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν... ρεφενέ τη διαδρομή μέχρι την Κεφαλονιά, κάνοντας χρήση της υπηρεσίας που προσφέρουν αρκετές -πλέον- ιστοσελίδες στο Ιντερνετ. Η πρώτη επαφή έγινε διαδικτυακά και στη συνέχεια συναντήθηκαν διά ζώσης για να διαπιστώσουν αρχικά αν μπορούν να συνεννοηθούν ως συνεπιβάτες και στη συνέχεια να κανονίσουν τις λεπτομέρειες του πολύωρου ταξιδιού.
Πρώτη φορά
Απόδραση για το Πάσχα με τα έξοδα του ταξιδιού ρεφενέ
«Είναι η πρώτη φορά που θα ταξιδέψω με αυτόν τον τρόπο. Εμαθα για το carpooling.gr μέσω φίλων, οι οποίοι το έχουν χρησιμοποιήσει και μοιράζονται καθημερινά το αυτοκίνητό τους με άλλους που κατευθύνονται προς το ίδιο σημείο της πόλης για δουλειά. Μου άρεσε η ιδέα και σκέφτηκα να βρω συνταξιδιώτη για να μοιραστώ τα έξοδα μέχρι το Αργοστόλι, όπου θα βρεθώ τις ημέρες του Πάσχα», λέει στο «Εθνος» η Μαρία Βολιώτη. «Πριν από τρεις εβδομάδες είδα την ηλεκτρονική καταχώριση του Γεράσιμου, ο οποίος αναζητούσε συνεπιβάτη για την πασχαλινή του απόδραση στο νησί και αμέσως ανταποκρίθηκα...».
Ο εύλογος δισταγμός που δημιουργήθηκε αρχικά, αφού ουσιαστικά οι συνταξιδιώτες είναι άγνωστοι μεταξύ τους, ξεπεράστηκε με την άμεση επικοινωνία και κάποιες συναντήσεις πριν από την πραγματοποίηση της κοινής διαδρομής τους. «Στην αρχή ήμουν λίγο διστακτική στο να εμπιστευτώ κάποιον άγνωστο. Δεν ξέρεις ποτέ τι θα σου τύχει... Γι' αυτόν τον λόγο συναντηθήκαμε, μιλήσαμε, διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε και στη συνέχεια κανονίσαμε το πρακτικό κομμάτι του ταξιδιού. Νομίζω ότι είναι μια καλή λύση γιατί όλοι μας αυτή την εποχή έχουμε ανάγκη να εξοικονομούμε χρήματα. Επίσης μας δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνούμε περισσότερο μεταξύ μας», προσθέτει η 31χρονη δημόσια υπάλληλος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γεράσιμος Κουρής χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Με συνεπιβάτη ταξίδεψε και το περασμένο καλοκαίρι μέχρι τον τόπο καταγωγής του, την Κεφαλονιά, αλλά παρέα στο αυτοκίνητο είχε και όταν χρειάστηκε να βρεθεί στην Εδεσσα. «Εμαθα για το carpooling.gr εδώ και δύο χρόνια. Είχα ακούσει γι' αυτόν τον τρόπο μετακίνησης όταν σπούδαζα στην Αγγλία, αλλά εκεί δεν είχε τύχει να τον χρησιμοποιήσω. Πιστεύω ότι είναι μια εξαιρετική λύση, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξοικονομώ χρήματα. Ειδικά αυτή τη δύσκολη εποχή είναι πολύ χρήσιμο. Από την άλλη πλευρά είναι καλύτερο να ταξιδεύεις με παρέα, ειδικά σε μακρινές αποστάσεις. Ομως το βασικό κίνητρο για να κάνει κάποιος χρήση της υπηρεσίας είναι το οικονομικό», αναφέρει ο ίδιος.
«Αποφασίσαμε με τη Μαρία να ταξιδέψουμε με το δικό μου αμάξι μέχρι την Πάτρα, όπου θα επιβιβαστούμε στο πλοίο για τη Σάμη και θα καταλήξουμε στο Αργοστόλι που είναι ο τελικός μας προορισμός. Υπολογίζω ότι το συνολικό κόστος του πασχαλινού μας ταξιδιού, χωρίς τα εισιτήριά μας, θα φτάσει τα 320 ευρώ, τα οποία θα μοιραστούμε», καταλήγει ο 35χρονος ιδιωτικός υπάλληλος.
ΚΛΑΡΑ ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΩΤΗ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Γ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
Η κρίση άλλαξε τις συνήθειες
Μια ομάδα φοιτητών από τη Γερμανία είχε την ιδέα του «διαδικτυακού κέντρου οτοστόπ» στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Από την πρώτη στιγμή είχε μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό, με τις σχετικές ιστοσελίδες που λειτουργούν σε αρκετές χώρες, π.χ. Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, να γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Το 2005 το ελληνικό carpooling.gr έκανε τα πρώτα του βήματα στο Διαδίκτυο και δύο χρόνια μετά δημιουργήθηκε η δεύτερη έκδοσή του με νέες υπηρεσίες.
«Η ιστοσελίδα www.carpooling.gr ξεκίνησε τη λειτουργία της με κίνητρο να προσφέρει έναν εναλλακτικό και συνάμα πιο οικονομικό τρόπο για πραγματοποίηση διαδρομών. Τόσο ο αριθμός των επισκεπτών όσο και ο αριθμός των εγγραφών έχει αυξηθεί κατά 20% από το 2010 και έπειτα», αναφέρει ο Γιώργος Σακελλάρης, υπεύθυνος της ιστοσελίδας. «Η χρονική περίοδος συμπίπτει με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, το οποίο σημαίνει πως αρκετοί Ελληνες αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τα έξοδα των μετακινήσεών τους», εξηγεί, δίνοντας το στίγμα της υπηρεσίας για το φετινό Πάσχα: «Μέχρι τη Μ. Τρίτη είχαν καταχωρισθεί 42 ηλεκτρονικές αγγελίες για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν τις ημέρες των εορτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογη τάση παρατηρείται στις μεγάλες αργίες».
Το site επισκέπτονται κατά μέσο όρο 400 μοναδικοί χρήστες και γίνονται 15 εγγραφές ημερησίως, ενώ από τους 15.287 ενεργούς χρήστες, το 60% είναι άντρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μελών της ιστοσελίδας είναι 25 με 35 ετών. Παρόμοιες υπηρεσίες προσφέρουν και άλλες ιστοσελίδες, όπως οι volevei.gr και sinepivatismos.gr. 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63994146

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου