Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΡΟΚΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΕΙΑ ΠΑΛΙΚΗ=ΙΘΑΚΗ, ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΚΑΜΠΑΝΗ




Τίποτε το καινούριο κ Καμπάνη μου όσο αφορά την υποψηφιότητα της Παλικής για την απόκτηση του τίτλου ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ. Στο ίδιο επίπεδο της άποψης Τζημαράτου βρισκόμαστε και ας μπλέξαμε και το Γυισκάρδο λιγουλάκι. Όσο για το σημείο που ενίοτε ενώνονται οι δύο θάλασσες εάν το θεωρείτε κορυφαίο αποδεικτικό στοιχείο της Ιθάκης, (εγώ δεν το θεωρώ), είναι λίγο πιο Βόρεια. Ο “λαιμός” της χερσονήσου της Άσσου μόλις πριν 5 μήνες με τους μεγάλους αέρηδες παρουσίασε το φαινόμενο, δυστυχώς δεν έχω φωτό αλλά μπορείτε να ρωτήσετε τους κατοίκους. Τώρα οι απόψεις είναι απόψεις συζητήσιμες όταν κάπως τουλάχιστον τεκμηριώνονται. Εγώ περί Παλικής πλάκα έκανα από όταν άρχισαν να ψάχνονται οι Εγγλέζοι και νομίζω επαληθεύτηκα. Γύρευε πόσα κονόμησαν οι της Fugro πουλώντας πληροφορίες για πετρέλαια χωρίς να πληρώσουν πεντάρα!! Στην υγεία των κορόιδων! χα χα. Οι δικιές μου οι απόψεις περί Παλικής έχουν ήδη διατυπωθεί πριν 8 χρόνια στο: Οδυσσέας & Ομηρική Ιθάκη portoassos.gr Ρόκκος Σπύρος | Το blog μου. σε ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΡΗ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΗ, και σχολιο στο τελος Σπ. Ροκκου

KAI  ENA MHNYMA ΤΟΥ  ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ,, ΣΕ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΜΗΝΥΜΑ ΠΕΡΙ  ΑΣΤΕΡΙΔΑς!

(Του έστειλα ενημερωτικά κάποιες πληροφορίες που έχω επί αυτού,) και  όσο αφορά και το γκάλοπ δεξια ,, (επειδή αποκλειστικά ενδιαφέρει εμένα να δω μόνο και μονο την συμμετοχ η του κόσμου στο θέμα,  γι αυτο ,ποτε δεν θα δημοσιεύσω τα απότελέσματα , και ο μονος τρόπος να τα δείτε είναι μόνο αν συμμετεχετε ,οπότε  και θα έχετε  παντα την ορατότητα, πόσοι και τί ψήφισαν) (αμφιδρομο γκαλοπ δηλαδη)
ακολουθεί   λοιπόν το μηνυμα Σπύρου Ρόκκου.
που προσπαθώ μπάς και τον τουμπάρω,, γιατι η τεκμηριωσή του με προβληματίζει,, και ενω την Ιθάκη της έκαμε ματ ο Καμπάνης με το πεζός,,που τακτικά αναφέρει ο Ομηρος  για το πως πας Ιθάκη ,   και με  τον Αργος, και του έχω κινησεις  για να του αντισταθώ,,με τον Ροκκο και την θεωρεία Ασσου δυσκολευομαι ακόμη!!


Φίλε μου Γιώργο και που θες να το ΄βρω το πιο παλιό από την Οδύσσεια κειμενάκι, μπας και η λέξη μεσσηγύς έχει και κάποια άλλη έννοια? Σωστή η σκέψη σου αλλά εύκολο είναι??
Στη Παλιά Διαθήκη με στέρνεις, αλλά έδεκει πάλε που πήγα το μόνο που εύρηκα είναι ότι πριν το Μωυσή το κόλπο να ανοίγει τη θάλασσα στα δύο και να φτιάχνει δρόμο το έκανε ο Δίας! Χα χα.
Εσείς βέβαια ψάχνετε ακόμα για την Αστερία αλλά εγώ ψάξε – ψάξε εύρηκα και τους ύφαλους της Ιθάκης και τους πορθμείες.
Κοργιαλένειος βιβλιοθήκη λοιπόν σε μια έκθεση δεκαετίας του 70΄:
Αναφέρετε στην παλιά οικογένεια Αντύπα που είχε το αρχοντικό της πάνω στο λεπτότερο σημείο του «λαιμού» της Άσσου με θέα μέχρι τις Αλατιές (περιοχή Φισκέρδου) και βάλε όπου εκεί διατηρούσε δύο σπίτια και πολύ μεγάλη έκταση αμπελώνων.
Λέει λοιπόν η έκθεση:
… «Το σπίτι το παλαιότερο (στις Αλατιές) δεσπόζει τον κόλπο μέχρι την Άσσο όπου η οικογένεια είχε την κύριαν κατοικία της. Όταν ήθελε να επικοινωνήσει η οικογένεια άναβαν δάδες και έτσι έπαιρναν βάρκα και τους έπαιρναν μια ώρα δρόμο με τα κουπιά, ή από το ένα, ή από το άλλο σπίτι. Καταλάβαμε ότι οι αρχόντισσες φρόντιζαν για τη συγκομιδή και το πάτημα των σταφυλιών»….
Συνέφερε λοιπόν η επικοινωνία της Άσσου είτε χωριού, είτε φρουρίου με πορθμεία παρά από στεριά ακόμα και πριν μόλις εκατό χρόνια, σκέψου δηλαδή την εποχή του Οδυσσέα… Για απόδειξη φωτό (Νο 1).



(φωτό 1)



 Τώρα εκεί που λέει η Αινειάδα ότι ο Αινείας αποφεύγει τους υφάλους της καταραμένης Ιθάκης και έχει πλέον απέναντί του το ακρωτήριο Λευκάτα (της Ν. Λευκάδας).


(φωτό 2)

Η Φωτό ( Νο. 2) δείχνει και τους σκοπέλους που αφρίζουνε από το κύμα και στο βάθος το ακρωτήριο της Λευκάδας. Οι σκόπελοι είναι στις Αλατιές αλλά υπάρχουν και 2 χιλιόμετρα νωρίτερα άλλοι στο ύψος της Αγίας Ιερουσαλήμ τώρα σχεδόν ύφαλοι μια και η θάλασσα έχει ανέβει από τότε 2-3 μέτρα, μα και τα βράχια έχουν με τη πάροδο του χρόνου κάποια φυσιολογική φθορά.

Σπ.Ρόκκος.

1 σχόλιο:

  1. Το έλαβα το μήνυμα που έλεε και κάποιος άλλος συγχωρεμένος πλέον τώρα φίλε “Poros”, χα χα. Απλά δε βγάζω γρήγορα συμπεράσματα γιατί ψάχνω όσο περισσότερο μπορώ και τούτες τις μέρες δεν είμαι και πολύ ήσυχος. Θέλει και ηρεμία το πράγμα.
    Εκεί που μάλλον καταλήγω είναι ότι όσο αφορά τα Οδυσσειακά πρέπει να παραμείνουμε σε πληροφορίες χρονικά πριν την γέννηση του Χριστού, γιατί από εκεί και πέρα ό,τι πληροφορίες μπορεί να έχουμε είναι επηρεασμένες από διάφορες καταστάσεις και από έλλειψη πληροφόρησης μια και τα πάντα πλέον φάνταζαν θρύλος (παραμύθια) μετά τόσα χρόνια. Εδώ εμείς σήμερα δεν έχουμε ακριβή πληροφόρηση για το τί έγινε πριν 1200 χρόνια, ας σκεφτεί ό καθένας τότε πόσο δυσκολότερα ήταν τα πράγματα.
    Ψάχνουμε παράδειγμα για ένα όνομα πολύ συνηθισμένο σε διάφορες τοποθεσίες το “Αστερίς” και δεν γνωρίζουμε αν καλά – καλά έχουμε βρει την αρχαία Σπάρτη που ήταν μία και μοναδική.
    Ψάχνουμε για Θόες νήσους και δεν λαβαίνουμε υπ΄όψη ότι σύμφωνα με αυτό που βλέπουμε από το σημερινό Κατάκολο θόες είναι και η Θιακοκεφαλονιά όχι μόνο οι Εχινάδες, που μάλλον δεν λέγονταν τότε Εχινάδες. Γιατί όχι?
    Αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι ότι από το ύψος του Άραξου φαινόταν η Ζάκυνθος, η Σάμος, το Δουλίχιο και το βουνό της Ιθάκης, άρα αυτά τα νησιά συμπερασματικά πάντα ήταν κάπου εδώ που καθόμαστε άσχετα με το ποιο ήταν το καθένα.
    Καλό το “μήνυμα” που έστειλες πάντως και το ψάχνω, μη βιάζεσαι όμως.
    Τώρα σύμφωνος είμαι για το ραντεβού αλλά κατά τον Αύγουστο να σταθεροποιηθεί λίγο το από αυτό, γιατί τώρα πηγαινοέρχομαι. Και θα έρτω προετοιμασμένος (με μπανιερό δηλαδή) γιατί δε γλυτώνω το πέταγμα στο πέλαο!! Χα χα.

    Σπ.Ρόκκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή