Εστάλη από Ορφέα Τζανετόπουλο
1. Νορβηγία και Σουηδία - Τα σνόουμομπίλ κάνουν ουρά για να ανοίξουν το δρόμο όπου είχαν κοπεί τα δέντρα ωστε να οριοθετηθούν τα σύνορα των δυο νορβηγικών χωρών.
2. Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία - Αυτός είναι ο έλεγχος διαβατηρίων στα διεθνή σύνορα μεταξύ των Απομακρυσμένων Περιοχών του Γιβραλτάρ και της Ισπανίας.
3. Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία - Η Αϊτή φαίνεται να έχει περιορισμένη νομοθεσία για την αποψίλωση των δασών σε σύγκριση με τη Δομινικανή Δημοκρατία.
4. Αργεντινή, Παραγουάη και Βραζιλία – Το σημείο όπου οι ποταμοί Iguazú και Paraná συναντιούνται είναι γνωστό και ως το Τριπλό Σύνορο, που συνδέει τα τρία νοτιο-αμερικάνικα κράτη.
5. ΗΠΑ και Μεξικό – Φωτογραφία από το σύνορο μεταξύ Nogales, Arizona, στα αριστερά και Nogales, Sonora, στα δεξιά. Με περίπου 350 εκατομμύρια νόμιμα περάσματα που γίνονται ετησίως από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό, είναι τα πιο πολυσύχναστα σύνορα στον κόσμο και εκτείνονται σε απόσταση 2.000 μιλίων.
6. Κίνα και Νεπάλ – Η κορυφή του πιο ψηλού βουνού στον κόσμο, του Έβερεστ, σηματοδοτεί τα σύνορα μεταξύ της μικρής χώρας του Νεπάλ και της Κίνας.
7. Αργεντινή και Βραζιλία – Οι καταρράκτες Iguazu βρίσκονται στον ποταμό Iguazu στα σύνορα της Βραζιλιάνικης πολιτείας Paraná και της Αργεντίνικης επαρχίας Misiones
8. Ολλανδία και Βέλγιο – Τα σύνορα στην πόλη Baarle είναι τα πιο μπερδεμένα σύνορα στον κόσμο. Ολόκληρη η πόλη περιβάλλεται από την Ολλανδία αλλά 26 ξεχωριστά κομμάτια της πόλης ανήκουν στο Βέλγιο. Για να είναι πιο σαφές και ενδιαφέρον για τους τουρίστες, τα σύνορα αναγράφονται σε όλους τους δρόμους της πόλης και με αυτό τον τρόπο είναι ξεκάθαρο αν κάποιος βρίσκεται στο Βέλγιο ή στην Ολλανδία.
9. Κόστα Ρίκα και Παναμάς – Αυτή η γέφυρα με τη μια λωρίδα κυκλοφορίας πάνω από τον ποταμό Sixaola, το φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο χωρών, χρησιμοποιείται από χιλιάδες αυτοκίνητα, φορτηγά και πεζούς κάθημερινά.
10. Βραζιλία και Βολιβία – Ένα σύνορο που οριοθετείται από έναν ποταμό δείχνει τη διαφορά στην αποψίλωση δασών ανάμεσα στο δάσος της Βραζιλίας (ανοιχτό πράσινο) και στο δάσος της Βολιβίας (σκούρο πράσινο).
11. Πολωνία και Ουκρανία – Αυτό το κομμάτι του συνόρου μεταξύ των δυο ευρωπαϊκών χωρών στολίζεται κάθε χρόνο για ένα τοπικό φεστιβάλ τέχνης (το The Land Art Festival).
12. Σλοβακία και Πολωνία – Το βουνό Rysy που βρίσκεται στα όρη Tatra σηματοδοτεί το σύνορο μεταξύ των δυο χωρών-μελών της ΕΕ.
13. Αργεντινή και Χιλή – Το άγαλμα του Ιησού Χρηστού που βρίσκεται ψηλά στις Άνδεις συμβολίζει την ειρήνη μεταξύ των δυο χωρών.
14. Αφγανιστάν και Πακιστάν – Οι στρατιώτες των ΗΠΑ παρακολουθούν το Torkham Gate, το οποίο χωρίζει το Αφγανιστάν από το Πακιστάν και είναι ένα από τα μεγαλύτερα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών.
15. ΗΠΑ και Καναδάς – Αυτό είναι το μακρύτερο διεθνές σύνορο στον κόσμο και εκτείνεται περίπου στα 5.500 μίλια.
16. Αίγυπτος και Ισραήλ – Ο Καναδός αστροναύτης, Chris Hadfield, έβγαλε αυτή την απίστευτη φωτογραφία από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Δείχνει την Αίγυπτο στα αριστερά, το Ισραήλ στα δεξιά και τη Λωρίδα της Γάζας που εκτείνεται κατά μήκος της Μεσογείου.
17. Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία – Αυτό το τραπέζι είναι το σημείο όπου τα σύνορα των τριών χωρών της ΕΕ συναντιούνται.
18. Βατικανό και Ιταλία – Η είσοδος της πλατείας του Αγ. Πέτρου είναι το σύνορο μεταξύ της Ιταλίας και του Βατικανού.
19. Ισπανία και Μαρόκο – Οι ψηλοί φράχτες που εμποδίζουν τους παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στην Ισπανία σηματοδοτούν το σύνορο μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου.
20. Πακιστάν και Ινδία – Η τελετή των συνόρων του Wagah είναι μια καθημερινή στρατιωτική άσκηση που κάνουν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ινδίας και του Πακιστάν από το 1959. Γίνεται κάθε βράδυ πριν κατέβουν οι σημαίες και κλειδώνεται η πόρτα που βρίσκεται στον μοναδικό δρόμο μεταξύ των δυο χωρών.
21. Βόρεια Κορέα και Νότια Κορέα – Η Περιοχή της Δύναμης Ασφαλείας που φαίνεται στη φωτογραφία είναι το μόνο μέρος της Κορεάτικης Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης όπου οι δυνάμεις της Βόρειας και Νότιας Κορέας βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο.
22. Βόρειο και Νότιο Ημισφαίριο – Δεν είναι ακριβώς σύνορα χωρών, αλλά αυτό το πάρκο στο Εκουαδόρ είναι το σημείο του μηδενικού γεωγραφικού πλάτους όπου τα δυο ημισφαίρια συναντιούνται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου