Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

ΑΓΙΑ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΔεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.
Το 1560 ο 'Aγιος Γεράσιμος έφτασε στα Ομαλά όπου και ανακαίνισε το ξωκκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ιδρύοντας παράλληλα γυναικεία κοινοβιακή Μονή με πολυμελή αδελφότητα ονομάζοντάς την "Νέα Ιερουσαλήμ". Το 1582, στις 20 Οκτωβρίου έγινε η Β' ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου,
το οποίο έκτοτε παραμένει άφθαρτο και ευωδιάζον προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών. Είναι ενδεδυμένο με άμφια ταφής του Αγίου και εκτίθεται προς προσκύνηση μέσα σε τζαμένια λειψανοθήκη που ενσωματώνεται σε μεγαλύτερη, ασημένια, περίτεχνη λάρνακα, η οποία είναι τοποθετημένη πάνω από τον τάφο του Αγίου. Μέσα στο Ναό σώζεται και το ασκητήριο του Αγίου, στο οποίο κατεβαίνει κανείς από σκάλα μήκους τριών μέτρων και το οποίο χωρίζεται από μία στενή οπή σε "δύο δωμάτια". Στην Μονή σώζονται τα τρία μεγάλα πλατάνια που φύτευσε ο ’γιος, τα τρία πηγάδια και τα 37 μικρότερα που άνοιξε με τα χέρια του επ' ωφελεία της ανύδρου περιοχής καθώς και τα δύο αλώνια που έχτισε και στα οποία εργαζόταν για να εξασφαλίσει τα αναγκαία για τη Μονή. Ο νέος περικαλλής ιερός ναός του Αγίου αποπερατώθηκε με τις ενέργειες του νυν Μητροπολίτη κ.κ. Σπυρίδωνα και εγκαινιάστηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Σεραφείμ στις 19 Ιουλίου 1992.

Από το έτος ιδρύσεως της Μονής μέχρι σήμερα τελείται σε αυτήν θεία λειτουργία, τις ώρες 03.00π.μ. έως 07.00π.μ. Η Μονή πανηγυρίζει 5 φορές το έτος: Στις 16 Αυγούστου (Κοίμηση του Αγίου) και στις 23 Αυγούστου (απόδοσις εορτής ή "εννιάμερα" του Αγίου). Στο διάστημα μεταξύ των δύο εορτών καθιερώθηκε από τον νυν Μητροπολίτη, Σεβασμιώτατο κ.κ. Σπυρίδωνα να τελειται ιερό επταήμερο εις τιμήν του Αγίου με Αρχιερατικές θείες λειτουργίες - χοροστασίες - κηρύγματα.
Επίσης, στις 20 και 26 Οκτωβρίου (Ανακομιδή και Απόδοσις Ανακομιδής Αγίου Λειψάνου) σηκώνεται ορθός ο ’γιος και κατά το Μεγάλο Σάββατο και μένει στη Βημόθυρα μέχρι την Κυριακή του Θωμά, οπότε και τελείται Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Τις ημέρες αυτές γίνονται και ισάριθμες Λιτανείες με αθρόα συμμετοχή κλήρου και λαού. Μετά το πέρας της λιτανείας παρατίθεται πλουσιοτάτη τράπεζα, που ετοιμάζουν με ιδιαίτερη φροντίδα οι μοναχές. Οι μοναχές ασχολούνται με τη φιλοξενία (η Μονή διαθέτει ξενώνα) και την Αγιογραφία. Επίσης έχουν αναπτύξει πλουσιοτάτη φιλανθρωπική και αποστολική δράση.Οι ακολουθίες τελούνται ανελλιπώς και Μονή ακολουθεί το τυπικό της Μονής του Αγ. Σάββα στα Ιεροσόλυμα. Η Μονή δέχεται επισκέψεις καθημερινά από 04.00π.μ. έως 13.00μ.μ. και 15.30μ.μ. έως 21.00μ.μ.
Για κάθε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στην:
Οσιωτάτη Μοναχή Κασσιανή
Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Γερασίμου Ομαλών
28100 Ομαλά Κεφαλληνίας
Tηλ. 26710 86385 και 26710 86205

συνεχεια με παλιοτερες αναφορες
Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Της Πελοποννησου το ιερό βλαστάρι,
και Κεφαληνιας η περίσσεια αγία χάρη.
Οικογένεια Νοταρά απο την Πελοπόννησο,
διάλεξε την Κεφαλονια ως κατοικία μόνιμο.
Με την βοήθεια του Θεού και θεία αγαπης,
ασκήτεψε, αγίασε και έγινε της Κεφαλονιας προστάτης.
Οι Κεφαλονίτες ρατσα παράξενη και μοναδική,
τον άγιο Γερασιμο τον σέβονται και αγαπουν πολυ.
Στους Ελληνες της διασποράς όλου του Πλανιτη,
ειναι αδύνατο να μην βρεις ενα Κεφαλονιτη.
Οπου απόδημοι Κεφαλονιτες εκκλησία κατασκευάζουν,
και η πρωτη τους δουλειά Άγιο Γεράσιμο την ονομάζουν.
Στην Κεφαλονια πολλοί φέρουν το άγιο ονόματα του,
και οι περισσότεροι πιστοί ζητούν την βοήθεια του.
Χρονια πολλα πανταχού Κεφαληνες και Κεφαληνία,
Ιδιαίτερα χρονια πολλα οσοι έχετε με τον άγιο συνωνυμία!!!
By Dennis Germenis


Γιωργος Γκιαφης Να βοηθησω γιατι ειναι δυσκολο,,το ονομασαν ετσι οι Σταυροφοροι!!

Γιάννης Κων. Κρούσος Στη περιοχή των Ομαλών υπήρχε ένα ερημοκλήσι αφιερωμένο στην κοίμηση της Θεοτόκου το οποίο παραχώρησε στον Άγιο Γερασιμο μαζί με τα γύρω κτήματα, ο ιερέας της περιοχής Γεώργιος Βάλσαμος το 1561. Ο Άγιος ιδρύει μοναστήρι με το όνομα Νέα Ιερουσαλήμ με την άδεια και την ευλογία του επίσκοπου του νησιού Παχώμιου Μακρή.
Νίκος Αγγελάτος Νέα Ιερουσαλήμ..
Gus Georgopoulos Αγία Ιερουσαλήμ λεγόταν!

 Αγια ιερουσαλημ λεγοτανε

 Μπορει οπως το λες και νεσ.επισης πρωτη οικογενισ ηταν οι Γαρμηδες εξου τα Γαρμπατα κσι μετα φραγκατα που με τον καλικρατη χαθηκανε απο τον χαρτη


2 σχόλια:

  1. Λοιπόνε εγώ για ΝΕΑ Ιερουσαλήμ έχω ακούσει.
    Όπως και πάλε έχω ακούσει ότι ο πάτερ Βαλσάμης είχε παραχωρήσει ένα ψιλοερειπωμένο εκκλησάκι στον Άγιο για να προσεύχεται (και να διαμένει?) και μετά υπήρξε κάποια διένεξη για ολόκληρο το μοναστήρι ή με τον Άγιο ή με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης που έφτασε μέχρι το δικαστήριο της Κέρκυρας.
    Και πάνω σε αυτή την υπόθεση έγινε και κάποιο θαύμα.
    Αυτά τα έχω ακούσει μικρός από τη θεοσεβούμενη νονά μου και πιθανολογώ ότι τα γνώριζε από πολύ παλιές καλόγριες του μοναστηριού, πράγμα που μπορεί να μην έχει καμιά εγκυρότητα.
    Όμως μου έχει μείνει κάποια περιέργεια.
    Αλλιώς βέβαια τί Κεφαλλονίτης θα ήμουνα?
    Χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΙΟ ΠΡΙΝ ΤΙ ΝΑ ΗΤΑΝΕ? ΤΣΙ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑς ΤΟΥ Οδυσσεα ΑΘΗΝΑς ή του Διονυσου,εξου και τα αμπέλια και η ρομπόλα η ευλογημένη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή