Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Τα Νέα του Αρχιπελάγους


***

Νέα ερευνητική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο West of England

diving
Μία νέα ερευνητική συνεργασία ξεκίνησε ανάμεσα στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος και το University of the West of England με αντικείμενο την έρευνα και τη διαχείριση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας – τα οποία θεωρούνται ως τα δάση των θαλασσών μας.
Για περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ

Δράση παγκόσμιου ενδιαφέροντος: δημιουργία του «Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου»

base lipsi renewable
Μία από τις ερευνητικές ομάδα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, που έχει έδρα το νησί των Λειψών, συμβάλει στην υλοποίηση μίας δράσης παγκόσμιου ενδιαφέροντος: του «Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου».
Για περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ

Θανατώνοντας τα Σπάνια Ζώα των Θαλασσών μας

post
Καταγράφεται μία έξαρση στις θανατώσεις σπάνιων ειδών σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου: μία ακόμα πυροβολημένη φώκια, αποκεφαλισμένες χελώνες, μαχαιρωμένα δελφίνια – δεμένα με σχοινί στην ουρά και πολλά άλλα…
Για περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ

Το Αρχιπέλαγος στο Περιφερειακό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της ΕΕ. για την Αλιεία στη Μεσόγειο

medac
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη συνάντηση του Περιφερειακού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της ΕΕ για την Αλιεία στη Μεσόγειο (MEDAC), μέλος του οποίου είναι το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», η μοναδική ελληνική περιβαλλοντική οργάνωση και μία από τις 3 συνολικά στη Μεσόγειο, με δικαίωμα ψήφου στο γνωμοδοτικό συμβούλιο. Σκοπός της συνάντησης ήταν...
Για περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ

Συνάντηση Εργασίας με Εκπροσώπους του Δήμου Βαρκελώνης

16252342 10154326010660878 857575997327128725 o
Στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, του Δήμου Βαρκελώνης και της Ισπανικής οργάνωσης FAADA, τον προηγούμενο καιρό δεχθήκαμε επίσκεψη από ομάδα ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων του Δήμου. Οι συναντήσεις έλαβαν χώρα στις δύο κύριες βάσεις του Αρχιπελάγους, στη Σάμο και τους Λειψούς.
Για περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ

Διαμεσογειακή Δράση “Landcare” για την Αποκατάσταση της Διάβρωσης

landcare-burned-site-monitoring-1
Στο πλαίσιο της διαμεσογειακής δράσης “Landcare”, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με οκτώ πανεπιστημιακά ιδρύματα και εξειδικευμένους ερευνητικούς φορείς από χώρες της Νότιας Ευρώπης, μελετούν τρόπους αποκατάστασης του υποβαθμισμένου ή διαβρωμένου εδάφους στις ευάλωτες περιοχές. Στους συνεργαζόμενους φορείς από την Ελλάδα είναι επίσης το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ

Κομισιόν: Τιμωρείστε τους ενόχους για τη «μαζική δολοφονία» χελωνών και δελφινιών στο Αιγαίο

DSC 0152
Άρθρο στην TVXS σχετικά με την αντίδραση της Κομισιόν απέναντι στα πρόσφατα δημοσιευμένα περιστατικά θανατώσεων σπάνιων ειδών στο Αιγαίο.
Για λεπτομέριες του άρθρου δείτε ΕΔΩ

Νέα Επιστημονική Δημοσίευση: Αλληλεπίδραση της Μεσογειακής Φώκιας με την Παράκτια Αλιεία

Untitled-1
H νέα έρευνα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με θέμα τις αλληλεπιδράσεις της παράκτιας αλιείας με τη Μεσογειακή Φώκια (Occurrence and impact of interactions between small-scale fisheries and predators, with focus on Mediterranean monk seals around Lipsi Island complex, Aegean Sea, Greece), δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό “Fisheries Research”.
Για περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ
27115399 chelona.limghandler

Μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα

Άρθρο στην εφημερίδα Τα Νέα με θέμα τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα,
και τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος για την εκτίμηση της έκτασης και των επιπτώσεων της ρύπανσης από πλαστικά θάλασσές μας.
Για την συνέχεια του άρθου ΕΔΩ

Επανειλημμένες δολοφονίες δελφινιών

dolfins
Tρία δελφίνια βρέθηκαν εκβρασμένα στις ακτές της Σκοπέλου και αποτελούν μερικά μόνο από τα δεκάδες που έχουν εκβραστεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου και της Αττικής.
Για περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ

Καταφύγιο σπάνιων ειδών η Σάμος

jackal-4
Άρθρο στην «Καθημερινή» με θέμα τη μοναδική βιοποικιλότητα της Σάμου, ένα από τα πιο πλούσια νησιά της Μεσογείου, από άποψη φυσικής κληρονομιάς.
Για την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ
E

Συνέντευξη του Θοδωρή Τσιμπίδη στο CNN Greece

Τι κρύβεται πίσω από τη μαζική δολοφονία χελώνων στο Αιγαίο.
Για την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Καταγραφές πουλιών σε σημαντικούς υδροβιότοπους του ΒΑ Αιγαίου

16299124 10154335719050878 1975200620501289487 n
Η ομάδα χερσαίας προστασίας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος καταγράφει την υδρόβια ορνιθοπανίδα σε υγρότοπους της Σάμου. Ένας μεγάλος αριθμός σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πτηνών βρίσκουν εδώ ένα ασφαλές καταφύγιο καθώς και έναν ιδανικό τόπο διαχείμανσης, διατροφής ή αναπαραγωγής.
Για περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ
 21EACF8D151B9674C552C20477D2F3EB2C23FAD1A44575D753 pimgpsh fullsize distr

Ακόμα μία Βίαιη Θανάτωση Φώκιας

Αρχές Δεκεμβρίου μετά τον εντοπισμό θανατωμένου ρινοδέλφινου με εμφανή σημάδια κακοποίησης, ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος κατέγραψαν ακόμα μία βίαιη θανάτωση θαλάσσιου θηλαστικού: μία νεαρή αρσενική μεσογειακή φώκια με διακριτά στοιχεία ηθελημένης θανάτωσης.
Για περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ

Άλλη μια χρονιά επιτυχημένης συνεργασίας με την Hellenic Seaways

17553450 10154487499975878 7351256772504627576 n
Όλα αυτά τα χρόνια η Hellenic Seaways στηρίζει ποικιλοτρόπως τις δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, είτε μέσω της μεταφοράς και διάσωσης τραυματισμένων άγριων ζώων, είτε με τη μεταφορά με τα πλοία της, ερευνητικών ομάδων και εξοπλισμού, που καλούνται σε παρεμβάσεις απαραίτητες για την προστασία της φύσης σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου
Για περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ
IAS small2

Εισβολικά είδη στις ψαριές των παράκτιων αλιέων...

H νέα έρευνα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με θέμα «Εκτίμηση της Αφθονίας των Εισβολικών Ειδών Ψαριών στην Παράκτια Αλιευτική Παραγωγή των Λειψών » (Abundance of Invasive Alien Species (IAS) Caught by Small-scale Fisheries of Lipsi Island, Greece), δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά του 41ου Συνεδρίου της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου «CIESM».
Για λεπτομέριες του άρθρου δείτε ΕΔΩ
15369062 10154178397025878 897316803088834104 o

Ας δώσουμε ένα τέλος στην άσκοπη χρήση πλαστικού! Δηλητηριάζει τους ανθρώπους και τη φύση!

Τα τελευταία 65 χρόνια, η ετήσια παγκόσμια παραγωγή πλαστικού έχει αυξηθεί από 2.5 σε 299 εκατομμύρια τόνους και αυτό, μεταξύ άλλων, οφείλεται στην άσκοπη χρήση πλαστικού από όλους μας.
Για περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ

Το Αρχιπέλαγος στον Τύπο

▪ Συνέντευξη του Θοδωρή Τσιμπίδη στο "CNN Greece" για την έξαρση θανατώσεων σπάνιων ειδών σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου
▪ Άρθρο στην "TVXS" σχετικά με την αντίδραση της Κομισιόν απέναντι στα πρόσφατα δημοσιευμένα περιστατικά θανατώσεων σπάνιων ειδών στο Αιγαίο
▪ Άρθρο στην "Εφημερίδα των Συντακτών" με θέμα Σκοτεινό παρασκήνιο πίσω από τις δολοφονίες θαλάσσιων ζώων
▪ Άρθρο στην "ΕΡΤ" με θέμα το Καταφύγίο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου
▪ Άρθρο στην εφημερίδα "Καθημερινή" με θέμα τη Βαρβαρότητα με την ανοχή της κοινωνίας στην Ελλάδα
▪ Άρθρο στην εφημερίδα "Καθημερινή" με θέμα τη μοναδική βιοποικιλότητα της Σάμου
▪ Άρθρο στην εφημερίδα "Ροδιακή" με θέμα τη Συμμετοχή του Δημάρχου Λειψών σε σύσκεψη με το Υπουργείο Τουρισμού για την υποστήριξη του καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής 
▪ Άρθρο στην ηλεκτρονική εφημερίδα "Red Line" με θέμα Γιατί τα μικροπλαστικά είναι η πιο σοβαρή απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου