Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

ΜΗΝΙΕΣ ( ΜΙΝΥΈΣ) ,,ΤΥΧΑΙΟ?


Μινύες, ένα όνομα θρύλος, το όνομα ενός λαού δια τον oποίον ελάχιστα γνωρίζουμε, αν και οι ίδιοι μας άφησαν ακριβή κληρονομιά, πολλά από τα επιτεύγματα τους. Κανείς όμως, από τους αρχαίους ήδη χρόνους, δεν ήτο εις θέσιν να απαντήσει ασφαλώς στα ερωτήματα περί της καταγωγής των και περί της αρχικής των κοιτίδας...Κανείς ; ...Αυτό βέβαια είναι κάτι πολύ πρόσκαιρο ως σκέψη και κάτι σχετικό διότι όλα μαρτυρούν ότι οι Μινύες είναι ένα Ελληνικό φύλο το οποίο όπως και τα άλλα Ελληνικά φύλα, διαβίωσε, λειτούργησε και έζησε με τον ίδιο τρόπο και με τα ίδια ιδανικά όπως και τα υπόλοιπα .
Τοιχογραφίες από το Ανάκτορον του Βοιωτικού Ορχομενού  Μινύες, ένα όνομα θρύλος, το όνομα ενός λαού δια τον oποίον ελάχιστα γνωρίζο...
ELLINONDIKTYO.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ Φ







 
Ο Κέφαλος μετά τον θάνατο της γυναίκας του, για τον οποίο κατηγορήθηκε και εξορίστηκε από τους Αθηναίους και πήγε στην Θήβα. Αργότερα  εξεστράτευσε μαζί με τον Αμφιτρύωνα [πατέρας του Ηρακλή, βρισκόμενος και αυτός σε εξορία στην Θήβα για την δολοφονία του Ηλεκτρύωνα, θείου του, βασιλιά της Μυκήνης και γιο του Πρωτέα], εναντίον των Ταφίων  Τηλεβόων], κοντά στην Κεφαλλονιά,  και το νησί πήρε από αυτόν το όνομά του. Μαζί είχε και τον γιο του Αρκίσιο, που είχε αποκτήσει από την Πρόκριδα. Εκεί εγκαταστάθηκε και παντρεύτηκε την Κλυμένη, κόρη του Μινύα.




ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΑΥΤΕΣ(ΟΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ),ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ''ΜΗΝΙΕ'Σ''...ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ Η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ,ΑΛΛΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΥΧΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ:

TA ΔΥΟ ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΤΗ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΑΝ ΟΙ 
ΛΑΞΕΥΣΕΙΣ ΠΕΤΡΑΣ-ΣΕ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ- ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΜΟΥ,ΤΙΣ ΜΗΝΙΕΣ.

ΜΙΝΥ'ΕΣ

Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν μόνο τα γνωστά φύλα των Αχαιών, Ιώνων και Αιολέων.

Στα αχανή ριζώματα του δένδρου των Ελλήνων υπήρξαν και άλλα φύλα λιγότερα γνωστά μέχρι σήμερα όπως οι ΜΙΝΥΕΣ που αναφέρονται σε ένα από τα αρχαιότερα διασωθέντα και γνωστά αρχαία κείμενα, τα Αργοναυτικά.

Οι Μινύες ήταν προϊστορικό ελληνικό έθνος που κατοικούσε στη Βοιωτία και μάλιστα στον Ορχομενό της Βοιωτίας σε αντιδιαστολή με τον Ορχομενό της Θεσσαλίας, όπως διαφαίνεται να συμφωνούν οι: Όμηρος (Ιλιάδα Β΄511 και Οδύσσεια ια΄ 284), Ησίοδος (αποσπάσματα 144), Πίνδαρος (Ολ. ΧΙV), και Θουκυδίδης (IV 76). Επιπρόσθετα σημειώνει ο Στράβων ότι αυτοί οι Μινύες της Βοιωτίας διέφεραν από εκείνους της Θεσσαλίας, (ΙΧ 2, 3, 40).Γενάρχης και επώνυμος ήρωας των Μινύων, όπως επίσης σημειώνει ο Παυσανίας (ΙΧ 37, 7), ήταν ο Μινύας του οποίου τον τάφο (θησαυρό) είχε δει και αυτός ο ίδιος. Επιπρόσθετα όπως σημειώνει και ο Απολλώνιος ο Ρόδιος ο γενάρχης Μινύας καταγόταν από την Ιωλκό της Θεσσαλίας ("την γαρ Ιωλκόν Μινύαι ώκουν, ώς φησι Σιμωνίδης εν Συμμίκτοις"). Ίσως αυτή η Ιωλκός να πρόκειται για την "Μινύα πόλις Θετταλίας, ή πρότερον Αλμωνίας" (που αναφέρει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης)

.Ενδεχομένως, η ονομασία "Μινύες " σχετίζεται ετυμολογικά με τις λέξεις "Μάγνητες", "Μύγδονες " και Μακεδόνες. Δηλ. Μινύες > Μι(γ)νύες > Μύγνυ(τ)ες > Μάγνητες Λαός της Θεσσαλίας (Ιωλκός) και της Βοιωτίας (Ορχομενός) κατά την Μυκηναϊκή Εποχή (2η χιλιετηρίδα π.Χ.) Ο Όμηρος τόσο στην Ιλιάδα όσο και στην Οδύσσεια, επονομάζει τον Ορχομενό Μινύειον, για να τον διακρίνει από τον Ορχομενό της Αρκαδίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου