Σχολιασμός στο βιβλίο του Μάκη Μεταξά στο απόσπασμα για πιθανή ομοιότητα των βουνών της Ιθάκης.
… «Ημείς εξ Ιθάκης υπονηίου ειλήλουθμεν.»… (γλωσσοδέτης είναι η τελευταία λέξη χα χα χα)
… «Ημείς εξ Ιθάκης υπονηίου ειλήλουθμεν.»… (γλωσσοδέτης είναι η τελευταία λέξη χα χα χα)
Η Ιθάκη έχει δύο βουνά ακολουθώντας πάντα την Οδύσσεια. Το Νήιον και το Νήριτον.
Και μάλλιστα ο πατριώτης μας καθηγητής Π Λορεντζάτος έχει καταλήξει ότι το Νήιον είναι συνέχεια του Νηρίτου. Άποψή του βέβαια άσχετα αν είναι σωστή, ή όχι.
Ο Στράβωνας έχει μπερδέψει τα πράγματα με αυτά που διάβαζε και το λέει και ο ίδιος ότι δηλαδή ο Όμηρος μάλλον δε γνώριζε τη γεωγραφία της περιοχής Ιθάκης.
Άρα γιατί να ασχολούμαστε με το τι έγραψε ο Στράβωνας?
Ένα μόνο συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε, ότι δε γνώρισε την Ομηρική Ιθάκη.
Ο Στράβωνας είναι γεννημένος λίγο πριν το Χριστό, η Οδύσσεια έχει γραφτεί 700 περίπου χρόνια νωρίτερα και έχει καθαρογραφτεί 250 χρόνια μετά αν δε κάνω λάθος.
Αυτοί που την καθαρόγραψαν δεν έβλεπαν ότι γράφουνε βλακείες? Που ήταν η Ιθάκη στις Μπαχάμες?? Έτσι κάνανε από Πελοπόννησο και τη βλέπανε…
Το ερώτημα που δημιουργείται είναι αφού ο Στράβωνας εσπούδασε εν μέρει στη Ρώμη, η Οδύσσεια από την άλλη ήτανε αλφαβητάρι της εποχής, περνώντας από Ιόνιο να πάει στη πατρίδα του δε πέρασε από Θιακοκεφαλλονιά να δει την Ιθάκη?
Η πιθανότητα που παίζει είναι ότι κάτι έχει μεσολαβήσει μέσα σε αυτά τα 300 – 400 χρόνια και δε μπόρεσε τελικά να την βρει.
Φαίνεται λίγο παράξενο, όμως είναι μια σοβαρή πιθανότητα.
Άποψή μου είναι ότι η Οδύσσεια στα Ελληνικά τουλάχιστο γεωγραφικά σημεία είναι ακριβέστατη. Για πιο μακριά φυσικό είναι να θέλει αποκωδικοποιητή.
Λες οι τότε αρχαίοι να μην είχαν διερωτηθεί που στο καλό (από τους οξφορδικούς το κόλλησα αυτό), ήταν η πατρίδα του Οδυσσέα?
Μη παίζουμε λοιπόν τη κολοκυθιά δηλαδή τα μισά σωστά είναι, αλλά τα άλλα μισά δε μας βγαίνουνε και είναι λάθος.
Κάπου να κάτσει η μπίλια που λένε για να συνεννοηθούμε. Χα χα χα χα
ΠΟΡΟΣΝΙΟΥΣ!
ΕΓΩ ΘΑ ΤΟΝΙΣΩ ΑΠΛΩΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ,, ΟΤΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ,, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΨΑΞΙΜΑΤΟΣ,, ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ, ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ,ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΟΜΗΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ!!!
ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΤΙΜΗΘΕΙ ΩΣ ΕΠΡΕΠΕ!!
Συμφωνώ με όσα γράφεις φίλε Poros και την δική μου εκτίμηση όσο αφορά τις προσπάθειες στην αρχαιολογική έρευνα στη περιοχή προς τον κ. Μεταξά την έχω διατυπώσει σε προηγούμενα σχόλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά απόψεις γράφουμε πάνω σε εκτιμήσεις που έχουμε κάνει πάνω στο θέμα της Ομηρικής Ιθάκης.
Αν δεν υπάρχει διάλογος, και αντίλογος όταν πρέπει πως θα υπάρξει πρόοδος?
Δεν έχω τίποτα με τον κ. Μεταξά κάθε άλλο, αλλά κανείς δεν είναι “Θεός”.
Έχει γράψει ένα βιβλίο, είχε το θάρρος να εκθέσει δημόσια τη γνώμη του και τις θέσεις του επί του θέματος και μπράβο του.
Πιστεύω ότι δεν έχει πρόβλημα να ακούσει οποιαδήποτε συμφωνία, αμφιβολία, ή διαφωνία πάνω στο θέμα αυτό.
Προσωπικά αν είχα εκτεθεί με αυτό τον τρόπο και εγώ, θα με ευχαριστούσε αφάνταστα οποιαδήποτε γνώμη.
Παρ΄ όλα αυτά εάν δημιουργώ οποιοδήποτε πρόβλημα ζητάω συγνώμη και δεν ξανασχολιάζω επί του βιβλίου του.
Όπως λένε οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και όταν πρόκειται για Ομηριστές έχω πάντα μια συμπάθεια γιατί συνήθως είναι άτομα με λεπτά ενδιαφέροντα και πολιτισμό.
aris
ΑπάντησηΔιαγραφήMakis Metaxas Αγαπητοί μου φίλοι Γιώργο Σάκη, Καπετάνιε, Πρόννοιε, Αβράμη, Κάτε και Άρη θέλω να ξέρετε πως παρακολουθώ πάντοτε με ενδιαφέρον και εκτίμηση τα όσα κατά καιρούς γράφετε για το ζήτημα της Ομηρικής Ιθάκης.Ο λόγος που δεν παρεμβαίνω στις συζητήσεις σας έχει να κάνει με τον πολύ λίγο χρόνο που έχω στην διάθεσή μου μου για να ανταποκριθώ σε μια συζήτηση μέσω του F/B που εάν κάνω το λάθος και την ξεκινήσω ποτέ δεν θα ξέρω πότε θα τελειώσει.Εάν ποτέ βρω το χρόνο με πολύ χαρά θα βρεθώ στην παρέα σας.!