Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
ΠΟΡΟΣ-ΚΥΛΛΗΝΗ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
POROSNEWS

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ "ΟΔΥΣΣΕΑ" ΕΝΩΝΕΙ ΠΑΛΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΝΝΟΥΣ

ΕΝΑ   ΝΕΟ  σχόλιο :

 1. Μία ερώτηση για το φίλο τον Καμπάνη αν βέβαια μας διαβάζει, πάνω στο παλιότερο σχόλιό του περί Παλική = Ομηρική Ιθάκη:
  Υπάρχουν κάποιοι ύμνοι Ομηρικοί λεγόμενοι προς τον Απόλλωνα.
  Σε έναν αναφέρονται τα παρακάτω:

  στ. 418-429
  … « Όμως το στέρεο πλοίο δεν υπάκουε στα πηδάλιά του,
  αλλά μακριά απ’ την πλούσια Πελοπόννησο αρμενίζοντας
  τράβαε το δρόμο του, κι ο τηλεργής αναξ Απόλλων με άνεμο
  το διεύθυνε επιδέξια. Και κείνο ακολουθώνας την πορεία του
  έφθασε στην Αρήνη και στην ερατεινή Αργυφέη
  και στο Θρύο, το πέρασμα του Αλφειού, και στον καλόχτιστο Αίπυ
  και στην αμμουδερή την Πυλο και στους Πύλιους κατοίκους.
  Κι έφτασε στους Κρουνούς και στην Χαλκίδα και στην Δύμη
  και στην ιερή την Ηλιδα όπου αρχοντεύουν οι Επειοί.
  Καθώς πλησίαζε στις Φερές καμαρωτή απ’ του Δία τον ούριο ανεμο,
  κάτω απ’ τα νέφη φάνηκαν σ’ αυτούς το απόκρημνο όρος της Ιθάκης
  και το Δουλίχιο και η Σάμη και η δασώδης Ζάκυνθος….»


  Πώς από τον Άραξο (αρχαία Δύμη περίπου) φαίνονταν το Δουλίχιο, η Σάμη. η Ζάκυνθος και
  το απόκρημνο όρος της Ιθάκης?
  Φαινόταν η Παλική από την Πάτρα? Αδύνατον.
  Και γιατί φαινόταν το βουνό της Ιθάκης και όχι η ίδια η Ιθάκη?
  Η μία άποψη είναι ότι ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ιθάκης λόγω ύψους.
  Η άλλη ότι πραγματικά μόνο το βουνό της Ιθάκης φαινόταν.
  Συμπέρασμα:
  Και στις δύο περιπτώσεις η Παλική αποκλείεται άρα οι ύμνοι λένε μπαρούφες κοινώς!
  Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα: Γεωγραφικά το ταξίδι ως προς τα υπόλοιπα δεν έχει πρόβλημα στην περιγραφή και στις ονομασίες.
  Κάνω λάθος??

  Σημείωση:
  Οι Ομηρικοί Ύμνοι αποτελούν μια συλλογή αρχαίων ελληνικών ύμνων σε μέτρο δακτυλικό εξάμετρο, το ίδιο που χρησιμοποιείται στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Στην Αρχαιότητα, οι ύμνοι αυτοί αποδίδονταν στον Όμηρο: η πρώτη αναφορά σε αυτούς σε γραπτό κείμενο γίνεται από τον Θουκυδίδη.
  Σπ. Ρόκκος

ΡΟΥΑ  ΜΑΤ!!,, ΔΥΟ ΘΕΩΡΕΙΕΣ,,, ΜΕ ΔΥΟ ΚΟΙΝΕΣ  ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙΣ!!
Ο ΤΑΦΟΣ  ΣΤΑ  ΤΖΑΝΝΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ!!
ΚΑΙ Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ,,ΑΠΛΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΙΘΑΚΗ!!
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ,,ΣΑΝ ΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ,, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΜΕ!!
αγριοκάτσικα-ζαρκάδια λαγούς ,, και τα κυνηγια στην άνω φώτο,, που να τά βρει   στην Τωρινή Ιθάκη?    (ραωδια ρ292 και μετά)
ΛΑΙΛΑΠΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΣ,,ΣΚΥΛΙΑ ΙΔΙΑΣ ΡΑΤΣΑΣ,,ΟΧΙ ΤΥΧΑΙΟ, ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ  ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ  ,,ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟ  ΣΤΙΣ

7 σχόλια:

 1. Λοιπόνε πρώτα να σας κεράσω κάνα δύο Δούρειους πιττόγυρους του Fotis family για το κόπο του ψαξίματος συμπληρωμένους με καμιά δεκαριά ρομπόλες για να δικαιολογήσετε αργότερα τα συμπεράσματά σας με το γνωστό:
  «Έ έπιαμε και λίγο πάρα πάνω».
  Δεύτερο εκειό το μαλλιοτράβηγμα του σκύλου με το ζαρκάδι που βάνετε μόστρα δε θα σας βγεί σε καλό από τσου ζωόφιλους και εμένα μου θυμίζει το Σόιμπλε και την Ελλάδα. Χα χα χα.
  Άσε που το βλέπει και ο Σπύρος ο Ρισσιάνος και δεν έχει αφήσει γερμανό για γερμανό με το ψαροντούφεκο.
  Με παίρνει τσι προάλλες και μου λέει εχτύπησα καμιά δεκαριά σκάρους και δεκαπέντε Σόιμπλε!
  Εκουρλάθηκες ορέ του λέω?
  Γιατί ορέ μου απαντά, εγώ από δω και πέρα τα ψάρια τσού γερμανούς τα μετονόμασα σε Σόιμπλε και βγάνω το άχτι μου, τσου έχω ξεκληρίσει!
  Να τσου δεις πως σπαρταράνε απά στο καμάκι, απόλαυση σκέτη! Χα χα χα.
  Τώρα πλάκα - πλάκα μου έλεε ότι η Έρισσο έχει γεμίσει από αυτό το κωλόψαρο.
  Έκαμε και διατριβή, αλλάζουνε λέει χρώμα και παραλλαγές που το χταπόδι είναι φτωχός τους συγγενής.

  Να είστε καλά και βάλτε καμιά κόκκινη γραμμή εκεί με τον Οδυσσέα γιατί θα μας αγριέψετε και μαύρα σας μοιρολόγια.

  Χουά χα χα χα χα χα χα χα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΧΑΧΑ,, Αστα εφκίνα,, καλά με τα νερά,, τώρα αντε να βρείτε τα ζαρκάδια,, και κια τα τέρατα της φώτο !Αγριοκάτσικα και λαγους φυσικά δεν μπορω να πω ότι πάτε πισω, και με το πεζός να φτάσει στην Ιθάκη, αλλά
  εγώ πατώ στον Τάφο, και κάποια στιγμή,, και στην ανάλυση με την Αστερίδα!,, που πρέπει να πεις στον φίλο σου
  τον Ρόκκο,, να ξαναπίασει τσι φυλλάδες ,,αλλά πιο παλιά,, πριν την Τηλεμαχιάδα την μετατρέψουν σε Οδύσσεια,, γιατι μάλλον τα λέει ολίγον διαφορετικά μου φαίνεται!,,
  Εντωμεταξύ,, δεν χρειάζεται Διχασμός όπως πολύ συνετά σαν τον Οδυσσέα συστήνεις,, αλίμονο να συμφωνούσαμε όλοι,, ένα ποσοστο ψηφίζει ναι ,και ενα άλλο ψηφίζει οχι,, πρέπει δηλαδη να βγάλουμε τα όπλα?
  Ετσι και στο Ομηρικό,,ο καθένας υποστηρίζει την απόψή του, απλα το ρητο,, το σοφο, λέει οτι γελάει καλυτερα όποιοσ γελάσει τελευταίος,, χαχαχα, καλη συνέχεια,, και καλό βόλι την Κυριακή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χα χα χα χα Εγώ πάντα βόλι μονόβολο θα ρίχνω μην ανησυχείς, αλλά πριν τη Κυριακή ρίχνω και καμιά κούφια στη Κεφαλλονιά έτσι γιατί στη ζούλα μολάτε τα αποκλαμάκια σας.

  Τώρα λοιπόνε που το πρόσεξα με λίγη καθυστέρηση ομολογώ, δεν γνωρίζω αν τυχαία, ή όχι υπάρχει τουγκέδερ και η παρουσίαση του κ. Λυκούδη περί Αλεξιάδας – Ομηρικής Ιθάκης.
  Έ μη το παίρνει και στα σύν ο κ. Καμπάνης γιατί υπάρχει το ευαίσθητο σημείο ποιο ήταν το ακρωτήριο Αθέρας, που μάλλον αλλού το αποδεικνύει ο Σ. Ρόκκος στο porto assos και στο άρθρο «Το πόρτο Φισκάρδο του Μεσαίωνα».
  Βλέπετε ότι είμαι αρκετά ενημερωμένος τόσο τουλάχιστον όσο να σας κάμω να γίνεται μαλλιά κουβάρια έδεκει στη Κεφαλλονιά. χα χα χα.
  Γλέπω λοιπόνε ότι ο σημερινός Αθέρας σα πόρτο Κέρας αναφέρεται στους παλιούς χάρτες!
  Η ονομασία βέβαια σχετίζεται με την Ομηρική Ιθάκη γιατί άμα έβγηκε έδεκει ο Οδυσσέας τότε θα πληροφορήθηκε πόσο κέρατο κουβάλαε 20 όλόκληρα χρόνια!!!!
  Με αυτή τη λογική συμφωνώ η Ομηρική Ιθάκη είναι εκειόπισω στο Ληξούρι!!

  Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όσο για το φίλο το Σπύρο άμα περάσουν τα πιο ενδιαφέροντα των ημερών επιφυλάσσει μια φωτό έκπληξη (για εμένα τουλάχιστο) και καμάρι για όλη τη Θιακοκεφαλονιά και όχι μόνο. Όχι βέβαια του Οδυσσέα αλλά σχετική με κάποιον πολύ γνωστό της ναυτοσύνης.stop.

  Χουά χα χα χα χα χα χα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλά και ωραία τα λες ορέ και χιουμοριστικά... Αλλά εφκιό το κάστρο κοντά που πολιορκούσε την ώρα εκείνη ο γιός του, που το έχει ορέ η Έρυσσος;... Και μη μου πεις την Άσσο, γιατί φτιάχτηκε 6 αιώνες μετά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ειναι αποριας αξιο παντως πως αρχαιοι ιστορικοι αναφερουν τον Οδυσσεα να εκστρατευει στην Τροια ως βασιλεας "Κεφαλληνων" με 4 πλοια..επισης αναρωτιεσαι ..ΠΡΙΝ ο λορδος Βυρων ονομασει "Ιθακη" το τωρινο νησι Ιθακη και ΠΡΙΝ ονομασουν το νησι αυτο "Picco Cefalonia" η καπως ετσι τελος παντων..ποιο ηταν το ονομα του?Υπαρχει αραγε καποια πηγη που να μας ΠΕΙΘΕΙ οτι οντως λεγοταν ετσι ?Επισης αποριας αξιον ειναι γιατι προσπαθησαν με τοση "μανια" καποιοι ντοπιοι να πεισουν ολον τον κοσμο οτι το καστρο στο Σταυρο ηταν η Ομηρικη Ιθακη παροτι αποδειχθηκε οτι αρχαιο ευρημα μεν μεταγενεστερο της εποχης δε (κατα πολυ μαλιστα..)..συλλογιζεσαι..."γιατι να εμπιστευτω ξανα τις αποψεις ανθρωπων που βαζουν το τοπικιστικο συμφερον πανω απο την αναζητηση της αληθειας ?"..αναρωτιεσαι οτι αν οντως η σημερινη Ιθακη ηταν η Ομηρικη το λογικο θα ηταν να ειναι και το μεγαλυτερο νησι σε πληθυσμο σε ευρηματα κλπ..πως αλλιως θα μπορουσε να κυριαρχησει στο Ιονιο,την Αιτωλοακαρνανια κλπ χωρις να εχει τον περισσοτερο στρατο/πληθυσμο κλπ...? Αντε πως ηταν..πως συντηρουνταν ολος αυτος ο πληθυσμος?Ολο βουνα συναντας εκει περα..που ειναι τα ευρηματα εκεινης της εποχης ?Πως το 3Χ3 μετρα "σπηλαιο των νυμφων" που παρουσιαζουν γινεται να ειναι επιβλητικοτερο απο το σπηλαιο της Δρακαινας και της Μελισσανης κλπ?Η αρχαια "Τετραπολις" εχει 4 τουλαχιστον πολεις με τειχη..ενα καρο ναους..χιλιαδες ευρηματα...δεκαδες ταφους..τον μεγαλυτερο μυκηναικο μετα των Μυκηνων..και χιλια δυο αλλα..και καποιοι προσπαθουν να μας πεισουν οτι στο νησι αυτο (κεφαλονια) δεν υπηρχε και τιποτα σπουδαιο αλλα στο νησακι απεναντι ηταν το ΟΛΟΝ αλλα επειδη δεν εχουμε και στοιχεια-ευρηματα (εκτος απο ενα θραυσμα "με την ευχην ΟΔΥΣΣΕΙΝ") "..μη μας τη λετε και πολυ γιατι δε μας αρεσει να το ψαχνουμε και πολυ κι εσεις που την ψαχνετε πολυ ειστε ενοχλητικοι..."...αυτες ειναι αποψεις εναντια στην ερευνα και στηνα αναζητηση της αληθειας κ της ιστοριας..αν βρεθει το παλατι του Οδυσσεα κλπ στη σημερινη Ιθακη πολυ ευχαριστως να χειροκροτησουμε ΟΛΟΙ..μεχρι τοτε μη μας απαγορευετε παρακαλω την αναζητηση για την ευρεση της αληθειας (και ΜΟΝΟ..)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. επισης με μεγαλη ΠΙΚΡΑ ακουσα οταν επισκεφτηκα την Ιθακη αποψεις ΕΝΑΝΤΙΑ στην ιστορια..δηλ δε λαμβανεται υποψιν οτι αναφερεται οτι το καστρο ηταν κοντα στη θαλασσα και μπορουσες να πας γρηγορα με τα ποδια...οτι εβλεπε σε ωκεανο προς τη Δυση..οτι το Νηρετον εστεκε επιβλητικο απο μακρια..αραγε ο Αινος πρεπει να ξεφυτρωσε προσφατα η δε μπορει να ηταν και τοσο επιβλητικο ενα απο τα μεγαλυτερα βουνα της Ελλαδος..σιγα μην ειναι κι ο Πισσαετος ρε παιδια..ημαρτον πια δηλ...οταν δε βαζετε την ιστορικη αληθεια πανω απο ολα και την αγαπη για την Αρχαια Ελλαδα αλλα προσβλεπετε αποκλειστικα στο πως θα αυξησετε το τουρισμο στον τοπο σας..ε τοτε ειναι πολυ λυπητερο κατι τετοιο ...οσοι λετε οτι η σημερινη και η ΟΜηρικη Ιθακη ηταν το ιδιο πραγμα,ασχολειστε σοβαρα και με την υπολοιπη Ελλαδα και την αρχαια ιστορια της ?Αγαπατε την αρχαια ΕΛλαδα η φοβαστε μη χασετε $$$ ετσι κ αποδειχθει οτι δεν ηταν η σημερινη Ιθακη η ΟΜηρικη ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή