Το Άστρος είναι η έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, της επαρχίας Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας. Βρίσκεται σε εύφορη κι εκτεταμένηπεδιάδα, που έχει σημαντική στρατηγική θέση. Στην απογραφή του 2011 είχε 2.285 κατοίκους. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία, τηνελαιοκομία, την αμπελουργία και την, αν και τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος στην απασχόληση των κατοίκων του.
ο Άστρος είναι μία κωμόπολη με πληθυσμό 2285 κατοίκους (απογραφή 2011).Η πόλη έχει μια πλατεία με πολλά μαγαζιά και εκεί κοντά υπάρχει η μεγάλη και παλιά εκκλησία του Άγιου Νικολάου (που είναι ο πολιούχος της πόλης) και πιο πέρα η εκκλησία του Άγιου Κωνσταντίνου και των Άγιων Αναργύρων.Ανεβαίνωντας προς τα πάνω βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο,το Γυμνάσιο,το Λύκειο,το Αρχαιολογικό Μουσείο,το Ίδρυμα Λεωνίδα Ζαφείρη και μία μικρή πλατεία αφιερωμένη στον Δημήτριο Καρυτσιώτη (1740-1819).Πίσω από το Δημοτικό Σχολείο υπάρχει ένα μεγάλο γήπεδο (που είναι η έδρα της τοπικής ομάδας,του Πανθυρεατικού) και το εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το νεκροταφείο.Πιο πάνω υπάρχει ο μεγάλος ναός του Άγιου Παύλου με ένα μικρό θεατράκι και μία μεγάλη πλατεία.Εκεί υπάρχει ένα κτήριο που ήταν παλιά Γυμνάσιο και σήμερα είναι Κεντρο Περιβαλοντικής ενημέρωσης Πάρνωνα.Πίσω από αυτό το κτήριο υπάρχει το εκκλησάκι της Ανάληψης και πιο πέρα το εκκλησάκι του Άγιου Νεκτάριου.Δίπλα από το Άστρος βρίσκεται το χωριό Μελιγού.Οι περισσότεροι κάτοικοι του Άστρους κατάγονται από τα γύρω χωριά.
Η πρώτη επίσημη αναφορά της πόλης με το όνομα «Άστρος» συναντάται σε χρυσόβουλο του έτους 1293 του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου. Στο χρυσόβουλο αυτό ο μητροπολίτης Μονεμβασίας λαμβάνει το αξίωμα του έξαρχου της Πελοποννήσου και του καθορίζονται τα εκκλησιαστικά του δικαιώματα.[1].Ωστόσο ήδη από το 1256 στον λόφο του Παραλίου Άστρους,λίγα χιλιόμετρα έξω από το Άστρος,χτίζεται τοΚάστρο Παραλίου Άστρους από τον φράγκο ηγεμόνα,Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο,για να υποτάξει τους ανυπότακτους Τσάκωνες που κατοικούσαν στην περιοχή. Η παλαιότερη ονομασία του (πριν το 1961), όπως αναφέρεται σε διάφορες ιστορικές πηγές, ήταν "Αγιαννίτικα Καλύβια", επειδή οι πρώτοι του κάτοικοι προέρχονταν κυρίως απ' το ορεινό χωριό Αϊ Γιάννη του νομού Αρκαδίας.[εκκρεμεί παραπομπή].Επίσης στην περιοχή του Άστρους υπήρχαν αρχαίες πόλεις όπως,η Θυρέα,η Ανθήνη και η Νηριήδα και η Εύα στην οποία βρίσκεται η πασίγνωστη Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού.
Tωρα δεν ξέρω ακόμη την σχεση αυτού,που με έβαλες να ψάξω με το θεμα μας,,! αλλα όλα πρεπει να τα ψάχνυμε φίλε Αρη
Tωρα δεν ξέρω ακόμη την σχεση αυτού,που με έβαλες να ψάξω με το θεμα μας,,! αλλα όλα πρεπει να τα ψάχνυμε φίλε Αρη
συνεχίζω με βικιπαιδεια,,στο αλλο θέμα!
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
H Οδύσσεια είναι το δεύτερο μεγάλο έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μετά την Ιλιάδα. Αν και τα δύο έπη αποδίδονται από την παράδοση στον Όμηρο, η φιλολογία αναγνωρίζει σημαντικές διαφορές ανάμεσά τους και η επικρατέστερη άποψη είναι ότι η Οδύσσεια συντέθηκε από διαφορετικό ποιητή, με κάποια χρονική απόσταση από την Ιλιάδα.[1]
Η Οδύσσεια πραγματεύεται τον περιπετειώδη νόστο (επαναπατρισμό) του ήρωα του Τρωικού Πολέμου και βασιλιά της ΙθάκηςΟδυσσέα, καθώς και το φόνο των μνηστήρων, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στο παλάτι του και διεκδικούσαν τη γυναίκα τουΠηνελόπη.
Η Οδύσσεια χωρίστηκε από τους Αλεξανδρινούς Γραμματικούς σε 24 ραψωδίες, που αριθμήθηκαν με τα μικρά γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Κατά ομάδες οι ραψωδίες συναπαρτίζουν την Τηλεμάχεια (α-δ), όπου βλέπουμε το γιο του ΟδυσσέαΤηλέμαχο να αναζητά τον πατέρα του, τη Φαιακίδα (ε-ν), όπου ακούμε τον ίδιο τον ήρωα να αφηγείται στους Φαίακες τις προηγούμενες περιπέτειές του και να φτάνει στην Ιθάκη, και τη Μνηστηροφονία (ξ-ω), την ιστορία της τιμωρίας των μνηστήρων.
Σαν οδύσσεια χαρακτηρίζεται μεταφορικά κάθε περιπλάνηση, ταλαιπωρία, περιπέτεια.
Η ουσία ήταν αλλού αλλά πρέπει να μην είχες και πολύ χρόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Παράλιο Άστρος
Το Παράλιο «Άστρος» Κυνουρίας πήρε το όνομα του από το σχήμα (άστρο) του λόφου Νησί (στην αρχαιότητα βρεχόταν γύρω – γύρω από θάλασσα) που δεσπόζει στο λιμάνι, (υπόθεση πιστεύω), η δε Κυνουρία αντλεί το όνομα της από τον αρχαίο οικιστή της περιοχής το γιο του Περσέα τον Κύνουρο.
Το 1256 μ.χ. ο Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος τελειοποίησε το φρούριο αυτό και πήρε τη μορφή του κάστρου και το ονόμασε «Castello della estella» (estella σημαίνει αστέρι), όπου και διέμενε ο Ενετός διοικητής.
Και η Ομηρική Αστερίς αστέρι σημαίνει, υπάρχουν κάποιες ομοιότητες λοιπόν.
Μια άλλη ομοιότητα με τα Οδυσσειακά είναι πως αλλάζουν τα ονόματα!
Τα επίσημα έγραφα του Ελληνικού κράτους την Α΄ Εθνοσυνέλευση την έχουν να γίνεται εν Καλυβίοις (Αιγιανίτικα καλύβια) και σήμερα όλοι γνωρίζουμε την μεταχρονολογημένη ονομασία Άστρος.
Αυτό στο έγραψα για την πιθανότητα ύπαρξης νησιού εκεί στή σημερινή τοποθεσία Λεύκες που αν κατάλαβα καλά υποστηρίζεις.
Δεν το έχω πρόχειρο αλλά σε κάποια εργασία της κ. Ευρ. Λειβαδά με πορτολάνους νομίζω κατά το 1500μχ αναφέρεται τοποθεσία stella δηλαδή αστέρι, ή Αστερίς, αλλά με αφετηρία το ακρωτήριο Γέρο Γόμπος ορίζεται προς Γραίγο άρα δείχνει, ή το «νησί» της Άσσου μα λόγω των αποστάσεων που δίνει πιο πιθανό είναι το Δασκαλιό δηλαδή την σημερινή Αστερίδα.
Υ.Γ.
Βλέπεις ότι όταν δεν κογιονάρω είμαι αντικειμενικός πιστεύω τουλάχιστο όσο αφορά τις όποιες γνώσεις μου.
Χουά χα χα χα χα χα χα χα.
Και κάτι άσχετο αλλά σχετικό:
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τσι γυναίκες μπας και ξυπνήσουνε και αυτές:
Λοιπόνε:
Έξυπνη είναι η γυναίκα που έχει χιούμορ. Έχει ατάκα, ξέρει να απαντήσει, ξέρει πότε να το κάνει, ξέρει σε ποιον να το κάνει και τέλος ξέρει να το δέχεται χωρίς γκρίνιες και υστερίες. Το χιούμορ είναι η μεγαλύτερη ευλογία της ανθρωπότητας κι εσύ που μπορείς να λειτουργήσεις εντός ενός τέτοιου ”σχηματισμού” είσαι προικισμένη.
Υ.Γ.
Αυτό δεν είναι δικό μου αλλά το ενστερνίζομαι.
Και βάνω και το χέρι μου στο Ευαγγέλιο άμα λάχει!
Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα.
ΛΟΙΠΌΝ ,,ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ,, ΚΑΤΑΡΗΝ ΟΝΤΩΣ ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΒΙΑΣΥΝΗ,, ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΣ πρέπει να μην είχες και πολύ χρόνο,, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΩ ΠΟΛΛΑ,,! ΤΟ ΑΣΤΡΟΣ ΙΣΩς ΑΣΧΕΤΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΩ,,ΜΟΥ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΤΡΟΣ ΕΝΤΟΜΕΤΑΞΥ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΕΩΡΙΑ ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟΥ(ΛΕΥΚΕΣ) ΙΣΟΝ ΑΣΤΕΡΙΔΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ "καλή" θεωρεία Αβρααμ,, και λόγο του τεράστιου του έργου σε δημιουργίες,,δεν μπορώ να μην την αναφέρω,, όπω και την τεκμηριομένη απόψη Σάκη!! Ας αρχισουμε όμως υποθετικά,, και με βάση την "πολυ σωστη" φράση Μεταξά τι ήταν το σπουδαιότερο σε όσα έχει κάνει σαν Αιρετός! Ειναι αυτό όντως για το οποίο τον έουν κατηγωρήσει όλοι,, και κανείς σχεδόν δεν "θέλει " αρχαιολογους! ¨οσο και αν σου φαίνεται παράδοξο. Εγώ δεν προσπαθώ να πείσω έσενα, τον Σπύρο, τον Καμπάνη, τον Νόντα, τον Σάκη και όλους όσους ασχχολουμαστε με το θέμα ότι η ομηρική Ιθάκη είναι εδώ,,αλλά ήθελα να ξεστραβωθυν οι χωριανοί μου
και πάμε στο "ΑΝ" Αν τελικά η πιθανότητά να μην γράφουμε μερικοί μπαρούφες,, και η όλη Ιστορία ήταν αληθινή ,και αν ομηρική Ιθάκη ήταν εδω,, και αν μάλιστα ξέραμε και που πρέπει να ψάξουμε ,, και αν δεν έκανε (ή πρέπει να κάνει) κάποιος αυτό που έκανε ο Μεταξάς σαν αιρετός ,, και νιωθεί οτι ήταν ότι το μεγαλύτερο μπορούσε να κάνει ,, μήπως τελικά θα χχανόταν κάθε ελπίδα κάποτε να μαθουμε την μόνη αλήθεια! δεν ξέρω αν σε μπέρδεψα ή σε ζάλισα, ή έστω προβλημάτισα κανέναν! τα λέμε ,,σε κάποια ανέρτηση,, που ίως εκει αναλύσω λίγο περισόττερο στο τι μυστικό κρυβεται με την Αστερίδα και την περιγραφή της όταν έγινε!
ΑπάντησηΔιαγραφή