Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΙΘΑΚΗΣΙΑΚΑ -Αλαλκομενές ερείπια μιας αρχαίας Ακρόπολης!


ΜΙΑ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ  ΤΟΝ  ΚΑΛΟ  ΦΙΛΟ  ΤΟΥ  ΦΙΛΟΥ  ΜΑς ΑΡΙς  ,,ΣΠΥΡΟ!!
Το όνομα Αλαλκομενές. (ΚΑΙ  ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ)
Οδυσσεύς ο Αλαλκομενεύς. (Κατά τας παραδόσεις).
Οδυσσέας ο Αλαλκομένιος λοιπόν και Ελληνικότατα Οδυσσέας ο Καστρινός.
Το Αλαλκομένιος (Ελληνικοποιημένα Αραβικά), σημαίνει Καστρινός στα Ελληνικά.
Στη πόλη Αλαλκομενές γεννήθηκε κατά τη παράδοση ο Οδυσσέας γι΄αυτό και αποκαλείτο και Αλαλκομένιος.
Και έψαξαν λοιπόν οι διάφοροι και βρήκαν το τόπο της πόλης των Αλαλκομενών κάπου στη Θήβα (μόνο το μαιευτήριο δεν βρήκαν) και πιθανόν μια άλλη πόλη στον Αετό της Ιθάκης αλλά μετέφεραν και την ημερομηνία γεννήσεως γιατί είναι κατά 400 χρόνια νεότερη του Οδυσσέα.

Να πάρουμε λοιπόν μια τελείως διαφορετική  ανάλυση:
Ας μη ξεκινήσουμε  με που ήταν η πόλη Αλαλκομενές, αλλά τι σημαίνει η λέξη Αλαλκομενές.
Η λέξη λοιπόν Αλαλκομενές είναι «Ελληνοποίηση»  της Φοινικοαραβικής λέξης Αλ  Αλκομενές.
Το Αλ είναι το συνηθισμένο Φ.Α.άρθρο (και Ελ ενίοτε)  όπως η λέξη Αλ – Γέρι (Αλγέρι).
Η λέξη που συνοδεύει το άρθρο Αλ έχει Φοινικική ρίζα από το «Αλκαλά» που σημαίνει φρούριο, οχυρό  από την οποία και το γνωστό Αλκαζάρ (Αλκάσαρ).
Άρα λοιπόν πάμε σε οποιαδήποτε πόλη που περιστοιχίζεται από φρούριο.
Και φτάνουμε έτσι στις αρχαίες Αλαλκομενές της Βοιωτίας κοντά στη Κωπαΐδα σε ένα ψηλό λόφο περιτριγυρισμένο από αρχαίο φρούριο.
Και τι ήταν στη περιοχή? Φοινικική αποικία και ο Κάδμος Φοίνικας.
Και δε σταματάμε εκεί, Αλαλκομενές ΒΔ της Ελασσόνας, Αλαλκομενές στην Ιλλυρία (Στ. Βυζάντιος).
Αλαλκομενές και στη Θιακοκεφαλονιά  αφού ήδη υπάρχει η πόλη Σάμος Φοινικικής προέλευσης.
Θιακοκεφαλλονίτης και με τη βούλα λοιπόν ο Οδυσσέας και όχι Θηβαίος.
Εδώ τώρα ψάχνουμε που έχει πολυγωνικά τείχη και ποια θα μπορούσαν να υποστηρίζουν πόλη εσωτερικά, αντικείμενο καθαρά αρχαιολόγων βέβαια.
Υπάρχει και η μαρτυρία του Στράβωνα ότι οι Θιακοκεφαλλονίτικες Αλαλκομενές ήταν πάνω στην Αστερίδα μεταξύ σημερινής Ιθάκης και Κεφαλονιάς.
Κάπως δύσκολο βέβαια γιατί χρειάζονται και αρχαία τείχη, ή κάποιο είδος αρχαίας οχύρωσης.
Υπάρχει όμως η πληροφορία του οχυρωμένου νησιού που άγνωστο πως την έχει ο Στράβωνας και εγώ σαν Ασσιώτης θα υποστηρίξω φυσικά  το νησί αρχαίο φρούριο της Άσσου Εννετικό μεν που έχει στα θεμέλια του πολυγωνική τοιχοποιία δε.
Τι λέω εγώ είναι άσχετο βέβαια, τι θα πουν οι αρχαιολόγοι άμα ψάξουν τα αρχαία τείχη της Θιακοκεφαλονιάς έχει σημασία.

Υ.Γ.
Φέρτο από δω, φέρτο από εκεί Θιακοκεφαλλονίτη με έκαμε ο φίλος ο aris.
Και από κούνημα πάει σύννεφο. Το μεσημέρι έκανε έναν επιφανειακό πατημένο τρισιμησάρι 500 μέτρα ΒΔ και γκρέμισε κάτι βράχους από τη Βόρεια πλευρά, αλλά αντέχουμε.
Εδώ ο Οδυσσέας άντεξε τόσα χρόνια τη Πηνελόπη!
Χα χα χα χα.
ΚΑΙ  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΤΑΤΗ  GOΟGLE ΠΟΥ ΤΑΞΕΡΕΙ ΟΛΑ!
Αλαλκομενές Share Tweet Pin it Email Πηγαίνοντας προς το λιμάνι του Πισαετού πάνω στο λόφο θα δείτε ερείπια μιας αρχαίας Ακρόπολης. Η επιγραφή αναφέρει ότι είναι η πόλη των Αλαλκομενών ωστόσο ο Σλήμαν είχε υποστηρίξει ότι πρόκειται για το παλάτι του Οδυσσέα. Η ταυτότητά της που μπορεί να είναι ότι πρόκειται για μια μετά Οδυσσειακή πόλη, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ΄ αλλά είναι σίγουρα μια αρχαία Ακρόπολη με εξαιρετική θέα. Τα αρχαία νομίσματα που βρέθηκαν εδώ με τις κεφαλές του Οδυσσέα και της Αθηνάς εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείου στο Βαθύ. - Copyright © wondergreece.gr

Οι Αλαλκομενές στον Πίσω Αετό της νότιας Ιθάκης, είναι μία από τις σημαντικότερες αρχαίες εγκαταστάσεις του νησιού. Άλλοι θεωρούν ότι η πόλη υπήρχε από την εποχή του Οδυσσέα και άλλοι πως είναι μεταγενέστερη.
Κτίσθηκε δηλαδή τον 8ο π.Χ. αιώνα. Η ύπαρξη της πόλης Αλαλκομενές αναφέρεται από τον Πλούταρχο και τον Στράβωνα. Κατά πολλούς συγγραφείς το όνομα τις πόλης οφείλεται στο ότι ο Οδυσσέας γεννήθηκε στις Αλαλκομενές της Βοιωτίας και έδωσε το όνομα της γενέτειράς του σ’ αυτή την πόλη της Ιθάκης.
Από την αρχαία πόλη διατηρούνται τμήματα της οχύρωσης των κλασικών και των ελληνιστικών χρόνων, θεμέλια του ιερού του Απόλλωνα, πύργος και εικαστικά κατάλοιπα που χρονολογούνται από την προϊστορική έως και τη ρωμαϊκή περίοδο. Αποκαλύπτεται η εντυπωσιακή οχύρωση που περιβάλλει την κορυφή και τις ανατολικές πλαγιές του λόφου, όπου βρίσκονται τα ερείπια της πόλης και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.


Πηγή: ΛΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Φωτογραφίες

6 σχόλια:

  1. Ωραία!
    Αν ισχύει η ονομασία Αλαλκομενεύς για τον Οδυσσέα τότε η Ιθάκη παλιά πιο παλιά από τον Οδυσσέα, ή τον προπάππου του λεγόταν Αλ Αλκομεναί, ή κάπως έτσι και ήταν ίσως εμπορικός σταθμός των Φοινίκων, ή των Ταφίων – Τηλεβόων οχυρωμένος πειρατικός ναύσταθμος και τον έβλεπαν οι πρώτοι και τον έλεγαν Φοινικικά με αυτή τη λέξη.
    Καλά τα έβγαλα, ή τα μπέρδεψα?
    Δηλαδή γεια σου φίλε Αβραάμ Αλαλκομένιε!! χα χα χα χα.

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΟΙΤΑ ,,ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΨΑΞΙΜΟ ΑΥΤΗ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΣΠΥΡΟΥ,,ΕΓΩ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΓΡΑΨΑ,,ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ! ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ,, ΛΑΕΡΤΙΑΔΗ ΤΟΝ ΓΡΑΦΕΙ Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ,, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΔΕΝ ΤΑ ΗΞΕΡΑ! ΟΠΩς ΚΑΙ ΝΑ "ΧΕΙ ΕΜΕΙς ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΔΡΑΚΑΙΝΑΣ,, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΟΙΚΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΤΖΑΝΝΑΤΑ,, ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ! ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ,, ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΑΡΑΓΑΔΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,,ΣΑΝ ΝΑ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΜΠΑΤΑΡΕΙ,, ΟΠΟΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΜΙΑ ΠΕΤΑΞΙΑ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!
    ΕΦΚΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ,, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩς ΤΟ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ (ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΑΛΛΟΥ) ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χα χα χα.
    Μου άρεσε αυτό με το τουμπαρισμένο παραγάδι!!
    Το πρώτο παραγάδι που έφτιασα μονάχος μου (100 αγκίστρια), έτσι επήγε άδοξα με τη πρώτη.
    Μας πέταξε το κύμα έξω σε μια παραλία, τώρα γιατί μη ψάχνεις παιδιά ήμασταν, τουμπάρισε και η βάρκα και το παραγάδι και στο τέλος το πέταξα.
    Αλλά εδώ με την Ιθάκη είναι διαφορετικά ένα- ένα παράμαλλο στο φελλό και ας το ξεμπλέξουμε σε 10 χρόνια.

    Χουά χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙς ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑ,,ΣΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΟς ΧΑΧΑΧΑΧΑ
    ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ..,, ΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΨΩ ΧΡΗΣΙΜΟΥΣ ΟΜΗΡΙΚΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΦΕΙς,, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΗΡΙΚΟ,, ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΣΑΚΗ,, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΦΚΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ,,ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΡΩ ΑΜΑ ΤΟ ΨΑΧΝΩ!!
    http://pronoikefalonias.blogspot.gr/2013/11/73-80.html

    24 Νοεμβρίου 2013 στις 7:00 μ.μ. ·


    Andreas Faeton Ktenas Θα πρότεινα να διαβάστεί το δίτομο έργο του Κώστα Δούκα Ιλιάδα και Οδύσσεια "Το Μεγάλο Μυστικό του Ομήρου" (εκδόσεις Ελεύθερη Σκέψη) με εκτενή έρευνα στα Ομηρικά Έπη,στην Ταυτότητα του Ομήρου και στην θέση της Ομηρικής Ιθάκης...Είναι περιεκτικό και πλούσιο σε στοιχεία επί των θεμάτων αυτών.
    13 Δεκεμβρίου 2013 στις 9:14 μ.μ. ·


    Ομηρική Ιθάκη Κατά καιρούς έχουν στα αλήθεια γραφτεί πάρα πολλά (ίσως περισσότερα από όσα αντέχει η ομηρική έρευνα), για το υπόψη θέμα, αλλά δυστυχώς δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Δεν έχει περάσει το θέμα μας δηλαδή, από την απλή (ή επιστημονική) επιχειρηματολογία, στ...Δείτε περισσότερα
    13 Δεκεμβρίου 2013 στις 1:10 π.μ.


    ΠΡΟΝΕΙΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΕΥΣ Δεν αμφισβητώ οτι η μετάφραση των Επων απο τον Κο Δούκα είναι άριστη.
    Τ συμπεράσματά του όμως.... ας μην τα σχολιάσω.
    13 Δεκεμβρίου 2013 στις 8:32 π.μ. · Δεν μου αρέσει · 3

    Γιαννης Ζερβος Η Νηρικος κατα πασα πιθανοτητα ηταν οπου τα κυκλωπεια τειχη ανωθεν του Κουταβου στο Αργοστολι
    12 Φεβρουαρίου στις 5:51 μ.μ.


    Νικόλαος Καμπάνης Συμφωνώ με τον Γιάννη !... Βλέπε ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ Η ΑΠΟΚΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ (Ν. Λιβαδάς Τουμασάτος) και το δικό μου: ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΕΙΕΣ.
    Χθες στις 12:44 π.μ. ·


    Ομηρική Ιθάκη Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας με σχόλια στις εδώ δημοσιεύσεις τμημάτων από το βιβλίο μου. Σεβαστές όλες οι απόψεις και όπως λέω πάντα, καλύτερα μια άποψη, έστω και λάθος, παρά να μην έχεις καθόλου απόψεις. Δυστυχώς δε δύναμαι να συμφωνήσω με τους παραπάνω φίλους, και πιστέψτε με, τα προαναφερθέντα βιβλία, είναι από τα πρώτα που μελέτησα. Όπως προείπα, δεν έχουν όμως αποδώσει καρπούς.



    Γιαννης Ζερβος Oi τρεις γιοι του Ταφιου εκτισαν τρεις πολεις,Ο μεν Ιθακος την Ιθακη, Ο Νηρικος την Νηρικο ο δε Πολυκτωρ μονο μια.. Βρυση! Την Καλλιρροο Κρηνη.Ο Λαεςρτης κυριευσε την Νηρικο και μεγαλωσε το Βασιλειο του..
    17 ώρες πριν · Μου αρέσει! · 1

    Γιαννης Ζερβος Ας αφησουμε την επιστημονικη επιχειρηματολογια,Δεν αξιζει φραγκο. Ο Η, Σλημαν οταν ανεκαλυπτε τις Μηκυνες πιστευε μονο στον Ομηρο,Τοτε που ο επιστημονικος κοσμος της Δυσης μιλουσε για φαντασιωσεις του Θειου Ομηρου, Μετα βρηκε την Καμμενη τροια (Εβδομο στρωμα)
    17 ώρες πριν · Δεν μου αρέσει · 2

    Γιαννης Ζερβος Η πιστευει καποιος τον Ομηρο η δεν το πιστευει.Οι Αγγλοσαξωνες δεν χανουν την ευκαιρια να αμφισβητουν το ιστορικο βαθος των Ελληνων.Και ξερουμε Ολοι, γιατι



    Γιαννης Ζερβος Ο Αρχηγετης της Γεωγραφιας Θειος Ομηρος περιγραφει την Ιθακη ως... "χθαμαλη πανυπερτατη εν αλι κειται προς Ζοφον, αι δε τανευθεν προς Ηω ΄,τ ηελιον τε.." Ποια νησια του βασιλειου βρισκονται ανατολικως της Λευκαδας;;;Η σημερινη χερσονησος της Παλικης καλυπτει απολυτα την Ομηρικη περιγραφη, Ισως ακομη αυτη η χερσονησος να ηταν ξεχωριστο νησι,(Το πιστευω των Αγγλων Γεωλογων)



    Ομηρική Ιθάκη Γενικότερα σωστά τοποθετήστε, ως απλός λάτρης της σοφίας του Ομήρου και της πατρίδας μας, μόνο που ο αναφερόμενος επίμαχος στίχος της περιγραφής, μας λέει για το βασίλειο της Ιθάκης και όχι για ένα μόνο νησί. Σας παραπέμπω ξανά, στη πρώτη μου σημείωση ¨Η καθοδήγηση των Φαιάκων¨.



    ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ το βασίλειο της Ιθάκης είναι δυτικότερα τω ν υπολοιπων (βασιλείων)
    12 ώρες πριν · Μου αρέσει! · 1

    Νικόλαος Καμπάνης Προσοχή, η Ιθάκη πρέπει να έχει σε κοντινή γειτνίαση το ΔΗΜΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ, ο οποίος με τη σειρά του καλύπτει τον κυρίως κορμό της Κεφαλονιάς. Και επειδή γνωρίζουμε ότι τα χρόνια της Οδύσσειας το σημερινό Θιάκι ονομαζόταν ΣΑΜΗ, απομένει - και από αυτήν την οδό επιχειρημάτων - η ΠΑΛΛΙΚΗ να είναι η ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ !



    ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ ΑΚΟΜΗ ΣΑς ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ,,ΒΑΛΘΗΚΕ ΝΑ ΣΑς ΧΩΡΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για κάποιους απαντά πολύ σωστά ο Γιώργος.
    Η Παλική δεν έχει καμία τύχη γιατί το μόνο επιχείρημα που ισχύει είναι το «Δυτικότερο νησί» πράγμα που διεκδικεί με περισσότερα επιχειρήματα το νησί της Άσσου και εκεί το χειμώνα ενώνονται πάνω από τη ξηρά οι δύο θάλασσες.
    Να και το κανάλι λοιπόν. Μόνο που δεν είναι κανάλι θάλασσας αλλά ξηράς.
    Τώρα για μερικούς θα έλεγα καλή η προσπάθεια αλλά είναι ακόμα στο Β – Γ μέχρι το Ω έστω το Φ – Χ υπάρχουν πολλές εκπλήξεις.

    Τι να κάμω είμαι και Θιακός και αποφάσισα να κάμω το διαιτητή.

    Χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το δικο μου σχολιο εχει να κάνει στο ότι συμφωνω στοην αποψη Σάκη,,οτι ο ποιητης ενοεί ότι από ολα τα γνωστά βασίλεια ,,αυτό της Ομηρικής Ιθάκης (που 'οπως τονιζεί και η αρχικη φώτο της ανάρτησης που πρόσθεσα ) ήταν νησιοτικό,, οπότε έτσι ξεφευγουμε από τον Δήμο ,,και πάμε στην περιφέρια, και το οποίο ήταν δυτικότερα των άλλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή