ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ,ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΤΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ,ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ. ΑΝΤΕ, ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΑΤΕ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ.
Προς το Νότο φαίνεται να "οδεύει" η Λευκάδα μετά τα φονικά 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκαν την Τρίτη. Έκπληκτοι οι επιστήμονες, από την "αλλαγή θέσης". Κατακόρυφες παραμορφώσεις που φτάνουν τα 20 εκατοστά στον φλοιό του νησιού
Κατά 36 εκατοστά προς το Νότο μετατοπίστηκε η Λευκάδα μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών που σημειώθηκε την Τρίτη και άφησε πίσω του δύο ηλικιωμένες γυναίκες νεκρές και πολλές ζημιές σε διάφορα σημεία του νησιού.
Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με τη χρήση προηγμένων μέσων, το νησί μετατοπίστηκε προς τον Νότο.
Επιπλέον ο φλοιός έχει υποστεί κατακόρυφες παραμορφώσεις που φτάνουν τα 20 εκατοστά, όταν το αντίστοιχο φαινόμενο στο σεισμό της Πάρνηθας το 1999 έφτανε τα 9 εκατοστά, σύμφωνα με το Έθνος.
Η μετασεισμική ακολουθία στο νησί συνεχίζεται. Μετά τον κύριο σεισμό και μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης είχαν σημειωθεί περίπου 1.000 δονήσεις.
"Σκεφτείτε ότι μετά τους σεισμούς της Κεφαλλονιάς τον Ιανουάριο του 2014, οι μετατοπίσεις που είχαμε εντοπίσει ήταν για παράδειγμα 7 εκατοστά στη Μονή Κηπουραίων έξω από το Ληξούρι και 1.5 εκατοστά στον σταθμό μας στα Βαλσαμάτα. Κατά τα άλλα διαπιστώνουμε ότι η οριζόντια μετατόπιση βρίσκεται σε συμφωνία με το ρήγμα από Βορρά προς Νότο. Θεωρούμε ακόμη, ότι ο μετασεισμοί που σημειώνονται δεν μπορούν να μεταβάλλουν τη εικόνα, καθώς δεν απελευθερώνουν τόση ενέργεια, όσο η δόνηση των 6.4 Ρίχτερ", εξηγούν στην εφημερίδα οι ειδικοί.
"Η εδαφική παραμόρφωση στην Κεφαλλονιά υπολογίζεται στα 7 εκατοστά", προσθέτει από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Παπουτσής, συνεργαζόμενος ερευνητής στο Αστεροσκοπείο. "Σκεφτείτε ότι στην Αθήνα το 1999 η κατακόρυφη παραμόρφωση έφτασε τα 8-9 εκατοστά, ενώ στους σεισμούς του Νεπάλ έφτασε στο ένα μέτρο. Αυτό βέβαια δεν εξαρτάται από το μέγεθος του σεισμού, αλλά από τον μηχανισμό της γένεσής του", καταλήγει ο ίδιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου