Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Εκατόμβες στη Μεσόγειο

 Στο λιμάνι του Πρίντεζι μεταφέρθηκαν χθες 594 πρόσφυγες, που διασώθηκαν σε τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις του ιταλικού Ναυτικού. Μεταξύ τους 102 παιδιά και 78 γυναίκες, οι 4 έγκυες και η μία ετοιμόγεννη (στη φωτογραφία), που έφερε εγκαύματα σε όλο της το σώμα. Συνολικά όλο το Σαββατοκύριακο περισυνελέγησαν 2.372 άνθρωποι από τα στενά της Σικελίας ΠΗΓΗ: La Stampa

Στο λιμάνι του Πρίντεζι μεταφέρθηκαν χθες 594 πρόσφυγες, που διασώθηκαν σε τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις του ιταλικού Ναυτικού. Μεταξύ τους 102 παιδιά και 78 γυναίκες, οι 4 έγκυες και η μία ετοιμόγεννη (στη φωτογραφία), που έφερε εγκαύματα σε όλο της το σώμα. Συνολικά όλο το Σαββατοκύριακο περισυνελέγησαν 2.372 άνθρωποι από τα στενά της Σικελίας
ΠΗΓΗ: La Stampa
«Αναμφίβολα είναι οι πιο θανατηφόρες μέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Μεσόγειο» δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μετά από τουλάχιστον πέντε ναυάγια δουλεμπορικών σκαφών από την Αίγυπτο ώς τη Μάλτα την τελευταία εβδομάδα. Υπολογίζεται ότι προκάλεσαν τον μαζικό πνιγμό 800 και πλέον κατατρεγμένων ανθρώπων, που είχαν ξεκινήσει από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή ευελπιστώντας να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το ασύλληπτο δράμα εκτοξεύει τον φετινό μακάβριο απολογισμό σε περίπου 3.000 νεκρούς, σύμφωνα με εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM).


Η τραγωδία που κόστισε τις περισσότερες ζωές εκτυλίχθηκε μετά το ναυάγιο σαπιοκάραβου που είχε σαλπάρει από την αιγυπτιακή πόλη Δαμιέτη στις 6 Σεπτεμβρίου, μεταφέροντας γύρω στους 500 μετανάστες από τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και το Σουδάν. Ανάμεσά τους βρίσκονταν ολόκληρες οικογένειες με παιδιά και ασυνόδευτα ανήλικα. Φέρεται να βυθίστηκε εσκεμμένα από αδίστακτους διακινητές τέσσερις μέρες αργότερα, στα ανοιχτά της Μάλτας.

Η είδηση του ναυαγίου έγινε γνωστή μόλις χθες, έπειτα από μαρτυρίες δύο από τους μόλις εννέα επιζώντες. Από τη Σικελία κατήγγειλαν πως οι δουλέμποροι τους υποχρέωσαν πολλές φορές να αλλάξουν σκάφος στην πορεία κι όταν πλέον είχαν βρεθεί στη μέση τού πουθενά, τους διέταξαν να πηδήξουν σε άλλο, πολύ μικρότερο πλοιάριο. Οι πρόσφυγες αρνήθηκαν, ξέσπασαν συμπλοκές, οι διακινητές επιβιβάστηκαν σε τρίτο σκάφος, τους εμβόλισαν και τους βύθισαν. Για ενδεχόμενη «μαζική δολοφονία» κάνει λόγο ο IOM, με την Υπατη Αρμοστεία να μην έχει ακόμα τεκμηριώσει τον σκόπιμο εμβολισμό.

Αλλα τρία ναυάγια συνέβησαν την Κυριακή, ανοιχτά των ακτών της ακυβέρνητης Λιβύης. Το ένα δουλεμπορικό βυθίστηκε κοντά στην πόλη Τατζούρα ανατολικά της Τρίπολης, κουβαλώντας «φορτίο» περίπου 250 Αφρικανών μεταναστών, σύμφωνα με ανακοίνωση του λιβυκού Ναυτικού. Αντρες της Ακτοφυλακής, χρησιμοποιώντας αλιευτικές βάρκες και δανεικά πλοιάρια από το υπουργείο Πετρελαίου, ελλείψει δικών τους σωστικών μέσων, κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς μόλις 36 ανθρώπους – ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, η μία έγκυος. Μέχρι χθες το βράδυ είχαν εντοπιστεί οι σοροί 71 ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον άλλοι 200 αγνοούνται. Σχεδόν 130.000 μετανάστες έχουν φτάσει φέτος στην Ευρώπη -οι 118.000 μόνο στην Ιταλία- όταν όλη την περσινή χρονιά ο αριθμός τους άγγιξε τις 60.000.

Βίκυ Καπετανοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου