Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ!!!!! ΠΕΡΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ


Ηφαίστειο Θήρας και Μινωικός πολιτισμός

Λέγεται και γράφεται πολύ τις τελευταίες μέρες -ακόμη και από σπουδασμένους και υποψιασμένους- ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας το 1600 π. Χ. αφάνισε τον Μινωικό -κάποιοι γράφουν και το Μυκηναϊκό- πολιτισμό.
Επαναλαμβάνεται έτσι μια -αστήρικτη και αναπόδεικτη- θεωρία του 1940.
Έχουν περάσει πολλές δεκαετίες, η θεωρία αυτή αμφισβητήθηκε και σήμερα έχει...
απορριφθεί, μετά από πολλές ανακαλύψεις -πρώτα απ όλα στην ίδια τη Σαντορίνη.
Έχει αποδειχθεί ότι ο μόνος πολιτισμός, που κυριολεκτικά σκεπάστηκε από η τέφρα του ηφαιστείου ήταν ο Θηραϊκός (ΜΚ ΙΙΙΒ-ΥΚ ΙΑ) πολιτισμός (Ακρωτήρι). Αντίθετα, μετά την έκρηξη, ο Μινωικός πολιτισμός γνώρισε για 1,5 αιώνα τη μεγίστη ακμή του.
Και ο Μυκηναϊκός αμέσως μετά, από το 1450 και ύστερα γνώρισε επίσης τη μέγιστη ακμή του μέχρι το 1200 περίπου!
Επίσης μια άλλη αναπόδεικτη θεωρία, εκείνη για το "μεγάλο μινωικό τσουνάμι", που προκλήθηκε από το σεισμό που προκάλεσε η έκρηξη, προβάλλεται επίσης από πολλούς, χωρίς να έχουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο!
Οι ελαφρόπετρες που βρέθηκαν σε αρχαιολογικά στρώματα από την παράλια Γουβων μέχρι τη Σητεία είναι μεταφερμενες από τα βόρεια κύματα που λυσσομανουν σχεδόν κάθε χειμώνα, όπως όλοι έχομε διαπιστώσει!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ :
‎29-1-2012. Μιλώντας στον Τeam Fm o αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμης Λέκκας χαρακτήρισε φυσιολογική τη σεισμική δραστηριότητα, εκφράζοντας την άποψη ότι η σεισμική ακολουθία εκτονώνεται. Θεωρεί, δε, τη δεύτερη κατά σειρά σεισμική δόνηση, ως μετασεισμό. ινός) σεισμός ήταν ένας ισχυρός σεισμός, αλλά ακολουθήθηκε αμέσως από πολλούς μετασεισμούς, κάτι που σημαίνει ότι είχαμε τον κύριο σεισμό και η σεισμική ακολουθία εκτονώνεται. Βέβαια σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε έναν παραπλήσιο σεισμό αλλά αυτός επειδή έγινε στον ίδιο εστιακό χώρο με το ίδιο βάθος, θεωρείται μετασεισμός του πρώτου σεισμού. Και αυτός ο σεισμός ακολουθήθηκε από μια πληθώρα μετασεισμών, και αυτό μας λέει ότι πραγματικά έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση που σταδιακά εκτονώνεται».

Είναι, όπως είπε ο ίδιος, πολύ μικρές οι πιθανότητες να έχουμε σύντομα έναν σεισμό του ίδιου μεγέθους αλλά και αν ακόμα γίνει αυτό, δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αφού το επίκεντρο είναι μακριά και το βάθος μεγάλο.

Ο κ. Λέκκας αρνείται επίσης τους ισχυρισμούς ότι οι σεισμοί συνδέονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

«Δεν ισχύει ότι το ηφαίστειο επηρεάζει τη σεισμική δραστηριότητα, αφού οι δυο σεισμοί έγιναν σε ένα εντελώς διαφορετικό γεωτεκτονικό περιβάλλον. Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι ένα άλλο κομμάτι, συνεπώς είναι μηδενική η συσχέτιση».

Ο ίδιος εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζοντας μάλιστα πως η σεισμική δραστηριότητα θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον 4 με 5 φορές το χρόνο σε διάφορα σημεία της χώρας, γιατί έτσι εκτονώνεται με τον πιο καλό τρόπο η σεισμική ενέργεια που συσσωρεύεται στον ελλαδικό χώρο.



«Εξελίσσεται θετικά η κατάσταση, προσωπικά δεν ανησύχησα, διότι ο χθεσινός (σ.σ.προχθεσ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου