Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

ΑΡΘΡΟ ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΓΚΑΔΗ

Αναπάντεχη θετική αντίστροφη στο διεθνές χρηματοοικονομικό κλίμα από τις ΗΠΑ
Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (Wall Street) πραγματοποιήθηκε σήμερα 28 Νοεμβρίου 2018 πιθανή μακρά αντίστροφη του αρνητικού κλίματος που προϋπήρχε λόγω της προηγούμενης απόφασης της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (FED) να συνεχίσει την μακροχρόνια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Έτσι ο παγκοσμίως γνωστός δείκτης μετοχών του Dow Jones σημειώνει τώρα μια πολύ σημαντική άνοδο κατά 2,23% στις 25.299.61 μονάδες!

Συγκεκριμένα, αυτό που αντέστρεψε τις προήγουμενες απαισιόδοξες σκέψεις της διεθνής αγοράς ήταν οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του FED Τζερόμ Πάουελ ότι το βασικό επιτόκιο στις ΗΠΑ βρίσκεται στο φερόμενο ως ουδέτερο επίπεδο. Οι δηλώσεις αυτές που ήταν σε αντίθεση με τις δηλώσεις του, μόλις τον Οκτώβριο 2018, ότι το σημερινό εύρος του επιτοκίου 2%-2,5% ήταν πολύ μακριά από το ουδέτερο επίπεδο. Έτσι αξιολογήθηκαν ως δήλωση αλλαγής προς τα κάτω της μελλοντικής πολιτικής της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Οπότε και η αγορά μετοχών γίνεται αυτόματα πιο ελκυστική στις συγκριτικές αποδώσεις τους και αυξάνουν για το λόγο αυτό οι τιμές των μετοχών.
Ακόμα, η αγορά προσδοκά, ίσως υπεραισιόδοξα κατά την άποψη μου,, χαλάρωση των εμπορικών κυρώσεων του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Κίνα στην συνάντηση του με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στην προσεχή συγκέντρωση των είκοσι πιο αναπτυγμένων χώρων (G20) του πλανήτη.
Πιο σημαντικά όμως βγήκε σήμερα η έκθεση για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ όπου επιβεβαιώθηκε ότι η Αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,5% στο τρίτο τρίμηνο του 2018. Αν και ένας ρυθμός ανάπτυξης αυτού του μεγέθους είναι ονειρικός σε σχέση με προηγούμενα έτη (ή και αυτόν της κακόμοιρης Ελλάδας μας) ήταν ωστόσο μειωμένος σημαντικά σε σχέση με το +4,2% που σημειώθηκε το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο διεγείροντας έντονες ανησυχίες στις διεθνείς αγορές ότι μια πιθανή διεθνή ύφεση είναι προ των πυλών εξ αιτίας των πολιτικών αυξήσεων των επιτοκίων του FED.
Αυτή ίσως ήταν και η βαθύτερη αιτία της σημερινής απόφασης της Αμερικής Κεντρικής Τράπεζας να δείξει στις αγορές ότι κατανοεί τις ανησυχίες τους, αλλά και τις ανησυχίες του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε αποκαλέσει αυτές τις πολιτικές του FED ως "τρελές".
Οπότε εκτιμώ ότι οι Αμερικανικές και διεθνές αγορές, άρα και διεθνείς οικονομίες, θα επανέλθουν, εφόσον επαληθευτούν οι σημερινές προβλέψεις της αγοράς για τους μικρότερους μελλοντικούς ρυθμούς ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ από ότι ανέμεναν έως σήμερα, στις ιστορικά ανοδικές τάσεις τους.
Έτσι απομακρύθηκε κατά πολύ σήμερα η πιθανότητα μιας μελλοντικής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Σπύρος Καγκάδης


CAPITAL.GR
Πάνω από 400 μονάδες κερδίζει ο Dow Jones, καθώς μετριάστηκαν και οι εμπορικές ανησυχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου