Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

σχολιασμος Σπύρου Ροκκου, για την Ομηρικη Σαμη

θα  ξεκινησω με ένα ακόμη σχολιασμό,,ενος πολύ καλού

γνώστη  της  "Αρχαιας Σάμης"

Δικέλης Βλιχός   Ο Τίτιος Λίβιος (Λατίνος ιστορικός, κάτι σαν τον δικό μας Θουκυδίδη, αντικειμενικός, δηλαδή) είχε γράψει: "αθάνατο θα μείνει το όνομα των Σαμαίων, γιατί είναι εκείνοι που αντιστάθηκαν με απαράμιλλο ηρωισμό περισσότερο από όλες τις χώρες που κατέλαβαν οι Ρωμαίοι στην Ανατολή". (189 π.χ. 4 μηνη πολιορκία Σάμης από το στόλο των Ρωμαίων και τις λεγεώνες τους, Η Σάμη έπεσε μόνον όταν αποκλείστηκε, όταν οι Ρωμαίοι έκλεισαν τις πηγές νερού κι έπεσε τύφος. Αλλά, κι όταν έφεραν "έλληνες" μισθοφόρους σφενδονιστές). Πρόκειται για δραματική ιστορία, ο Λίβιος την περιγράφει με λεπτομέρεια, που μοιάζει με των Μεσολλογγιτών. Αλλά, η ιστορία δεν είναι πάντα δίκαιη, είναι επιλεκτική.

δικη μου συνεχεια σε  σχολιασμο πιο κατω του 

Σπύρου Ρόκκου!! Ασσιότη Ομηριστη!

Η αργοναυτικη Εκστρατία,, μπορει να μας διδαξει πολλά

και  να μας βοηθήσει αρκετα  και  στα Ομηρικά μας,, Ηδη πολλές φορες βρίσκουμε
και κοινες περιπέτειες  στις δυο ιστορίες  στις Περιπέτειες Θάλασσας.! 
Αναγκαίος  όμως  πρέπει να μας προβληματίσει λίγο  και ο Αγκαιος, λίγο  και  η ονομασία της Αργω,, λίγο του οτι  συμμετηχε και ο Ηρακλής (Γιος εκτος  του  Δία,, και του Αμφιτρίωνα)
δηλαδή  της   εποχής λίγο μετα την κατάκτηση  της Κεφαλονιας από Αμφιτρίωνα και Κέφαλο
και Ισως  η Μυθολογία  είναι μπερδεμένη,, αλλά έχει πολύ γοητεία να βρίσκεις  άκρες!
Μπερδεμένη με υποσυνδέσμους ειναι και η ανάρτηση,,αλλά όλο και βγαινει  νόημα πιστευω.

  1. ΑΣ  ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ  ΜΕ ΤΟΝ  ΠΕΡΣΕΑ! ( ΕΧΟΥΜΕ  ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ,,ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΑΣΟΥΜΕ  ΣΤΗΝ ΤΡΕΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ- ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΑΣ!!)

    14 Μαρ 2014
    perseas Ο Περσέας αποχωρεί νικητής αφού αποκεφάλισε την Μέδουσα ( αγγείο μετά το 600 πχ ) . Η αντιπροσωπευτική εικόνα του Έλληνα κατά την εποχή της ανόδου του Ελληνισμού : Δραστήριος , τολμηρός , αεικίνητος ...
    ΚΑΙ  ΤΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟ
    23 Ιαν 2013
    ούτε ο Πέρσεας, μπροστά στον σοβαρότερο κίνδυνο της ζωής του και της βασιλείας του, αλλά ούτε οι προκάτοχοι του βασιλείς Μακεδόνες "εξαργύρωσαν" τους "θησαυρούς" του Δαρείου για να ενισχύσουν την άμυνα τους ή να ...

    ΜΕ  ΠΕΡΣΕΑ  ΛΟΙΠΟΝ  ΞΕΚΙΝΗΣΕ  Η  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑς ΙΣΤΟΡΙΑ,,  ΜΕ  ΠΕΡΣΕΑ  ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΟΜΩς 
    ΚΑΙ ΤΩΝ  ΠΕΡΣΩΝ ΟΠΩς ΜΑς ΛΕΕΙ  Η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
    Η πρώτη αναφορά στους Πέρσες προέρχεται από Ασσυριακή επιγραφή του 800 π.Χ. η οποία τους αναφέρει ως "Παρσού", γείτονες ενός άλλου Αρείου έθνους, των Μήδων. Για τους δύο επόμενους αιώνες οι Πέρσες και οι Μήδοι ήταν υποτελείς των Ασσυρίων, Βαβυλωνίων και Σκυθών (επίσης Άριοι). Το δε όνομα της Χώρας των Περσών ως Περσία είναι η ιστορική ονομασία του σύγχρονου Ιράν. Η ονομασία αυτή επικράτησε στη Δύση λόγω των Ελλήνων, οι οποίοι γενίκευσαν την ονομασία της περιοχής Παρς (Παρσίς), Φαρς σήμερα, στο νότιο Ιράν, η οποία ήταν και το κέντρο της Περσικής Αυτοκρατορίας. Σημειωτέον ότι η Περσική γλώσσα λέγεται Φαρσί. Η Περσία ονομάστηκε επισήμως Ιράν από τις 21 Μαρτίου 1935, όταν ο Σάχης Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί ζήτησε επίσημα από τη διεθνή κοινότητα να αποκαλεί τη χώρα του με την εθνική της ονομασία "Ιράν" που σημαίνει "η χώρα των Αρείων". Ο Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί καυχάτο ότι ανήκε στη δυναστεία των Αχαιμενιδών και ότι οι Πέρσες είναι Ελληνικής καταγωγής.Η θεωρία στηρίζεται στην Ελληνική μυθολογία και στον μύθο του Πέρση (γιου του Περσέα και της Ανδρομέδας) γιος του οποίου ήταν ο Αχαιμένης ιδρυτής της δυναστείας των Αχαιμενιδών.

    ΣΙΓΟΥΡΑ ,,ΚΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗΣ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΣΤΡΑΤΙΑ,,ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΝΧΟ ΧΡΥΣΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΥΚΑΣΟΥ,, ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΩΝ ΔΕΡΜΑΤΩΝ ΚΡΙΑΡΙΩΝ,, ΒΑΖΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ,, ΚΑΙ
    ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΚΟΛΟΥΣΕ Ο ΧΡΥΣΟΣ.

    Ας  ΠΑΜΕ  ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ  ΠΕΡΣΕΑ!
    Μην μπορώντας να δεχτεί τον θρόνο του Άργους κάτω από αυτές τις συνθήκες, τον ανταλλάσσει «κοινή συναινέσει» με τον εξάδελφό του Μεγαπένθη, γιο του Προίτου, βασιλιά τηςΤίρυνθας.
    Έτσι ο Περσέας έγινε βασιλιάς της Τίρυνθας. Εκεί δημιούργησε την περίφημη για τα «Κυκλώπεια Τείχη» της πόλη Μυκήνες. Ονομάστηκε έτσι από την άκρη της σπαθοθήκης, που ονομαζόταν «μύκης».
    Ο Περσέας απόκτησε, με την Ανδρομέδα, εφτά παιδιά: τον Πέρση, τον Αλκαίο, τον Σθένελο, τον Έλειο, τον Γοργοφόνη και τον Ηλεκτρύωνα.(Επίσης,η εγκυκλοπαίδεια ΠΥΡΣΟΣ, τόμος Δ, σελ. 643, έκδοση 1929, αναφέρει τον Πέρση ως Περσέα, ο οποίος φέρεται και ως ο γενάρχης των Περσών, τον Έλειο ως Έλενο και ο υιός Γοργοφόνης αναφέρεται ως θυγατέρα Γοργοφόνη. Επίσης αναγράφεται ακόμη ένας υιός, ο Μήστωρ.)
    Από τον Περσέα, γιο του Δία, ξεκινά η περίφημη γενιά του Ηρακλή, γιου του Δία.
    Ο  ΜΗΣΤΩΡ,,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΛΥΛΟΓΟΥΜΕ  ΕΚΑΝΕ  ΤΗΝ ΙΠΠΟΘΟΗ,, ,,  ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ  ΤΟΝ ΤΑΦΙΟ, ΚΑΙ  ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ  ΤΟΝ ΠΤΕΡΕΛΑΟ  Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΚΑΙ 
    ΒΑΣΙΛΕΨΕ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ  ΟΜΗΡΙΚΟ  ΝΗΣΙ ΜΑΣ!!!

ΚΑΙ  ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΟΙΚΕΙ  ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΣΑΜΟ,,ΜΕ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ  ΤΟ ΒΑΘΥ,,,  ΟΠΟΥ  ΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ  
ΛΟΓΟ  ΤΗΣ  ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ  ΣΑΜΗΣ!!   ΟΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ  ΠΟΛΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ  ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΙΦΘΕΙ   ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ 
ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ,, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ  ΚΑΙ  Η ΛΑΙΛΑΨ,,, Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ  ΣΚΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΥ,,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ  ΚΑΠΟΙΟ  ΣΗΜΑΔΙ  ΥΠΑΡΞΗΣ    ΤΗΣ!  Κάποιο ίσως  πέτρινο  ομοίωμα!!?
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ  ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΚΥΛΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ,, ΤΟΝ ΑΡΓΟΣ, ΠΟΥ ΚΑΡΤΕΡΙΚΑ  ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ  ΛΕΕΙ Ο ΟΜΗΡΟΣ 
20 ΧΡΟΝΙΑ!    Από όλη αυτή την μπερδεμένη ιστορία μπορούν να βγουν αρκετοι  γρίφοι!!
Να δούμε ποιος τους λύνει όμως!!???


Τον Οδυσσέα το θείο με κόκκινο, σγουρό μαντί θυμούμαι,
διπλόφαρδο, ψηλά που το 'κλεινε χρυσό το κλειδωτήρι
με δυο θηλύκια, κι είχε απάνω του στολίδι σκαλισμένο'
σκύλος στα δυο του πόδια παρδαλό κρατούσε λαφομόσκι,
που όπως το δάγκανε, σπαρτάριζε᾿ κι όλοι θαμάζαν που ήταν
από χρυσάφι, κι όμως έβλεπες το σκύλο να το πνίγει,
και να ταράζει αυτό τα πόδια του, ζητώντας να γλιτώσει.
θυμούμαι εφόρειε κι ένα λιόφωτο χιτώνα στο κορμί του,
τη γυαλιστή τη φλούδα ως να 'βλεπες από ξερό κρομμύδι'
τόσο αγανός μαθές σου φάνταζε, να λάμπει σαν τον ήλιο.
και 
  1. Στα αρχαιολογικά μας λοιπόν έτσι για να ξεφεύγουμε και λίγο από την μπίχλα της καθημερινότητας και ας βάλουμε σαν αρχή μια προσπάθεια ένωσης όλων των πληροφοριών που έχουμε ώστε να φτάσουμε σε κάποια άκρη βάζοντας μακριά τοπικισμούς και ατομισμούς.
    Μη ξεχνάμε δε ότι μιλάμε για την ώρα πάντα υποθετικά.
    Τί ήταν οι Τάφιοι – Τηλεβόες? Μα προέλληνες, όχι τούρκοι βρε παιδιά και κατά που φαίνεται λιγότερο πειρατές από τους Κεφαλλήνες του Οδυσσέα. Δεν είναι και πολύ «εύηχο» αυτό έ?
    Ποιο κομμάτι της Κεφαλονιάς ήταν πιο πρόσφορο για κατοίκιση? Αναμφισβήτητα η Σάμη, άρα εκεί πρωτόκατσαν γιατί δεν ήταν και βλάκες και φυσιολογικά δεν είχαν κανένα λόγο να φύγουν όσο «έλεγχαν» το διαμετακομιστικό εμπόριο του Ιονίου και είχαν το κάμπο και το ασφαλές λιμάνι της Σάμης δικό τους.
    Προφανώς από κάποια κατάσταση ζορίστηκαν και αυτό θα ήταν η έλευση του Κέφαλλου στην περιοχή. Τώρα το Σάμος σημαίνει ύψωμα- βουνό κοντά στη θάλασσα όπως και το όνομα Συρία εκ του Φοινικικού «Σαμ». Οι Φοίνικες είχαν αναμειχθεί σχεδόν ειρηνικά την εποχή εκείνη με τους λαούς της Μεσογείου ελέγχοντας το εμπόριο χωρίς να είναι κατά βάση πειρατές, πράγμα που φαίνεται από την μορφή των πλοίων τους.
    Κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει είναι το χρώμα των πλοίων του Οδυσσέα που είναι το ίδιο με το χρώμα των πλοίων των μετέπειτα Σαμίων του Αιγαίου.
    Η θέση της Ομηρικής Ιθάκης πάντα υπήρξε «ελεγχόμενη» γιατί μέχρι και την πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους ποτέ από όσα τουλάχιστον εγώ γνωρίζω δεν αποδόθηκε σε συγκεκριμένο νησί.
    Τα ιστορικά έγγραφα του Βυζαντίου βασιζόμενα στην επιτομή του Ερμόλαου (περίοδος Ιουστινιανού) που είχε πληροφορίες από Ηρόδοτο, Πολύβιο, Εκαταίο, Παυσανία δεν δίνουν σαφή εικόνα θέσης.
    Η δε Λευκάδα σαν Ιθάκη από αυτά τα έγραφα έχει αρχή και όχι από το λαμόγιο τον Δαίπερφιλ.
    Αν κάποιος τα αμφισβητεί αυτά δεν έχει παρά να κάνει διάλογο ώστε να ξεπεραστούν αρχικές διαφορές μέσα από τοποθετήσεις όσων έχουν τεκμηριωμένες κατά το δυνατόν γνώσεις.
    Δεν είναι πιστεύω χρήσιμο να μη λαμβάνεται το στοιχείο της υπόθεσης όταν αναφερόμαστε στην Ομηρική Ιθάκη και να βρίσκουμε μέχρι και χιλιομετρικές αποστάσεις ακόμα όπως στο άρθρο «Τα ΕΥΡΗΜΑΤΑ της βόρειας ΙΘΑΚΗΣ, κλπ ». Τώρα για τον τάφο του Οδυσσέα στα Τζαννάτα, μεγαλοπρεπής τάφος μεν αλλά έχει τόση ακρίβεια «ιδιοκτησίας» όσο ο τάφος του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες.
    Και αν θέλετε μερικοί να μεταφέρουμε όλο το βασίλειο του Οδυσσέα στο Αιγαίο, η Δήλος κάποτε λεγότανε Αστερία αλλά και Ζάκυνθος, εύκολο και αυτό λοιπόν!
    Λίγη προσοχή γιατί στο τέλος να αεροβατούμε μας βλέπω…
    Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές αλλά όταν εκφράζονται μέσα σε κάποιο μέτρο υπόθεσης και έρευνας είναι χρησιμότερες νομίζω.

    Σπ. Ρόκκος
  2. ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΡΗ!!, μετα την δική μου
  3. (Δεν σας προλαβαινω  να σας απαντάω  στα σχολιάκια,,αλλά μην πτοείστε  τα λαμβάνω υπόψην μου,,
  4. και  το πολυ -πολυ να αναθέσω  στον Αβράμη να σας καλιτεχνίσει  χαχα)
  5. ΑΡΗς
  6. Καλά φίλε Σπύρο δεν πιάνεσαι! Εκειό το Σαμ (Σάμη) δηλαδή Συρία είναι όλα τα λεφτά! Να γδώ Σαμικό με μαντήλα, ζωσμένο πυρομαχικά και να πεθάνω! Χουά χα χα χα χα χα χα χα σε σχολιασμος Σπύρου Ροκκου, για την Ομηρικη Σαμη

1 σχόλιο:

  1. Καλά φίλε Σπύρο δεν πιάνεσαι! Εκειό το Σαμ (Σάμη) δηλαδή Συρία είναι όλα τα λεφτά!
    Να γδώ Σαμικό με μαντήλα, ζωσμένο πυρομαχικά και να πεθάνω!

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή