Τα λάθη «περαίωσαν» την περαίωση Το υπουργείο Οικονομικών με νέα εγκύκλιο διευκρίνισε ότι όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση δεν κινδυνεύουν με πρόστιμα ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ | Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010
Στις προηγούμενες περαιώσεις που είχαν εφαρμοστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ, οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών έστελναν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι όσοι δεν ακολουθούσαν την περαίωση αμέσως μόλις έληγε η προθεσμία ένταξης σε αυτή θα βρίσκονταν στο στόχαστρο των φοροελεγκτών με κίνδυνο να τους επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα. Τώρα, δύο ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να ρίξει τους τόνους και το κυριότερο να μην «τρομάξει» τους φορολογούμενους που έχουν λάβει εκκαθαριστικά περαίωσης και δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή.
Αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ότι «οποιοσδήποτε φορολογούμενος παραλαμβάνει εκκαθαριστικό σημείωμααλλά δεν επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να το αγνοήσει χωρίς καμία επίπτωση». Επίσης, διευκρινίζει ότι «η επιλογή του φορολογούμενου να μην υπαχθεί στην περαίωσηδεν επιφέρει καμία ειδική δυσμενή συνέπεια και δεν αποτελεί κριτήριο για τη στόχευση μελλοντικών ελέγχων» .
Οι δύο αυτές προτάσεις, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς, αποδυναμώνουν την περαίωση καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η επιτυχία του μέτρου αυτού βασίζεται στην «πίεση» που ασκείται από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις ότι όσοι δεν ενταχθούν στην περαίωση θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο και θα τους επιβληθούν υπέρογκα πρόστιμα.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «η υπαγωγή στις ρυθμίσεις για την εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών (σ.σ.:περαίωση) είναι απολύτως προαιρετική και παρέχεται ως δυνητική επιλογή σε οποιονδήποτε επιθυμεί να την αξιοποιήσει για το κλείσιμο ανέλεγκτων χρήσεων».
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τα εκκαθαριστικά σημειώματα αποστέλλονται σε όλους τους φορολογούμενους εφόσον στο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται να έχουν ανέλεγκτες χρήσεις την περίοδο 2000-2009 κατά τη διάρκεια των οποίων για τις φορολογικές αρχές θεωρούνταν οικονομικά ενεργοί. Η υπαγωγή του φορολογούμενου στις ρυθμίσεις εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών σημαίνει φορολογικό κλείσιμο των χρήσεων που θα επιλέξει να περαιώσει, για τις οποίες δεν χρειάζεται να ελεγχθεί στο μέλλον. Οποιοσδήποτε φορολογούμενος δεν συμφωνεί με τα δεδομένα του εκκαθαριστικού σημειώματος που θα παραλάβει ή διαπιστώνει λάθη, μπορεί να απευθυνθεί στην αρμόδια ΔΟΥ για επανέλεγχο των στοιχείων πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε καταβολής. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι που παραλαμβάνουν εκκαθαριστικό που θεωρούν ότι με κανέναν τρόπο δεν θα έπρεπε να απευθύνεται σε αυτούς- π.χ. δεν είχαν ασκήσει ποτέ ελεύθερο επάγγελμα, επιτήδευμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα- μπορούν να το αγνοήσουν.
Η υπαγωγή στη ρύθμιση ξεκινάει αυτόματα εφόσον ο φορολογούμενος αποδεχτεί τα ποσά που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό- ή όπως αυτά τροποποιηθούν από την αρμόδια ΔΟΥ εφόσον ο ίδιος ο φορολογούμενος έχει απευθυνθεί έχοντας εντοπίσει λάθη- και ξεκινήσει τη διαδικασία εξόφλησης.
Οπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, «εφόσον όλοι οι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και ασκoύντες επιχειρηματική δραστηριότητα θα παραλάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα δεν στοιχειοθετείται η πληροφορία ότι όσοι δεν υπαχθούν θα έχουν άμεσες επιπτώσεις ή θα δεχτούν άμεσα ελέγχους...Η συμμετοχή ή μη στην περαίωση δεν αλλάζει την αντικειμενικότητα των ελέγχων. Είναι επίσης προφανές ότι όσοι έχουν κλείσει ανέλεγκτες χρήσεις στο πλαίσιο της εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών δεν ξαναελέγχονται ».
Ηλεκτρονική διόρθωση από τις 10 Νοεμβρίου
Η δη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταγραφεί ειδικές περιπτώσεις όπου οι φορολογούμενοι δηλώνουν άγνοια περί της ύπαρξης φορολογικών εκκρεμοτήτων και κατ΄ επέκταση αμφισβητούν την ορθότητα του εκκαθαριστικού. Συνήθεις είναι οι περιπτώσεις θανάτου που δεν έχουν δηλωθεί από τους συγγενείς καθώς και θανάτου που έχει δηλωθεί αλλά δεν έχει γίνει αποποίηση από τους κληρονόμους. Διευκρινίζεται ότι το μηχανογραφικό σύστημα έχει ήδη εξαιρέσει 1.697 φορολογουμένους που αντιστοιχούν σε 2.798
χρήσεις, λόγω απενεργοποιημένου ΑΦΜ ή αποβιωσάντων χωρίς κληρονόμο. Επίσης συνήθεις είναι και οι περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες δεν λειτουργούν αλλά ουδέποτε έγινε διακοπή εργασιών και κλείσιμο βιβλίων στη ΔΟΥ καθώς και επιχειρήσεων που, παρ΄ ότι έκαναν διακοπή εργασιών, δεν έχουν ελεγχθεί από την Εφορία και το δικαίωμα δεν έχει παραγραφεί. Ολες αυτές οι περιπτώσεις θεωρούνται φορολογικά ενεργείς και το μηχανογραφικό σύστημα εκδίδει εκκαθαριστικό σημείωμα για όσες από τις υπαγόμενες στην περαίωση χρήσεις είναι ανέλεγκτες. Κάθε ένσταση ή αμφισβήτηση μπορεί να διευθετηθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ με την προσκόμιση των αναγκαίων αποδεικτικών.
Το υπουργείο Οικονομικών δικαιολογεί την ύπαρξη των λαθών στο γεγονός ότι πρώτη φορά η ολοκλήρωση της διαδικασίας της περαίωσης γίνεται με τρόπο αυτοματοποιημένο μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων. Για τον λόγο αυτόν η ΓΓΠΣ θα αποστείλει ειδικό λογισμικό στις εφορίες, παρέχοντας τη δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής διόρθωσης τυχόν λαθών και έκδοσης νέων εκκαθαριστικών, από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες που θέλουν να υπαχθούν στην περαίωση μπορούν να απευθύνονται στις ΔΟΥ για οποιαδήποτε ένσταση και επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν.
Οι φορολογούμενοι που είναι πιστοποιημένοι χρήστες του ΤΑΧΙS, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, θα έχουν τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» το σημείωμα της περαίωσής τους στη διεύθυνση:
https://www.gsis.gr/taxisnet/per2010/index.jsp
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου